Home » Economisch nieuws » ECB-vicepresident waarschuwt bonden over buitensporige looneisen

ECB-vicepresident waarschuwt bonden over buitensporige looneisen

Leestijd: 1 minuut

FRANKFURT (ANP/AFP) – Vakbonden moeten geen buitensporige eisen voor loonsverhogingen op tafel leggen omdat daardoor de inflatie kan worden aangewakkerd. Dat zei vicepresident Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank (ECB) tegen de krant Süddeutsche Zeitung. Volgens De Guindos moet namelijk een loon-prijsspiraal worden voorkomen, waarbij bedrijven de hogere loonkosten doorberekenen in de verkoopprijzen, wat de inflatie verder aanjaagt.

De Guindos zegt wel dat werknemers gelijk hebben om hogere lonen te vragen om zo de sterk gestegen prijzen te compenseren. “Maar de vakbonden kunnen geneigd zijn om excessieve loonsverhogingen te vragen. We moeten voorzichtig zijn”, aldus de ECB-bestuurder. Hij stelt dat er bij een loon-prijsspiraal geen winnaars zijn.

Het is volgens De Guindos vooral belangrijk dat overheden in de eurozone met gerichte steunmaatregelen komen voor mensen die het hardst zijn geraakt door de inflatie. Daardoor kunnen mensen beperkter zijn met looneisen. Hij verwacht overigens wel dat de inflatie dit jaar verder zal afzwakken naar een gemiddelde van circa 6 procent.

Forse loonsverhogingen

Door heel Europa zijn vakbonden met eisen voor forse loonsverhogingen gekomen vanwege de hoge kosten voor levensonderhoud. Ook zijn er veel stakingen om die looneisen kracht bij te zetten.

Ook in het Verenigd Koninkrijk klonk de waarschuwing dat forse loonsverhogingen de prijzen verder kunnen opdrijven. Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, noemde in een gesprek met parlementariërs vooral de risico’s van hogere loonkosten bij overheidsinstellingen. Als de regering meer moet lenen om de eisen van ambtenaren- of zorgvakbonden in te willigen, zal de centrale bank de rente alleen maar verder moeten verhogen om de inflatie de beteugelen.

Op dit moment hebben de Britten te maken met de grootste stakingsgolf sinds de jaren zeventig. Premier Rishi Sunak probeert juist de gemoederen wat tot bedaren te brengen, wat lastiger kan worden door het commentaar van de centralebankbaas.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie