Home » Economisch nieuws » Europese Commissie wil particuliere belegger op weg helpen

Europese Commissie wil particuliere belegger op weg helpen

Leestijd: < 1 minuut

De Europese Commissie wil particulieren beter beschermen als ze gaan beleggen of investeren. Europeanen kiezen nu nog vaak voor sparen, terwijl het voor de economie gunstiger kan zijn als ze ook eens een andere bestemming voor hun geld aandurven, meent de commissie.

Banken keren op spaarrekeningen al jaren nauwelijks rente uit. Spaarders zien door de hoge inflatie zelfs spaargeld verdampen. Maar beleggen of investeren is ook niet altijd aantrekkelijk, omdat het soms moeilijk is risico’s te overzien en banken, brokers, adviseurs en andere tussenpersonen flinke commissies in rekening brengen. Beleggingskosten zijn voor particulieren vaak veel hoger dan voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. “Bij hun investeringskeuzes krijgen Europese consumenten nog niet de beste deal”, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Valdis Dombrovskis.

Het dagelijks bestuur van de EU wil onder andere tussenpersonen verbieden om commissie te rekenen als ze klanten niet goed voorlichten. Ook wil het misleidende reclame aanpakken. De EU-landen en het Europees Parlement moeten nog wel met de voorstellen instemmen en passen die vaak nog aan.

Provisie opstrijken verbieden

De commissie wilde eigenlijk helemaal verbieden dat tussenpersonen provisie opstrijken, zoals in Nederland al tien jaar het geval is. Zo zouden ze de belangen van de klant beter voor ogen kunnen houden. Omdat dat plan veel verzet opriep, is het afgezwakt. Maar als er na drie jaar te weinig is verbeterd kan de commissie alsnog verder gaan, zegt zij.

Maar 17 procent van het totale kapitaal van Europese huishoudens bestond vorig jaar uit aandelen en obligaties. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten is dat veel meer.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie