Home » Beginnen » Fiets van de zaak zzp, hoe werkt dat?

Fiets van de zaak zzp, hoe werkt dat?

Leestijd: 4 minuten

Je hebt het misschien al vaker gehoord van mede-ondernemers, maar als zzp’er is een fiets van de zaak in 2024 fiscaal vaak erg voordelig. 

Naast de fiscale redenen zijn er genoeg andere redenen waarom een zakelijke fiets kopen interessant voor je kan zijn; je werkt aan je conditie en je algemene gezondheid en verder heb je aandacht voor het milieu. Oja, ook niet onbelangrijk, lange files zijn vanaf dan verleden tijd!

Toch hoeft een fiets op de zaak kopen niet altijd interessanter te zijn dan het gebruiken van een privéfiets. Met een privéfiets mag je namelijk ook zakelijke fietskilometers opvoeren als bedrijfskosten. 

In dit artikel nemen we je mee in de voor- en nadelen van een zzp fiets van de zaak, zodat je een goede afweging kan maken om deze investering wel of niet te doen.

Een zakelijke fiets geldt als investering

Naast je laptop, schermen, stoel, koffiemachine etc. mag je als zzp’er een zakelijke fiets ook zien als ‘ondernemingsvermogen’. Echter moet je dit tot op zekere hoogte wel kunnen verantwoorden.

De belangrijkste voorwaarde om je fiets als ondernemingsvermogen te mogen zien is dat je minimaal 10% van je gefietste kilometers zakelijk aflegt. Onder deze 10% vallen ook de kilometers die je aflegt van je huis naar je werk. Maak van tevoren dus een inschatting of je deze voorwaarde realistisch voor je is.

Zelf heb ik ervoor gekozen om mijn gefietste kilometers bij te houden via een mobiele app. Dit kan natuurlijk ook op de oldschool manier; een logboek van pen en papier of een Excel-spreadsheet.

Fiets zakelijk kopen zzp: fiscale voordelen?

Wanneer je een zakelijke fiets gaat kopen met een minimale aanschafwaarde van € 450,- exclusief btw wordt dat gezien als investering, in dat geval moet je je houden aan de afschrijvingen van bedrijfskosten

Is de aanschafwaarde van je fiets minder dan € 450,-? Dan mag je de totale kosten in één keer opvoeren in de boekhouding; je hoeft dan geen afschrijvingen te doen over een bepaalde looptijd.

Voorbeeld zakelijke fiets kopen zzp

Zelf kocht ik in 2022 als zzp’er een zakelijke fiets van € 550. De verwachte levensduur van deze fiets heb ik ingeschat op 7 jaar. In het geval dat ik mijn fiets 100% zakelijk gebruik de komende 7 jaar geef ik de onderstaande bedrijfskosten op voor de inkomstenbelasting:

€550/7 = € 78,57

Echter moet ik over dit bedrag nog een correctie toepassen. Ik gebruik mijn fiets namelijk voor 70% zakelijk en 30% privé. De nieuwe berekening wordt dan:

78,57 * 0,7 = € 54,99

Ik mag de kosten van € 54,99 dus van mijn winst aftrekken waardoor ik de komende 7 jaar minder belasting hoef te betalen dan wanneer ik deze fiets niet zakelijk had aangekocht.

Bijtelling zakelijk fiets zzp

Sinds 2020 zijn de regels voor een zakelijke fiets een stuk overzichtelijker geworden. Voorheen moest je alle privékilometers bijhouden en een correctie toepassen over je privégebruik. 

Inmiddels betaal je een vaste bijtelling van 7% van de consumentenprijs over je zakelijke fiets. 

Bruto bijtelling

In de onderstaande tabel zie je een voorbeeld van de bruto bijtelling over een zakelijke elektrische fiets en een zakelijke fiets zzp.

Zakelijke fietsZakelijke elektrische fiets
Aanschafprijs5501.700
Bijtelling 7%38,5119
Maandelijkse bijtelling€ 3,2€ 9,9

Netto bijtelling

Hoeveel netto bijtelling je moet betalen is natuurlijk afhankelijk van de belastingschijf die op jou van toepassing is. Voor dit voorbeeld gaan we uit van belastingschijf 1 waarin je 37,07% belasting betaald.

Zakelijke fietsZakelijke elektrische fiets
Aanschafprijs5501.700
Bijtelling 7%38,5119
Belastingpercentage37,07%37,07%
Maandelijkse bijtelling€ 1,19€ 3,68

Vanwege de hoge aanschafprijs is de bijtelling elektrische fiets dus hoger dan bij een normale trapfiets. In beide gevallen blijft de bijtelling altijd 7% over de aanschafprijs. Dit bedrag wordt niet gedrukt doordat je fiets bijvoorbeeld minder waard wordt door afschrijvingen.

Overige kosten aftrekken – fiets op de zaak zzp

Fiets op de zaak zzp

Je fiets zal ongetwijfeld een keer iets gaan mankeren; je rijdt je lek of staat je ketting minder strak. De kosten voor reparatie en onderhoud mag je zakelijk boeken en daardoor aftrekken van de winst.

Het is ook handig om een zakelijke verzekering af te sluiten voor diefstal, schade of all-in. Vergeet natuurlijk niet om je kosten weg te boeken met een goed online boekhoudprogramma.

Btw terugvragen fiets van de zaak 2024 zzp

Als btw-plichtige ondernemer heb je het recht om btw terug te vragen over je zakelijke kosten. Een fiets op de zaak kopen valt onder zakelijke kosten. De btw die je hierover betaald hebt, kun je dus gewoon terugvragen.

In mijn voorbeeld gebruik in de fiets voor 70% zakelijke doeleinden. Ik kan dus ook alleen 70% over de betaalde btw terugvragen. De overige 30% is bedoeld voor privé-doeleinden en hierover moet ik gewoon btw betalen.

Welke voordelen heb ik met een privéfiets?

Het grootste voordeel van een privéfiets is dat je geen bijtelling van 7% hoeft te betalen. Ook mag je alsnog € 0,19 per zakelijk gefietste kilometer opvoeren als bedrijfskosten waardoor je winst wordt gedrukt en je dus minder belasting hoeft te betalen.

Wanneer je zakelijk veel kilometers fietst en wanneer je fiets vele jaren mee gaat kan een privéfiets interessanter zijn door de vergoeding van € 0,19 per kilometer. Deze berekening kun je het beste voor je eigen situatie maken.

Aangezien de Belastingdienst je fiets als privéfiets beschouwd, heb je verder geen recht op afschrijving of andere aftrekposten op de aanschafprijs.

Welke voordelen heb ik met een zakelijke fiets?

In de meeste gevallen kan het kopen van een zakelijke fiets als zzp’er altijd uit. Uitzonderingen hierop zijn wanneer je als zzp’er de fiets eigenlijk niet gebruikt of wanneer je  een dure elektrische fiets koopt met hoge maandlasten en je de fiets bijna niet gebruikt. 

  • De kosten van een zakelijke fiets zijn fiscaal aftrekbaar
  • Bij een fiets van > € 450,- kan je afschrijven via investeringsaftrek
  • Je mag de btw terugvragen

Veelgestelde vragen over fiets zakelijk kopen zzp

Hoe werkt het fietsplan zzp?

Het fietsplan is bedoeld voor werknemers van een bedrijf. Als zzp’er heb je geen fietsplan, maar profiteer je wel van veel fiscale voordelen bij het kopen van een zakelijke fiets.

Hoe werkt de fiets van de zaak 2022?

Inmiddels zijn de regels voor een fiets van de zaak 2024 een stuk eenvoudiger gemaakt. Je betaalt een vaste bijtelling van 7% van de aanschafwaarde. Daartegenover staat dat je kan profiteren van vele fiscale voordelen.

Hoe zit het met btw fiets van de zaak ondernemer?

Als je als zzp’er een fiets van de zaak koopt kan je de btw terugvragen. Let op: je mag alleen de btw terugvragen over het percentage waar je de fiets zakelijk voor aankoopt. Stel je gebruikt de fiets 30% privé en 70% zakelijk dan mag je 70% van het btw-bedrag van de aankoopprijs van je fiets terugvragen.

Kan ik een elektrische fiets zakelijk kopen?

Het kan heel interessant zijn om je elektrische fiets zakelijk te kopen. Je kan een deel van de btw terugvragen, daarnaast zijn de kosten van een elektrische fiets fiscaal aftrekbaar. Tenslotte mag je ook nog € 0,19 per gefietste zakelijke kilometer opvoeren als bedrijfskosten.

Meest recente update: oktober 19, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie