Home » Economisch nieuws » Energieverbruik op laagste niveau in ruim dertig jaar

Energieverbruik op laagste niveau in ruim dertig jaar

Leestijd: < 1 minuut

Het totale energieverbruik in Nederland is vorig jaar gedaald tot het laagste niveau sinds 1990, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Vorig jaar nam het verbruik van onder meer stroom, aardgas en olie met 10 procent af vergeleken met het voorgaande jaar.

Het verbruik van aardgas liet het afgelopen jaar zelfs een daling zien van 21 procent. Dat kwam vooral door een afname van het gasverbruik door huishoudens, mede door het warmere weer en door de hoge gasprijzen.

In de landbouw was de daling van aardgasverbruik met 31 procent relatief het grootst van alle sectoren. Ook deze daling hing samen met de hoge gasprijs. “Aardgasverbruik in de landbouw zit namelijk vooral bij de glastuinbouw, waar dit verbruik een relatief groot deel van de totale kosten vormt”, stelt het CBS.

Olierestgassen

Elektriciteitsproducenten verbruikten vorig jaar ook veel minder aardgas voor de productie van stroom. Dat geldt ook voor olieraffinaderijen. “Een deel van de verklaring hiervoor is het toegenomen gebruik van olierestgassen en lpg voor productie van warmte en waterstof”, aldus het statistiekbureau.

Het CBS maakte onlangs bekend dat van alle energie die vorig jaar werd verbruikt (elektriciteit én warmte), 15 procent uit hernieuwbare bronnen vandaan kwam. Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie