Home » Economisch nieuws » ECB vraagt Europeanen mee te denken over nieuwe bankbiljetten

ECB vraagt Europeanen mee te denken over nieuwe bankbiljetten

Leestijd: < 1 minuut

De Europese Centrale Bank (ECB) vraagt Europese burgers om hulp bij het vormgeven van een nieuwe serie eurobankbiljetten. Zij kunnen daarvoor vanaf maandag een enquête invullen. “We willen dat Europeanen zich identificeren met het ontwerp van eurobankbiljetten, en daarom krijgen zij een actieve rol bij de selectie van het nieuwe thema”, legt ECB-president Christine Lagarde uit.

In totaal worden zeven thema’s voorgesteld, namelijk vogels, Europese cultuur, natuur, de toekomst, ‘ons Europa’, rivieren en handen. De centrale bank wil in 2024 beslissen welk van deze thema’s terugkomt in de nieuwe generatie eurobiljetten. Daarin worden de uitkomsten van de enquête meegenomen. Aansluitend zal er een ontwerpwedstrijd plaatsvinden, meldt de ECB, waarna in 2026 bekend wordt gemaakt wanneer de nieuwe biljetten in omloop komen.

Vanwege een technische storing is de enquête maandagmiddag nog niet beschikbaar. De president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot nodigt Nederlanders uit mee te denken. “Ook in Nederland is en blijft contant geld belangrijk. Net als jouw mening. Het ontwerp van een nieuw bankbiljet begint dan ook bij jou”, zegt hij.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie