Home » Geld » Energie besparen in huis: 7 praktische tips voor de slimme ondernemer

Energie besparen in huis: 7 praktische tips voor de slimme ondernemer

Leestijd: 4 minuten

Sta je wel eens stil bij je energieverbruik? Als je net als de meeste zzp’ers vooral druk bent met ondernemen en geld verdienen, is de kans groot dat energie besparen niet bovenaan je to-do lijst staat. Maar wist je dat je met een paar simpele aanpassingen niet alleen een steentje bijdraagt aan een beter milieu, maar ook nog eens flink wat geld bespaart? Da’s toch mooi meegenomen!

Als je je afvraagt ‘hoe kan ik energie besparen? Zit je hier goed. We duiken in dit artikel namelijk in de wereld van energiebesparing. We kijken naar de stroomvreters in huis, delen handige bespaartips voor energie en gaan in op de technische kant van het verhaal. Zo ontdek je hoe je met slimme keuzes de planeet én je portemonnee een plezier doet.

Waarom zou je energie besparen in huis?

Energiebesparen is niet alleen een trendwoord dat je her en der op social media tegenkomt; het heeft daadwerkelijk invloed op zowel je leefomgeving als je bankrekening. Laten we beginnen met de planeet. Stroom besparen betekent minder CO2-uitstoot, wat goed is voor het klimaat. Besparen op energie betekent ook minder beroep doen op onze natuurlijke hulpbronnen. Kortom: je helpt moeder aarde een handje.

En wat dacht je van de financiële kant van het verhaal? Als ondernemer weet je als geen ander dat elke euro telt. Energiekosten kunnen behoorlijk oplopen, zeker als je vanuit huis werkt. Met een paar simpele ingrepen kun je al snel tientallen, zo niet honderden euro’s per jaar besparen. Dat geld kun je weer investeren in je onderneming, of gewoon lekker opzij zetten voor een regenachtige dag.

Energie besparing is niet alleen goed voor je geweten, maar ook voor je portemonnee. Een echte win-win, als je het ons vraagt.

Maar hoe bespaar je energie? Dat gaan we je nu vertellen.

7 tips om energie te besparen in huis

Ondernemers zijn vaak druk met duizend-en-één dingen en houden zich niet bezig met de vraag ‘hoe bespaar je energie?’. Energie besparen schiet er dan soms bij in, logisch.

Gelukkig zijn er een aantal bespaartips energie die je makkelijk toe kunt passen. Hier zijn onze tips om energie te besparen voor iedere ondernemer die vanuit huis werkt.

 • LED-verlichting: Een van de beste tips energie besparen: vervang oude gloeilampen door LED-lampen. Ze zijn wellicht wat duurder in aanschaf, maar ze gaan langer mee en verbruiken veel minder energie.
 • Slimme thermostaat: Overweeg een slimme thermostaat die je op afstand kunt besturen. Zo kun je de verwarming lager zetten als je niet op kantoor bent, zonder dat je terug hoeft te gaan.
 • Apparaten uit: Zet apparaten helemaal uit en niet op standby. Een computer die de hele dag aan staat, kan jaarlijks tot wel € 75,- kosten.
 • Isolatie: Zorg voor goede isolatie van je werkruimte. Dit helpt niet alleen om warmte vast te houden in de winter, maar houdt de ruimte ook koel in de zomer.
 • Dubbelcheck de koelkast: Een oude koelkast kan een echte energievreter zijn. Check of de deur goed sluit en overweeg een nieuwer, energiezuiniger model.
 • Gebruik natuurlijk licht: Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht om je werkruimte te verlichten. Het is niet alleen beter voor je ogen, maar het bespaart ook energie.
 • Waterbesparing: Installeer een waterbesparende douchekop en kraan. Vooral handig als je werkruimte een eigen badkamer heeft.

Elektriciteit besparen: ken je stroomvreters in huis

Als startende ondernemer is de kans groot dat je vanuit huis werkt, althans in het begin. Het nadeel? Sommige apparaten zuigen meer energie op dan je zou denken. We noemen ze niet voor niets stroomvreters in huis. Laten we eens kijken naar de grootste boosdoeners:

 • Desktopcomputers: Als je een krachtige desktop hebt draaien voor je werk, weet dan dat deze behoorlijk wat stroom kan slurpen. Overweeg een laptop voor minder intensieve taken.
 • Printers en kopieerapparaten: Deze apparaten verbruiken niet alleen energie als ze in gebruik zijn, maar ook als ze op standby staan. Zet ze uit als je ze niet gebruikt.
 • Airconditioners en verwarmingen: Deze apparaten zijn vaak noodzakelijk maar verbruiken een hoop energie. Met goede isolatie en regelmatig onderhoud kun je dit verbruik drastisch verminderen.
 • Keukenapparatuur: Koffiemachines, waterkokers en magnetrons zijn vaak handig, maar laten we eerlijk zijn, ze staan meer uit dan aan. Unplug ze als je ze niet nodig hebt.
 • Oudere elektronica: Oude tv’s, audiosystemen en andere gadgets kunnen verrassend veel stroom verbruiken. Overweeg een upgrade naar energiezuinigere modellen.

Door je bewust te zijn van deze stroomvreters in huis, kun je gerichter actie ondernemen om je elektriciteitsrekening omlaag te brengen en elektriciteit besparen. En dat is altijd goed voor de zaak, toch?

Energiezuiniger werken? Zo doe je dat

Nu je de tips om energie te besparen kent, is het tijd om energiezuiniger te werken. Hoe kun je als ondernemer energie zuinig werken en tegelijkertijd productief blijven? Hier zijn enkele praktische stappen:

 • Digitale meetings: Waar mogelijk, kies voor online vergaderingen in plaats van fysieke afspraken. Dit bespaart niet alleen reiskosten, maar ook de energie die je auto verbruikt.
 • Laptop boven desktop: Zoals eerder vermeld, zijn laptops meestal energiezuiniger dan desktops. Als je toch een desktop nodig hebt voor zwaardere taken, overweeg dan een energiezuinig model.
 • Tijdschakelaars: Gebruik tijdschakelaars voor apparatuur die niet constant aan hoeft te staan, zoals printers of bepaalde lampen.
 • Ventilatie: Goede ventilatie is essentieel, maar een raam openzetten terwijl de verwarming aanstaat is natuurlijk niet energie zuinig. Kies voor een energie-efficiënt ventilatiesysteem.
 • Cloudservices: Overweeg het gebruik van cloudservices voor dataopslag in plaats van externe harde schijven die constant aan moeten staan.
 • Papierloos werken: Probeer zoveel mogelijk digitaal te werken om papier (en dus ook printers) te besparen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar helpt ook om je werkplek netjes en georganiseerd te houden.
 • Energiezuinige kantoorartikelen: Kies voor energiezuinige apparaten en producten, zoals LED-lampen en energiebesparende stekkerdozen.

Tot slot

Je bent als startende ondernemer al druk genoeg met het opbouwen van je bedrijf. Energie besparen schiet er dan snel bij in. Maar zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, hoeft energiebesparing niet tijdrovend of ingewikkeld te zijn.

Met enkele kleine veranderingen, van het identificeren van stroomvreters in huis tot het implementeren van simpele bespaartips energie, kun je zowel het milieu als je portemonnee een groot plezier doen. En vergeet niet, energie zuinig werken is niet alleen een morele plicht naar de planeet, maar ook een slimme zakelijke keuze.

Dus, waar wacht je nog op? Zet die eerste stap naar een duurzamere en financieel gezondere toekomst voor jou en je onderneming!

Meest recente update: augustus 30, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie