Home » Economisch nieuws » Faillissement Silicon Valley Bank treft bedrijven en cryptowereld

Faillissement Silicon Valley Bank treft bedrijven en cryptowereld

Leestijd: 2 minuten

De plotselinge neergang van de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank (SVB) vrijdag heeft flinke gevolgen voor bedrijven. Maar ook de cryptowereld is getroffen. De Amerikaanse overheid heeft de bank weliswaar overgenomen en garandeert tegoeden tot 250.000 dollar, maar het overgrote deel van de tegoeden bij de bank was veel hoger. Het bedrijf deed veel zaken met techstart-ups.

Onder meer Roku, een maker van slimme boxen waarmee tv-kijkers streamingdiensten kunnen bekijken, meldde veel geld bij SB op de rekening te hebben staan. Het gaat om iets meer dan een kwart van alle contanten die het bedrijf had. Roku zei niet te weten hoeveel van dat geld het nog terug zou zien, maar gaf wel aan te denken nog genoeg geld te hebben om een jaar vooruit te kunnen.

Ook andere techbedrijven komen mogelijk in de problemen. Als zij niet bij hun tegoeden kunnen, wordt het moeilijker om bijvoorbeeld salarissen uit te betalen.

Cryptomunt USD Coin

De cryptomunt USD Coin raakte ook in de problemen. Circle, het bedrijf achter die digitale munt, maakte bekend 3,3 miljard dollar aan tegoeden bij SVB te hebben staan. Dat geld heeft Circle nodig om de waarde van USD Coin te kunnen garanderen. Die cryptomunt is namelijk een zogeheten stablecoin, waarvan de waarde gegarandeerd wordt door de tegenwaarde in normale valuta. Die koppeling aan de dollar moest Circle dan ook loslaten en de waarde van een USD Coin zakte daarop van 1 dollar tot 0,89 dollarcent. Verschillende cryptobeurzen als Binance en BlockFi zetten de handel in de munt stil. USD Coin was 36 miljard dollar waard voor de problemen.

De problemen bij SVB werden veroorzaakt door een bankenrun. De bank had de afgelopen jaren flink wat geld gestoken in staatsleningen, maar door de verslechterende economische omstandigheid wilden veel klanten van de bank over meer van hun geld kunnen beschikken. Als SVB de staatsleningen verkocht voor het einde van de looptijd, kreeg de bank door de gestegen rente daarvoor veel minder geld. Daarom wilde de bank geld ophalen met een aandelenuitgifte, maar die melding leidde tot onrust bij de klanten.

Tegoeden deels bevroren

Vrijdag probeerden die klanten 42 miljard dollar van hun rekeningen te halen, waarna de Amerikaanse autoriteiten ingrepen. Tegoeden tot 250.000 dollar worden dus uitbetaald, alles daarboven hangt af van de verkoop van SVB of onderdelen ervan.

Ook de Britse tak van SVB wordt opgeheven, maakten Britse toezichthouders bekend. De Britse tak kan zonder steun van het moederbedrijf niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Rekeninghouders in het Verenigd Koninkrijk krijgen volgens de daar geldende regels tegoeden tot 85.000 pond vergoed, of 170.000 pond voor gezamenlijke rekeningen.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie