Home » Economisch nieuws » Economie China verrast in 3e kwartaal met groei van 4,9 procent

Economie China verrast in 3e kwartaal met groei van 4,9 procent

Leestijd: 2 minuten

De economie van China heeft in het derde kwartaal een groei van 4,9 procent laten zien in vergelijking met een jaar eerder, wat een snellere groei is dan vooraf werd verwacht. Echter, vergeleken met de groei van 6,3 procent in het tweede kwartaal, is dit een vertraging, zoals blijkt uit de gegevens van het Nationale Bureau voor de Statistiek.

Analisten Optimistisch ondanks Vastgoedcrisis

Volgens analisten tonen deze cijfers aan dat de Chinese economie robuust genoeg is om de door de regering gestelde groeidoelstellingen te behalen. Voor het gehele jaar 2023 heeft Beijing een groeidoelstelling van ongeveer 5 procent vastgesteld. Ter vergelijking: vorig jaar groeide de op een na grootste economie van de wereld met 3 procent, wat het op een na laagste tempo was sinds de jaren 70. Voor 2022 had Beijing een groeidoel van 5,5 procent voor ogen.

De financiële markten hadden een lagere groei verwacht in het derde kwartaal vanwege de huidige ongekende vastgoedcrisis in China. Er was bezorgdheid dat hierdoor de consumptie en bedrijfsactiviteiten zouden verminderen.

Consumentenuitgaven en Industriële Productie Stijgen

Desondanks bleven Chinese consumenten uitgeven. De winkelverkopen in september stegen met 5,5 procent, wat meer was dan verwacht en de sterkste stijging sinds mei dit jaar. Daarnaast daalde de werkloosheid vorige maand tot 5 procent, het laagste niveau sinds november 2021. Het is opmerkelijk dat China geen gegevens meer publiceert over jeugdwerkloosheid, nadat deze in juni een recordhoogte van ruim 21 procent bereikte.

De industriële productie zag in september ook een toename van 4,5 procent, wat eveneens boven de verwachtingen was. De economische activiteit in China toonde in de afgelopen weken enige stabilisatie, mede dankzij overheidssteun. Afgelopen zomer nam de Chinese overheid verschillende maatregelen om het vertrouwen van ondernemers en consumenten te herstellen.

Ongoing Vastgoed Crisis

Echter, de crisis in de vastgoedsector blijft een donkere wolk werpen over de economie. Zo had Country Garden, een van China’s grootste vastgoedbedrijven, vorige maand moeite om de rente te betalen op een lening van in totaal 15,4 miljoen dollar. Het bedrijf kreeg een uitstelperiode van dertig dagen, die aanstaande woensdag verloopt. Als Country Garden niet op tijd betaalt, dreigt het als wanbetaler te worden aangemerkt, wat de zorgen omtrent de vastgoedsector en de financiële stabiliteit van het land verder versterkt.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie