Home » Economisch nieuws » Brussel wil einde aan heffing op inkomsten duurzame elektriciteit

Brussel wil einde aan heffing op inkomsten duurzame elektriciteit

Leestijd: < 1 minuut

De Europese Commissie ziet niets meer in de extra belasting op goedkoop opgewekte elektriciteit, waarmee lidstaten hun burgers konden compenseren voor de sterk gestegen energieprijzen. Die maatregel zet een rem op investeringen in hernieuwbare energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens. De extra inkomsten uit de noodheffing wegen daar niet tegenop, schrijft het dagelijks bestuur van de Europese Unie in een rapport.

Door de sterk gestegen kosten voor gas en kolen gingen vorig jaar ook de elektriciteitsprijzen hard omhoog. Niet-fossiele producenten hadden die extra kosten niet en konden dus hoge winsten boeken. De Europese Unie voerde in september een heffing in, waarbij lidstaten de inkomsten boven een bepaald niveau konden afromen voor steun aan huishoudens of kleine ondernemingen.

Maar veel lidstaten liepen tegen moeilijkheden aan bij het invoeren van die maatregelen, onder andere doordat ze weinig tijd hadden en niet over alle noodzakelijke informatie beschikten. Daarnaast vallen de extra inkomsten voor de lidstaten tegen. De Europese Commissie rekende op 50 miljard euro aan extra baten, maar de energieprijzen zijn alweer gezakt waardoor het uiteindelijke voordeel veel kleiner uitvalt.

De mazzeltaks zou “daarom niet de impact op het investeerdersvertrouwen en risico’s voor het functioneren van de markt” compenseren. Dat zou ook de overgang naar schonere energiebronnen kunnen vertragen. De noodmaatregel loopt eind juni af en lijkt nu dus geen nieuwe termijn te krijgen.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie