Home » Beginnen » Enkele praktische tips voor de beginnende ondernemer

Enkele praktische tips voor de beginnende ondernemer

Leestijd: 3 minuten

Tegenwoordig is het om verschillende redenen aantrekkelijk om een onderneming te starten. In de eerste plaats krijgen mensen niet meer snel een vaste baan, want de meeste werkgevers werken met tijdelijke contracten. Veel mensen namen een baan in loondienst om de financiële zekerheid, maar wanneer dat je niet meer hebt, dan kun je evengoed als ondernemer aan de slag.

Dan verdien je vaak meer en je kunt je ook verzekeren tegen eventuele risico’s. Daarnaast is het tegenwoordig ook bijzonder laagdrempelig om te beginnen. In het huidige internettijdperk zijn de meeste ondernemers namelijk online actief. Je hebt vaak alleen een website nodig en je hoeft niet heel veel te investeren. Maar als ondernemer wil je natuurlijk voor een flitsende start gaan, want een goed begin is het halve werk.

De relevantie van een goede hosting

Zonder website kun je niet leven in het huidige ondernemersklimaat. De website is namelijk het digitale visitekaartje van je onderneming. Op deze website vinden mensen informatie over je diensten of ze nemen direct producten bij je af. Daarnaast kun je daar meer van jezelf laten zien en met je design geef je een uniek statement af.

Het is dan natuurlijk wel van groot belang om een goede hosting te vinden. Een goed hostingbedrijf voldoet aan verschillende voorwaarden. In de eerste plaats zorgen ze ervoor dat je website snel functioneert. Tegelijkertijd bieden ze een uitstekende service en zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat er amper storingen zijn. Het bedrijf mijn.host voldoet aan de verschillende voorwaarden.

Aandacht aan SEO besteden

Als beginnende ondernemer is het verstandig om direct aandacht aan SEO te besteden. Wanneer je met bepaalde zoekwoorden hoog in de organische zoekmachines komt, dan is de kans groot dat je op een duurzame manier bezoekers naar je onderneming trekt. Je moet verschillende stappen ondernemen om hoger in de zoekmachines te komen. In de eerste plaats is het van belang om goede content te schrijven.

Je kunt bijvoorbeeld een blog bijhouden. Bezoekers houden van gratis content en zo kun je laten zien dat je expertise hebt. Je straalt met een goede blog ook betrouwbaarheid uit. Daarnaast kun je de teksten ook voorzien van relevante zoekwoorden, zodat je sneller gevonden wordt door mensen die interesse in je producten of diensten hebben.

Dan zijn er ook nog andere manieren om hoger in de zoekmachines te komen met bepaalde zoekwoorden. Denk aan linkbuilding, een snelle website, zoekwoordenanalyse, website-optimalisatie en nog veel meer.

Als beginnende ondernemer heb je ongetwijfeld veel te doen en het duurt wel een tijdje voor je echt ervaring met SEO hebt. Om die reden kun je SEO ook uitbesteden aan een extern bedrijf. Je bent daar wel geld aan kwijt, maar tegelijkertijd houd je meer geld over en zij hebben de juiste expertise in huis.

Ga je de administratie uitbesteden of zelf doen?

Als ondernemer profiteer je van veel voordelen. Je hebt vaak zelf de vrijheid om je eigen uren in te plannen en tegelijkertijd kun je zelf je tarieven betalen. Maar tegelijkertijd krijg je als ondernemer natuurlijk ook te maken met verschillende verplichtingen.

Als ondernemer moet je bijvoorbeeld ook een deugdelijke administratie bijhouden, want anders kun je problemen met de Belastingdienst krijgen. Daarnaast is het ook voor jezelf fijn om te weten hoe je er financieel voor staat, want op basis van die informatie kun je dan weloverwogen beslissingen nemen.

Veel ondernemers vragen zich terecht af of ze hun administratie beter kunnen uitbesteden of zelf doen. Als je een zeer kleine administratie hebt, dan kun je ervoor kiezen om een boekhoudprogramma te gebruiken.

Maar dan is het alsnog niet onverstandig om de aangifte inkomstenbelasting door een boekhouder te laten doen. De jaarlijkse aangifte is complex voor mensen met weinig ervaring. Je wilt ook geen fouten maken, want dan kun je op de lange termijn te maken krijgen met naheffingen en daar zit je niet op te wachten.

Als je een complexe administratie hebt, dan kun je het sowieso beter uitbesteden. Je bent weliswaar geld kwijt aan een boekhouder, maar tegelijkertijd kan die veel voor je betekenen en ook onderzoeken of je kunt profiteren van fiscale voordelen. Je kunt de tijd die je over hebt bovendien besteden aan de kernactiviteiten van je onderneming en dat zorgt ook voor gelukzaligheid.

Je verzekeringen regelen

Als ondernemer loop je natuurlijk ook verschillende risico’s. In de eerste plaats loop je financiële risico’s, want je bent afhankelijk van je klanten voor je inkomen. In sommige periodes heb je misschien minder klanten. Ze moeten je bovendien tijdig betalen, want anders kun je misschien je eigen inkoopfacturen niet meer betalen.

Maar daarnaast loop je ook nog andere risico’s. Ben je bijvoorbeeld actief als loodgieter? Dan kom je bij mensen langs en dan kan het zijn dat je een fout maakt met schade als gevolg. Dan is het bijvoorbeeld relevant om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarnaast zijn er nog meer verzekeringen voor ondernemers.

Meest recente update: oktober 19, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie