Home » Economisch nieuws » Economische Krimp in Nederland Groter dan Verwacht: Nieuwe CBS Cijfers

Economische Krimp in Nederland Groter dan Verwacht: Nieuwe CBS Cijfers

Leestijd: < 1 minuut

De krimp van de Nederlandse economie was in het derde kwartaal nog iets groter dan eerder gedacht. In een nieuwe raming door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de consumptie door huishoudens namelijk neerwaarts bijgesteld. Ook de investeringen waren minder dan eerder aangenomen.

Het statistiekbureau becijfert de krimp nu op 0,3 procent. In de eerdere berekening in november ging het CBS nog uit van 0,2 procent afname van het bruto binnenlands product (bbp), onder andere doordat bedrijven minder investeerden in machines, gebouwen en vervoersmiddelen. Volgens beide cijfers blijft de Nederlandse economie technisch in een recessie, waarvan sprake is na minstens twee kwartalen krimp op rij.

Dat de groei ook in deze tweede raming negatief uitkomt, is geen verrassing. Het lijkt erop dat de Nederlandse economie ook in het huidige kwartaal zal krimpen, zei CBS-econoom Peter Hein van Mulligen in november al. “De eerste voortekenen laten een voortzetting zien van eerdere kwartalen. Het consumentenvertrouwen is nog steeds laag en ook in de industrie zie je geen herstel.”

Nieuwe informatie

Maar volgens de econoom betekende dit niet dat Nederland richting een economische crisis gaat. “De arbeidsmarkt is nog steeds krap en er zijn weinig faillissementen. Dat is vaak niet zo bij een economische crisis.”

Voor deze tweede raming heeft het CBS gebruikgemaakt van nieuwe informatie die eerder nog niet beschikbaar was. Op basis hiervan is ook de krimp ten opzichte van een jaar eerder herzien. Nu stelt het CBS dat de Nederlandse economie in een jaar tijd met 0,8 procent in omvang is afgenomen. Volgens de eerste berekening was de krimp 0,6 procent. Deze bijstelling wordt volgens het CBS vooral veroorzaakt door de nieuwe cijfers over de industrie, de handel, de reis- en uitzendbranche.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie