Je ligt thuis op de bank met je smartphone in de hand en je zit te scrollen door social media; een collega is op vakantie en is aan het duiken met schildpadden. Een goede vriend heeft net een stuk grond gekocht en bouwt daarop zijn droomhuis. Je ex is op droomvakantie in parijs met een nieuwe vriend(in). Weer een andere vriend is alleen maar aan het chillen en feesten op Bali.
Is dit herkenbaar? Je hebt het gevoel dat je iets in het leven mist omdat er overal spannende dingen gebeuren, maar jij bent er niet bij.
Het gevoel van FOMO (Fear of Missing Out) is normaal en we kennen het allemaal. We leggen uit wat FOMO is, waar FOMO vandaan komt en we geven je 3 lifehacks om beter met FOMO om te gaan.
FOMO betekenis
FOMO is de afkorting van Fear of Missing Out. FOMO is de angst om voortdurend iets te missen en buitengesloten te worden van iets belangrijks dat elders gebeurt.
Het gevoel achter FOMO is niet nieuw, maar wordt sterk gepromoot door sociale media, zoals Instagram, Facebook en TikTok.
Wat is Fear of Missing Out (FOMO)?
FOMO omvat psychologisch gedrag dat voortkomt uit de angst om iets te missen. Dergelijke gevoelens zijn tot op zekere hoogte normaal en hebben de mensheid sinds het begin van onze sociale orde vergezeld.
De “Fear Of Missing Out” treft mensen over de hele wereld en van alle leeftijden. Toch komt FOMO vooral voor op jonge leeftijd.
Lifehacks tegen Fear of Missing Out (FOMO)
De afgelopen jaren is het gevoel van Fear of Missing Out met name onder jongeren erg toegenomen. Bijna 70% van de mensen tussen de 18 jaar en 34 jaar hebben last van FOMO.
De onderstaande lifehacks hebben mij in ieder geval heel erg geholpen rust te vinden wanneer ik in een Fear of Missing Out situatie terecht was gekomen.
Lifehack #1 Dankbaarheid – van FOMO naar JOMO
Dit klinkt misschien wat zweverig, maar het heeft mij heel erg geholpen om dankbaarheid te hebben. Hoe saai sommige dagen soms ook kunnen zijn (helemaal in de coronaperiode); je hebt altijd wel iets leuks meegemaakt.
Misschien heb je vandaag geen afwijzing gekregen op Tinder? Misschien ben je aan een nieuwe serie begonnen die je echt pakt? Dit soort kleine momentjes ben ik steeds meer gaan genieten. Ik ben gaan merken dat elke dag dingen brengt waarvoor je dankbaar mag zijn.
Mijn advies is om elke avond een paar minuten de tijd te nemen en op te schrijven waar je vandaag dankbaar voor bent. Nogmaals, het hoeven echt geen grote dingen te zijn. Heeft je crush eindelijk gereageerd op je DM? Heb je een complimentje gekregen over iets wat je die dag hebt gedaan? Schrijf het op!
Aan het eind van de dag kun je jezelf dan afvragen: wat heb ik vandaag meegemaakt waar ik dankbaar voor ben? Je zult merken dat je al na een paar dagen bewuster wordt van je dagelijkse leven en automatisch meer focust op de positieve aspecten van de dag.
Lifehack #2 Weg met die mobiele telefoon: geniet van het leven!
Jongeren zitten gemiddeld tussen de één en drie uur per dag op sociale media zoals WhatsApp, YouTube, Instagram, TikTok, noem maar op!
Klopt, sociale media heeft ook zijn goede punten. Het kan ons inspireren en motiveren. Maar helaas verleidt het ons ook om onszelf te vergelijken met anderen. En dat is de pijn die we allemaal kennen.
Maar goed: ieder van ons is uniek, heeft individuele interesses en hobby’s en ieder van ons heeft zijn eigen strijd. We moeten vieren dat we zo anders zijn!
Natuurlijk is jezelf niet vergelijken moeilijk en ik ben de laatste die dat zou ontkennen. Zelf zat ik soms ook dagelijks uren weggezakt op Instagram en TikTok om me vervolgens onproductief en eenzaam te voelen. Daarom is het belangrijk dat je je social media-consumptie een beetje afbouwt.
Hieronder staan twee waardevolle tips die mij ontzettend hebben geholpen bij minder Fear of Missing out op social media:
- Stel een tijdslimiet of waarschuwing in op Instagram, TikTok en andere platformen. Mijn tijdslimiet op Instagram staat op 25 minuten, zodra ik langer dan 25 minuten bezig ben, krijg ik een melding. Hierdoor wordt ik me bewust van m’n gedrag en is m’n gevoel van Fear of Missing out minder geworden.
- Besteed aandacht om je feed op te schonen. Zelf ontvolg ik regelmatig mensen waar ik mijn 25 minuten niet aan wil besteden. Ontvolg dus vooral de mensen waar je je soms slecht bij voelt. Veel mensen op sociale media hebben er een handje van om dingen mooier te maken dan ze zijn.
Lifehack #3 Zoek je eigen geluk
Klamp je bewust vast aan je eigen geluk: terwijl de een er plezier in kan vinden om elke dag te gaan hardlopen, haalt de ander meer energie uit een goed boek of het huis schoonmaken.
Daarom is het belangrijk om je te concentreren op de dingen die je persoonlijk gelukkig maken. Laat je geluk dus niet teveel afhangen door de mening en activiteiten van de buitenwereld.
Als angst en afgunst toch de overhand krijgen, bedenk dan dat de foto’s er maar een deel van laten zien: je vriend straalt naast de Machu Picchu, maar hij heeft wijselijk geen foto gemaakt van de blaren op zijn voeten.
Lifehack #4 Het is goed zoals het is
Denk maar eens na over wat je leuk vindt aan je leven. Maak jezelf bewust van wat echt belangrijk voor je is en waarom je je dagelijkse leven inricht zoals je het doet.
Praat ook met je vriendenkring: misschien zijn ze wel jaloers op jou en je levensstijl en ben jij je daar niet eens van bewust?
Lifehack #5 JOMO is de nieuwe FOMO
de beste manier om angst tegen te gaan is met vreugde en dat is waar JOMO om draait. Want “Joy of Missing Out” is de bewuste keuze om iets te missen en tegelijkertijd plezier te hebben. Probeer het!
Conclusie – The Fear of Missing Out
Wees eerlijk tegen jezelf, oefen dankbaarheid en probeer je gebruik van sociale media te reguleren.
Je zult al snel merken hoe ontspannend en mooi tijd alleen kan zijn. Dan hoef je niet meer bang te zijn om iets te missen, maar kun je eindelijk gaan genieten van de tijd met jezelf!
Veelgestelde vragen over Fear of Missing Out
Wat is het FOMO syndroom?
De symptomen van het FOMO syndroom variëren van bepaalde psychologische gevoeligheden die niet direct waarneembaar zijn voor buitenstaanders, tot typisch en opvallend gedrag die ook voor de buitenwereld waarneembaar zijn.
Mentale toestanden uiten zich meestal in verdriet en frustratie omdat vrienden of volgers iets geweldigs ervaren waar je zelf niet aan kunt deelnemen of dat ze gewoon plezier hebben.
Wat betekent FOMO?
Fear of Missing Out (Afgekort: FOMO) is een maatschappelijk fenomeen dat nauw verbonden is met de digitalisering van ons dagelijks leven. De term beschrijft de angst om iets te missen.
Wat doe je tegen FOMO?
Het heeft weinig zin om mensen met FOMO te adviseren helemaal af te zien van het gebruik van sociale media. Een meer kansrijke therapie is om mensen met FOMO te helpen reflecteren op het gebruik van sociale media en dit op een rationeler niveau te plaatsen.
Dit kan leiden tot het besef dat de meeste berichten nauwelijks relevant zijn en dat er praktisch geen risico is om iets te missen als bijvoorbeeld tijdslimieten toe te passen op sociale media.
Tenslotte is het nuttig om het zelfvertrouwen te versterken zodat onafhankelijkheid en eigen activiteiten meer voldoening geven dan het constant spiegelen aan volgers op social media.
0 reacties