Home » Ondernemen » Acties tegen schijnzelfstandigheid op Europees niveau

Acties tegen schijnzelfstandigheid op Europees niveau

Leestijd: 2 minuten

Het kan veel voordelen hebben als je zzp’er bent. Aftrekposten, je eigen tijden bepalen en een eigen zzp uurtarief bepalen. In de praktijk zijn er alleen ook nog veel ‘zelfstandigen’ die verkapt in loondienst zijn. Voor deze groep treedt de Europa nu op.

Europese richtlijnen voor schijnzelfstandigheid

Tegenover alle voordelen als zzp’er staat het ontbreken van sociale bescherming. In loondienst betaalt je werkgever de verzekering, kun je een pensioen opbouwen en heb je vakantiedagen en de ziektewet. De reden dat veel mensen kiezen voor loondienst is juist deze voordelen.

Veel grote bedrijven hebben alleen een omweg gevonden in de wet. Ze nemen personeel aan als zzp’ers, maar verplichten meestal ook dat de ‘zelfstandigen’ voor andere bedrijven mogen werken. Ook kunnen ze zelf niet hun tijden en tarief betalen. Dit is dus een verkapte vorm van loondienst en dus schijnzelfstandigheid.

Heel handig van deze bedrijven zoals platformen voor maaltijdbezorgers, aanbieders van taxi ritten of verhuurders van thuishulp. Geen verplichtingen tegenover de werknemer, maar nog wel de volledige controle.

De mensen die deze banen aannemen hebben niet altijd een keuze. Voor deze groep wil Europa harder optreden tegen schijnzelfstandigheid. Het doel van de nieuwe ondertekende brief rondom nieuwe Europese regels moet de werknemers in deze groep beschermen.

Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met andere lidstaten dringen verzorgd om nieuwe regelgeving. Deze manier van verkapte loondienst is misleidend en komt de werknemer niet ten goede.

Ook is het oneerlijk tegenover bedrijven die hun personeel wel netjes in dienst nemen. Deze bedrijven zijn veel meer geld kwijt voor het personeel ten opzichte van deze platformen. Oneerlijke concurrentie volgens van Gennip.

De nieuwe regelgeving moet er vooral voor zorgen dat de verantwoordelijkheid voor de status van de werknemers bij de platformen komt te liggen. Ze moeten kunnen aantonen dat iemand daadwerkelijk als zzp’er in dienst is en niet alleen voor dat platform in verkapte loondienst is. 

Meest recente update: februari 10, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie