Home » Economisch nieuws » Aantal faillissementen neemt voor het eerst in drie maanden af

Aantal faillissementen neemt voor het eerst in drie maanden af

Leestijd: < 1 minuut

Het aantal faillissementen is in juli afgenomen, na een stijging in juni. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal faillissementen laat daarmee voor het eerst in drie maanden een afname zien op maandbasis. Op jaarbasis ligt het aantal faillissementen echter al vijftien maanden op rij hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In juli werden volgens het CBS 49 minder bedrijven failliet verklaard dan in juni. Dat is een daling van 16 procent. In juni was nog sprake van een stijging van 19 procent op maandbasis. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak.

Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen echter onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni 2023 waren er voor het eerst in ongeveer drie jaar meer dan driehonderd faillissementen.

Van alle bedrijfstakken had de bouwnijverheid het grootste aantal faillissementen, namelijk 39. Dat is wel 7 procent minder dan in juni. In de handel, waarin de afgelopen maanden de meeste faillissementen werden uitgesproken, nam het aantal flink af van 66 in juni naar 34 in juli. De bouwnijverheid en de handel behoren tot de grootste bedrijfstakken. Relatief gezien werden in juli de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca. Daar gingen 28 bedrijven failliet, tegen 27 in juni.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie