Home » Economisch nieuws » G7: economische dwang van andere landen moet consequenties hebben

G7: economische dwang van andere landen moet consequenties hebben

Leestijd: 2 minuten

De G7 gaat optreden tegen landen die hun economische macht gebruiken om politieke invloed uit te oefenen. “Pogingen om economische afhankelijkheid als wapen te gebruiken” zullen “mislukken en een vervolg krijgen”, zeggen de leden in een gezamenlijke verklaring. China wordt niet expliciet genoemd, maar in een andere verklaring van de G7 wel in verband gebracht met dit soort “economische dwang”.

De zeven landen, waaronder Japan, de VS en het VK, en de Europese Unie zeggen dat er een “verontrustende toename” is van economische dwang. Zowel de G7-leden zelf “als partners over de hele wereld” hebben daar last van, zo is in de verklaring te lezen. Het is slecht voor de wereldhandel, doet afbreuk aan de mogelijkheid van landen om eigen beslissingen te nemen en zou daarmee uiteindelijk zelfs de “wereldwijde veiligheid en stabiliteit” ondermijnen.

De G7-leden zeggen nieuwe, betere plannen te gaan maken om hierop te reageren en ook beter te gaan samenwerken. Er komt ook een nieuw samenwerkingsverband (het Coordination Platform on Economic Coercion) dat informatie gaat uitwisselen en zal reageren op die economische dwang. Dat platform moet ook gaan samenwerken om landen die het doelwit zijn te steunen.

Goed alternatief

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft gezegd dat ze vindt dat westerse landen een goed alternatief kunnen zijn voor China en Rusland. De Nieuwe Zijderoute, waarmee China de handel tussen Azië en Afrika hoopt te bevorderen, leek voor veel landen “een goed, goedkoop aanbod”, zegt Von der Leyen. In de praktijk valt dat volgens haar tegen.

“Ze zijn Chinese leningen aangegaan en in een schuldencrisis beland. Alles wat Rusland te bieden heeft aan deze landen zijn wapens en huurlingen”, zegt de commissievoorzitter. Von der Leyen zegt dat ze win-winsamenwerkingen wil aangaan met deze landen. “Maar we moeten snel handelen en concreet zijn.”

De G7 heeft ook een gezamenlijke verklaring over China afgelegd. Daarin staat dat zij zich niet willen losmaken van China en ook niet “in zichzelf” willen keren. Wel zeggen de landen te erkennen “dat economische veerkracht vraagt om het verminderen van risico’s en om diversifiëren”. De landen zeggen “overmatige afhankelijkheden in onze essentiële bevoorradingsketens” te gaan verminderen. China verstoort met z’n beleid volgens de G7 de wereldeconomie.

Meest recente update: mei 20, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie