Home » Ondernemen » Een vangnet voor zelfstandigen, hoe werkt dat precies?

Een vangnet voor zelfstandigen, hoe werkt dat precies?

Leestijd: 2 minuten

Het is erg leuk om te ondernemen. Als zzp’er heb je veel vrijheid, kun je werken aan de opdrachten die jij leuk vindt en ben je volledig eigen baas. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan het ondernemerschap, zoals het zelf moeten opbouwen van een pensioen en een vangnet. Daarover vertel ik je meer in dit artikel.

Kom niet voor vervelende verrassingen te staan

Als zelfstandige ben je ook helemaal zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een reservepot. Er is geen ziektewet waarvan je gebruik kunt maken en je kunt ook niet zo makkelijk een uitkering aanvragen.

Het is daarom heel belangrijk om snel te werken aan een spaarpot dat je enkel gebruikt in noodgevallen. Als je bijvoorbeeld voor een langere periode ziek wordt is het wel zo prettig dat je daar geen financiële problemen bovenop krijgt.

Het kan alleen best lastig zijn om dit gestructureerd te doen. De een heeft veel discipline en spaart trouw, maar de ander investeert liever al het geld weer in zijn of haar bedrijf. Dit laatste gaat goed tot het niet meer goed gaat.

Een interessante optie die je in dit geval kunt overwegen is het tulpenfonds. Dit is een initiatief van Acture Groep en helpt ondernemers met het opbouwen van een vangnet.

Een premie voor een verzekering kan voor zelfstandigen behoorlijk oplopen. Dat is de reden dat het tulpenfonds met een aantal interessante verzekeringen komen, waaronder de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Met deze verzekering kun je een periode van bijvoorbeeld ziekte opvangen. Het fonds betaalt je na 6 weken uit tot een maximum van 7 jaar. Dit geeft je de tijd om rustig te herstellen zonder dat je de financiële kopzorgen er nog bovenop krijgt. 

Binnen het fonds zijn er verschillende premiegroepen die afhangen van je werk. Je kunt het wel zien als een onderverdeling in risico/ gevaar van je baan en leeftijd. De premie bedragen vallen tussen de € 50 en € 200 per maand. Aanzienlijk goedkoper dan de meeste andere verzekeringen weet ik uit eigen ervaring.

Voor deze premie ben je verzekerd tot een bedrag van € 22.700 bruto per jaar. Dit moet je de rust geven om te werken aan je herstel. De uitkering is bovendien fiscaal aftrekbaar en de premie wordt niet verhoogd zodra je hier aanspraak op maakt. 

Meest recente update: februari 10, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie