Home » Ondernemen » Fiscale winst, wat is fiscale winst en hoe fiscale winst berekenen?

Fiscale winst, wat is fiscale winst en hoe fiscale winst berekenen?

Leestijd: 5 minuten

Wat is je fiscale winst? Hoeveel geld verdien je met je bedrijf? Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen als je aan het ondernemen bent. De fiscus heeft vergelijkbare vragen, maar de cijfers die je hiervoor moet aanleveren zijn verschillend. 

In dit artikel vertel ik je alles over fiscale winst, commerciële winst en belastbare winst. We gaan in op de vraag wat is fiscale winst, hoe fiscale winst berekenen en de belastbare winst uit je onderneming. Heb jij al deze gegevens op een rij? Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je dat doet!

Wat is fiscale winst?

Fiscale winst is de winst uit je onderneming waar je belasting over moet betalen. Je leest het dus ook wel eens terug als belastbare winst. Het is het bedrag dat je ieder jaar doorgeeft aan de belastingdienst en waarover je inkomstenbelasting moet betalen.

Als zelfstandige heb je recht op talloze aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de startersaftrek. Dit zijn bedrag die je, mits je voldoet aan het urencriterium, van je winst af mag halen. Het bedrag dat uiteindelijk overblijft en waar je daadwerkelijk belasting over moet betalen noemen we de fiscale winst. 

De fiscale winst voor zzp valt dus meestal aanzienlijk lager uit dat de commerciële winst. De winst die je bedrijf maakt door het doen van handel of het leveren van diensten. De fiscale winst berekenen voor zzp is dus een leuke activiteit, je hoeft meestal veel minder belasting te betalen dan je vooraf ingeschat hebt. 

Lees hier meer over alle aftrekposten zzp. De verschillende aftrekposten zorgen ervoor dat de fiscale winst vaak laag uitvalt. Door dit juist toe te passen kun je in de eerste drie jaar ondernemen zonder belasting te betalen.

Wat is commerciële winst?

Als we het hebben over winst uit een onderneming kun je ook spreken van commerciële winst. Dit is de winst die je maakt met je onderneming voordat alle aftrekposten waarvan je kunt profiteren eraf zijn gehaald. Deze winst noemen we ook wel de bruto winst.

De commerciële winst berekenen doe je door alle inkomsten van je bedrijf op te tellen en hier alle kosten vanaf te halen zoals inkoopkosten, personeelskosten en dat soort dingen.

Verschil tussen fiscale winst en commerciële winst 

Als zelfstandige heb je dus recht op aftrekposten, maar dat heeft niets met je bedrijfsvoering te maken. Het resultaat van je bedrijf noemen we de commerciële winst. De winst die je maakt met de activiteiten van je bedrijf. 

Fiscale winst is het bedrag waarover jij als persoon (of je bedrijf) uiteindelijk belasting moet betalen. De aftrekposten waar je als zelfstandige recht op hebt, hebben verder niets te maken met de daadwerkelijke bedrijfsvoering. Fiscale winst is de winst voor de fiscus. Commerciële winst is de winst vanuit je commerciële activiteiten.

Fiscale winst berekenen

Je kunt de fiscale winst berekenen van je bedrijf door eerst de commerciële winst op te zoeken. Als het goed is hou je de boekhouding goed bij en met een zzp boekhoudprogramma kun je in één oogopslag zien wat de commerciële winst is van je bedrijf (inkomsten – kosten).

Vervolgens mag je, als je hier recht op hebt, de zelfstandigenaftrek en MKB winstvrijstelling vanaf halen. Ben je nog maar net begonnen met ondernemen? Dan heb je ook nog recht op de startersaftrek als je voldoet aan het urencriterium. 

Het is verstandig om soms de winst uit je ondernemen te berekenen zodat je weet hoeveel geld je aan het einde van het jaar moet hebben om de inkomstenbelasting te betalen. Lees hier hoeveel procent je hiervoor aan de kant zou kunnen zetten om veilig te zijn.

Fiscale winst berekenen voorbeeld

Hieronder heb ik met fictieve cijfers een fiscale winst berekening voorbeeld voor je uitgeschreven. Het saldo fiscale winst onderaan de berekening is het bedrag dat je opgeeft bij de belastingdienst (belastbare winst uit onderneming) en waarover je dus daadwerkelijk belasting moet betalen. 

Je ziet dat het aanzienlijk lager is dan de commerciële winst en dat maakt het fiscaal best interessant om een zzp’er te zijn. Alle aftrekposten maken het saldo fiscale winst lager en het verschil hoef jij dus niet af te dragen en kun je gebruiken om weer in je bedrijf te steken bijvoorbeeld.

Fiscale winst berekenen
Inkomsten€ 85.000,00
Kosten€ 45.000,00
Commerciële winst€ 40.000,00
Zelfstandigenaftrek-€ 6.670,00
Startersaftrek-€ 2.123,00
MKB winstvrijstelling (14%)-€ 4.369,00
Fiscale winst€ 26.838,00

Hoe bereken ik de winst van mijn bedrijf?

Het is heel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de financiële situatie van je bedrijf. Of je nu een zzp’er bent of onderdeel bent van een multinational. Weten hoe je er financieel voor staat is onmisbaar. Bij grote bedrijven zijn hier vaak boekhouders en/of accountants in dienst, maar als zzp’er moet je het zelf doen.

Het doen van de boekhouding is best een ingewikkelde klus als je het voor het eerst doet en het kan daarom overweldigend zijn als je niet de juiste kennis in huis hebt. We raden je daarom een online boekhoudprogramma aan. Persoonlijk zijn we fan van deze software.

Hierin kun je al je kosten en inkomsten verwerken en in het dashboard zie je zo direct je commerciële winst. Je kunt op deze manier van maand tot maand bekijken hoe je bedrijf ervoor staat ook snel ontdekken als er een trend omhoog of omlaag is ingezet. 

Door de fiscale winst eens in de zoveel tijd uit te rekenen weet je precies hoeveel geld je op je bankrekening moet hebben om aan het einde van het jaar de inkomstenbelasting te kunnen betalen. 

Veel ondernemers maken (naar mijn idee) de fout dat ze er wel vanuit gaan dat er volgend jaar nog steeds geld binnen komt. Als dit zo is dan kun je de belasting vaak wel betalen. Is dat niet het geval, door bijvoorbeeld het uitbreken van een pandemie, een oorlog of economisch onrustige tijden? Dan heb je een probleem.

Het bedrag dat je moet betalen over je saldo fiscale winst kan best oplopen. Geen probleem als je er rekening mee houdt, maar dan moet je dat wel doen. We raden je daarom aan iedere maand een percentage van al je inkomsten aan de kant te zetten.

Persoonlijk zet ik altijd 30% van iedere factuur aan de kant. Hierdoor weet ik zeker dat ik tegen het einde van het jaar genoeg geld opzij gezet hebt om alles te kunnen betalen over mijn fiscale winst. Sterker nog, ik hou vaak geld over en kan dit bedrag vrij besteden of investeren. Een goede spaarpot dus naast de financiële zekerheid die het jezelf verschaft. Wat is jouw fiscale winst?

Veelgestelde vragen fiscale winst

Wat is fiscale winst?

Fiscale winst is de winst uit je onderneming die je opgeeft bij de belastingdienst en waarover je belasting moet betalen. Het is de winst uit je onderneming waar eventuele aftrekposten (bijvoorbeeld als zzp’er) vanaf zijn getrokken.

Wat is commerciële winst?

Hoe bereken ik mijn fiscale winst?

Hoe bereken je fiscale winst zzp?

Hoe belastbare winst berekenen?

Wat is fiscale winstberekening?

Waarom fiscale winst?

Waar vind ik saldo fiscale winst?

Meest recente update: juli 20, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie