Vicepresident Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft gewaarschuwd dat de inflatie in de eurozone in de komende maanden mogelijk tijdelijk zal stijgen.
Dit komt doordat de basiseffecten van de forse toename van energie- en voedselprijzen in het najaar van 2022 zullen wegvallen, waardoor het vergelijkingseffect met de hoge inflatieniveaus van vorig jaar afneemt. Desondanks verwacht De Guindos dat de inflatie op middellange termijn zal blijven afkoelen.
De inflatie in de eurozone is na een reeks renteverhogingen door de ECB aanzienlijk gedaald van bijna 11 procent een jaar geleden tot 2,9 procent in oktober, het laagste niveau in twee jaar. Toch ligt dit cijfer nog steeds boven de ECB-doelstelling van 2 procent. ECB-bestuurders benadrukken dat het bereiken van de gewenste inflatieniveaus een uitdaging blijft.
Energie- en voedselprijzen vormen belangrijke bronnen van onzekerheid voor de inflatie, met name vanwege toenemende geopolitieke spanningen en mogelijke stijgingen door ongunstige weersomstandigheden en de klimaatcrisis.
De Guindos benadrukte de noodzaak van voorzichtigheid in de communicatie van de ECB in deze onzekere tijden. Hij verklaarde dat het te vroeg is om over renteverlagingen te praten. ECB-president Christine Lagarde heeft ook gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een verdere stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied.
Zij stelt dat de ECB “waakzaam” moet blijven met betrekking tot inflatie en dat renteverlagingen in de “komende paar kwartalen” onwaarschijnlijk zijn, ondanks verwachtingen op de financiële markten dat de ECB klaar zou zijn met renteverhogingen.