Home » Economisch nieuws » Eieren in jaar tijd ruim een kwart in prijs gestegen

Eieren in jaar tijd ruim een kwart in prijs gestegen

Leestijd: < 1 minuut

Eieren worden de laatste tijd alsmaar duurder, en dat gebeurt niet alleen in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren Nederlanders in februari ruim 26 procent meer kwijt voor eieren dan een jaar eerder. In Europese Unie bedroeg de prijsstijging gemiddeld dik 31 procent en Amerikanen moesten ruim 55 procent meer betalen voor eieren.

Hiermee zijn eieren veel sterker in prijs gestegen dan boodschappen in het algemeen. De hogere prijzen komen vooral door de sterk gestegen kosten van kippenvoer sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Daarnaast is het aanbod van eieren momenteel kleiner door de vogelgriep, wat volgens het CBS eveneens de prijs raakt.

Het statistiekbureau merkt ook op dat circa 1 op de 100 eieren in Nederland tegenwoordig uit Oekraïne komt. Daarmee is Nederland de derde bestemming van Oekraïense eieren binnen Europa. In totaal importeerde Nederland vorig jaar 7 miljoen eieren uit het door oorlog getroffen land. Voor mei 2022 kwamen er nog nagenoeg geen eieren uit Oekraïne. Nederland voert zelf echter veel meer eieren uit dan het importeert. De uitvoer kwam vorig jaar neer op bijna 1,5 miljard stuks. Vooral Duitsers kochten veel Nederlandse eieren.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie