Home » Economisch nieuws » Europese Gasmarkt Ziet Prijsdaling door Storm Isha & Windenergie Boost

Europese Gasmarkt Ziet Prijsdaling door Storm Isha & Windenergie Boost

Leestijd: < 1 minuut

De Europese gasprijs is maandag flink gedaald en bereikte het laagste niveau in zes maanden. De daling wordt veroorzaakt door de Atlantische storm Isha. Orkaanwinden veroorzaakt door de storm verstoorden het vliegverkeer in Noord-Europa en leiden in sommige gebieden tot stroomstoringen, maar stimuleerde ook de opwekking van windenergie. Ook bracht de storm ongebruikelijk warm weer met zich mee.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs zakte de prijs voor levering in februari met bijna 6 procent tot 26,78 euro per megawattuur. Dat is het laagste niveau sinds juli. In Duitsland en Frankrijk daalden de dagstroomprijzen zelfs tot onder nul. Die prijzen worden negatief wanneer het aanbod de vraag overtreft.

Volgens gegevens van Bloomberg steeg de windenergieproductie van de Scandinavische landen naar een nieuw recordniveau dankzij de storm. Ook koerst de windenergieproductie in Duitsland af op een nieuw record.

Naast de sterke opwekking van windenergie wijzen sommige weersvoorspellingen ook op ongebruikelijk mild weer tot ver in februari, na de recente koudegolf in de regio. “De Europese gasprijzen zijn aanzienlijk gedaald, vooral omdat deze winter grotendeels milder is geweest dan normaal. Europa moet deze winter kunnen doorkomen met voldoende aardgas in opslag”, verklaarden de energiestrategen van Citigroup.

Meest recente update: januari 22, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie