Home » Ondernemen » Eigen vermogen berekenen, wat is eigen vermogen?

Eigen vermogen berekenen, wat is eigen vermogen?

Leestijd: 4 minuten

Eigen vermogen is wellicht een van de belangrijkste posten die je terug kunt vinden in je onderneming. Het geeft de financiële gezondheid van je bedrijf aan en je kunt hieraan direct zien of er snel wat moet veranderen aan je manier van zaken doen.

In dit artikel vertel ik je daarom alles over eigen vermogen. We gaan in op de vraag wat is eigen vermogen, of het mogelijk is om een negatief eigen vermogen te hebben, wat valt allemaal onder eigen vermogen  en het eigen vermogen op de balans terug vinden. Kortom, hoe gezond is jouw bedrijf?

Wat is eigen vermogen?

Eigen vermogen is het saldo van je bedrijf om het maar zo te noemen. De eigen vermogen betekenis is letterlijk de hoeveelheid financiën die je ter beschikking hebt.

Eigen vermogen wordt ook wel uitgedrukt als EV = Eigen Vermogen. Het is het saldo dat overblijft als je al je schulden aftrekt van je bezittingen. In je boekhouding vind je het terug op de balans aan de creditkant.

Het eigen vermogen wordt voornamelijk gebruikt bij bedrijven, maar je kunt het wel vergelijken met je ‘net worth’ als particulier. Hoeveel geld ben je daadwerkelijk waard als je al je bezittingen optelt na aftrek van al je schulden (denk aan studieschuld etc). Het bedrag dat overblijft, is wat jij daadwerkelijk waard bent.

Eigen vermogen is heel belangrijk voor bedrijven omdat je hieraan kunt zien hoe gezond het bedrijf is. Kan je bedrijf aan alle betalingsverplichtingen voldoen en heeft het voldoende middelen om een tegenslag te verwerken?

Eigen vermogen balans

wat is eigen vermogen

Ieder jaar ben je als ondernemer verplicht om je boekhouding bij te werken en een winst- en verliesrekening op te stellen. Dit is niet altijd een leuk klusje, maar wel heel belangrijk. Je ziet zo direct hoe lucratief het afgelopen jaar is geweest en hoeveel eigen vermogen je nog beschikbaar hebt.

Een handige tip die we hiervoor hebben is door gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Ik zie veel ondernemers in mijn omgeving die dit nog zelf doen, maar handig is dat niet. Het kost je veel tijd en het is foutgevoelig.

Je kunt hier een geschikt programma vergelijken. Meer informatie over onze favoriet vind je hier. Je doet eenvoudig je boekhouding en hebt altijd een actueel overzicht van de gezondheid van je bedrijf.

Zodra alles erin staat vind je het eigen vermogen terug op de balans. Hiervoor hoef je geen extra dingen te doen, dit overzicht wordt automatisch voor je gegenereerd aan de hand van de door jou ingevulde data. 

Negatief eigen vermogen

Een negatief eigen vermogen is wanneer je schulden hoger zijn dan je bezittingen. Concreet betekent dit dat je bedrijf geen buffer meer heeft en in de min staat. Dit is een gevaarlijke positie om in te zitten, want zelfs de kleinste tegenslag zorgt in dat geval voor het niet kunnen betalen van de rekening.

Veel start-ups maken nog geen winst en vullen het negatief eigen vermogen aan door investeringen aan te trekken. In de meeste gevallen gaat dit alleen niet op voor mensen met een BV of eenmanszaak. Een negatief eigen vermogen zou in dit geval snel omgezet moeten worden naar een positief eigen vermogen om het bedrijf voort te kunnen zetten.

Wat valt onder eigen vermogen?

Onder het eigen vermogen valt in principe alles wat op de balans staat. Het eigen vermogen is alle activa – alle passiva. Onder activa vallen bijvoorbeeld liquide middelen, inventaris en overige bezittingen. Onder passiva vallen alle uitstaande schulden (kort- en langlopende). Het overgebleven saldo is het eigen vermogen.

Hoe bereken je eigen vermogen?

Een eenvoudigste manier om je eigen vermogen te berekenen is door je administratie bij te houden met software zoals deze. Alles wordt automatisch voor je bijgehouden en met één druk op de knop heb je een duidelijk overzicht van je eigen vermogen & balans.

Wil je het liever zelf doen, dan vind je hieronder de formule:

Activa
Passiva
Eigen vermogen=

Wat is eigen vermogen particulier

Zoals ik eerder ook al zei, zou je in principe als particulier je eigen vermogen ook uit kunnen rekenen. Dit noem je ook wel je net worth oftewel netto waarde. Dit is het bedrag dat jij met aftrek van al je schulden waard bent. Je kunt je eigen vermogen particulier berekenen via onderstaande methode.

Stel, je hebt een studieschuld van € 25.000 en hebt in de loop der jaren € 30.000 gespaard en bezit verder een duur horloge van € 2500. De rest van je bezittingen zijn niet noemenswaardig.

Als je al je bezittingen optelt en je studieschuld ervan af trekt, blijft er een eigen vermogen over van: € 7500.

Los je iedere maand € 100 af van je studieschuld en verandert er verder niets aan het saldo op je spaarrekening? Dan gaat je eigen vermogen toch iedere maand met € 100 omhoog. Je schuld wordt immers lager waardoor je eigen vermogen toeneemt.

Waarom is eigen vermogen belangrijk?

Eigen vermogen is belangrijk omdat het de gezondheid van je bedrijf aangeeft. Hoe hoger het eigen vermogen, hoe beter je bestand bent tegen tegenslagen. Je eigen vermogen berekenen en dat jaar op jaar controleren is bovendien een goede indicatie van de groei van je bedrijf. Meer omzet en meer sales is leuk, maar uiteindelijk gaat het erom dat je eigen vermogen omhoog gaat.

Je eigen vermogen particulier berekenen is belangrijk voor dezelfde redenen. Een salarisverhoging is altijd leuk, maar als je ook meer gaat uitgeven en meer schulden op je neemt waardoor je eigen vermogen omlaag gaat, schiet dat niet op. Een ander belangrijk punt waarom je eigen vermogen als particulier belangrijk is is de belasting.

Op een gegeven moment moet je belasting gaan betalen over je eigen vermogen in Box 3. Je telt eerst al je geld op en haalt daar vervolgens al je schulden vanaf zoals studieschuld en dat soort dingen. Het bedrag dat dan overblijft, wordt gezien als jouw eigen vermogen en daarover moet je belasting betalen mocht dat op een bepaald niveau zijn.

Conclusie

Eigen vermogen is heel belangrijk binnen iedere organisatie. Het geeft aan hoe het bedrijf ervoor staat wat betreft de financiën. Een hoog eigen vermogen is een teken dat het bedrijf goed bezig is en belangrijker nog, eventuele tegenslagen kan verwerken. Wat is eigen vermogen? Eigen vermogen is het belangrijkste op de balans.

Meest recente update: december 10, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie