Home » Economisch nieuws » FNV pleit voor inhaalslag lonen in sectoren met veel vrouwen

FNV pleit voor inhaalslag lonen in sectoren met veel vrouwen

Leestijd: < 1 minuut

Op Equal Pay Day benadrukt de FNV het belang van het aanpakken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Volgens recente cijfers van de vakbond is deze kloof het afgelopen jaar toegenomen, wat betekent dat vrouwen gemiddeld 13 procent minder per uur verdienen dan mannen. Dit symboliseert dat vrouwen vanaf Equal Pay Day tot het einde van het jaar in principe ‘gratis’ werken.

Uit een enquête van de FNV onder haar leden, waar 2123 vrouwen aan deelnamen, blijkt dat 55 procent van de respondenten te maken heeft gehad met de loonkloof. De FNV wijst op de noodzaak van een significante loonsverhoging in sectoren waar vooral vrouwen werken, zoals de zorg, het onderwijs en de retail. De overheid kan hierin een leidende rol spelen.

Daarnaast benadrukt de vakbond het belang van het herwaarderen van onbetaald werk, zoals huishoudelijke taken, mantelzorg en kinderzorg. Dit kan worden bevorderd door de overheid door het betaalbaarder maken van kinderopvang en het invoeren van betaald mantelzorgverlof.

De FNV meldt ook dat vrouwen die de kwestie van ongelijke beloning bij hun werkgevers aankaarten vaak niet serieus worden genomen, wat soms zelfs leidt tot het niet verlengen van hun contract. De Europese richtlijn loontransparantie, die in 2026 in Nederland van kracht moet zijn, wordt door de vakbond gezien als een cruciale stap. Deze richtlijn moet ook volledige bescherming bieden aan werknemers die ongelijke beloning aankaarten.

Meest recente update: november 14, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie