Home » Economisch nieuws » EU-parlement akkoord met eerste wetgeving voor cryptomarkt

EU-parlement akkoord met eerste wetgeving voor cryptomarkt

Leestijd: < 1 minuut

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de eerste Europese regelgeving voor de cryptomarkt. De wetgeving is bedoeld om schimmige en criminele activiteiten met betalingen met cryptovaluta als bitcoins, zoals witwassen, te bedwingen.

Uitgevers van cryptomunten worden verplicht informatie te publiceren waarin ze de achterliggende technologie en risico’s voor de consument uitleggen. Cryptoplatformen moeten net als banken witwassen via cryptomunten opsporen en verdachte transacties melden. In Nederland wordt al aan die regulering gewerkt. Nieuwe valuta’s worden alleen goedgekeurd als die de financiële stabiliteit niet in gevaar brengen.

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) is ingenomen met de eerste stappen, al moet er volgens hem nog veel meer gebeuren. “De cryptosector wil graag serieus genomen worden maar neemt onvoldoende verantwoordelijkheid voor de veiligheid van onze economie en samenleving”, stelt hij. “Zeker in een onwelwillende sector met veel dubieuze praktijken is strikte regulering nodig om het publieke belang veilig te stellen.”

Gamechanger

Volgens Tang, die namens de sociaaldemocraten in het EU-parlement onderhandelde, zijn de aangenomen wetten “een gamechanger” maar zijn niet alle problemen opgelost. “Ook met deze regulering blijft de kans op rotte appels bestaan. Deze wet zal niet de laatste zijn.”

De Europese Commissie zou daarom met nadere regelgeving moeten komen om risico’s af te dekken. Zo zouden er geen cryptobedrijven op de markt moeten worden toegelaten als niet bekend is wat hun juridische status is en wie verantwoordelijk is voor het bedrijf. Het parlement heeft ook grote zorgen over de ecologische voetafdruk van het ontwikkelen van bitcoins, ‘mijnen’ in het jargon. Dat kost veel energie.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie