Home » Ondernemen » Hoeveel mag je bijverdienen zonder kvk?

Hoeveel mag je bijverdienen zonder kvk?

Leestijd: 5 minuten

Hoeveel mag je bijverdienen zonder kvk? Een veelvoorkomende vraag in ondernemend Nederland. Veel mensen willen namelijk graag iets bijverdienen, maar kijken op tegen het starten van een bedrijf als de werkzaamheden nog niet zoveel in het laatje brengen.

Hoe zit het met je verplichtingen als freelancer zonder kvk? Dat behandelen we in dit artikel en we geven je daarnaast een aantal tips om te freelancen zonder kvk. Hoeveel mag je bijverdienen zonder kvk voordat je er problemen mee krijgt?


Samenvatting: De belangrijkste takeaways rondom het bijverdienen zonder kvk

 1. Je mag in Nederland zonder KVK hobbymatig ‘werken’ zonder maximum bedrag
 2. Deze inkomsten dien je op te geven bij ‘inkomsten uit overig werk’
 3. Worden de werkzaamheden structureel? Dan hoor je je in te schrijven bij de kamer van koophandel
 4. Als ingeschreven freelancer krijg je namelijk alle voordelen van ondernemers, zoals aftrekposten

Snel actie ondernemen? Met deze business tools zit je goed!
 

Freelance zonder kvk

In Nederland ben je een ondernemer zodra je je bedrijf ingeschreven hebt bij de Kamer van Koophandel. Hier zitten veel voordelen aan zoals de aftrekposten voor zzp, maar er komen ook wat verplichtingen bij kijken zoals het doen van je boekhouding.

Helemaal als de verdiensten nog niet zoveel zijn en je net begonnen bent met freelancen kan dit een grote drempel zijn. Je wilt wat uitproberen, bijvoorbeeld een affiliate website, Cash Cow Channel of dropshipping business, maar de verdiensten zijn er nog niet.

Dat is hoe veel ondernemers beginnen met hun bedrijf. Uit een hobby of passie die ‘uit de hand gelopen is’. Zo is het in ieder geval wel bij ons gegaan. Zodra het wat serieuzer wordt, kun je je inschrijven bij de KvK en écht beginnen met ondernemen.

Tot die tijd rest de vraag of je wel mag freelancen zonder kvk inschrijving. Het korte antwoord hierop is Ja. Je mag bijverdienen zonder kvk inschrijving, maar dan moet het wel binnen de perken blijven.

Mag ik ondernemen zonder bedrijf?

Ja, je mag ondernemen zonder bedrijf. Het mag in dit geval alleen geen structureel werk zijn waarmee je een behoorlijk bedrag verdient. In dat geval zou de belastingdienst aan kunnen kloppen om je te vertellen dat je wel degelijk een ondernemer bent.

Begin je net met een Youtube kanaal, wil je een mooie affiliate website maken op een Phoenix website of schrijf je graag teksten en heb je net je eerste klant binnen? In deze gevallen hoef je niet direct een bedrijf op te richten. Veel mensen beginnen een eigen bedrijf zonder geld om het uit te proberen of uit hobby. Niet direct om er de nieuwe Apple of Tesla van te maken.

Je kunt gewoon je werkzaamheden uitvoeren zolang het een meer hobbymatig karakter heeft. De inkomsten die je hiermee verdient moet je nog wel opvoeren als inkomen. Dit doe je in bij je belastingaangifte onder het kopje: ‘inkomsten uit overig werk’. Volgens de belastingdienst zijn dit de inkomsten die hier onder kunnen vallen:

 • Uit werkzaamheden via internet (handel, apps, etc)
 • Als gastouder
 • Artiest of beroepssporter
 • PGB
 • Arbeidsbeloning uit onderneming van fiscaal partner
 • Door te klussen (schoonmaak, schilderwerk, etc)
 • Huishoudelijke werkzaamheden
 • Cursussen of bijles
 • Het schrijven van boeken of artikelen (voor anderen)
 • Het geven van lezingen
 • Het verkopen van een octrooi of het exploiteren hiervan

Zodra je bedrijf serieus begint te worden en de verdiensten in je belastingaangifte worden meer is het verstandig om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel zodat je kunt profiteren van de vele fiscale voordelen. Je kunt als zzp’er namelijk de eerste drie jaar werken zonder belasting te betalen tot een bepaald bedrag.

Hoeveel mag je bijverdienen zonder kvk?

Je is geen maximumbedrag dat je mag verdienen zonder je in te schrijven bij de KvK. Dat gezegd hebbende heb je wel te maken met de criteria van de belastingdienst en Kamer van Koophandel. Als je aan deze voorwaarden voldoet moet je dus een bedrijf oprichten en vallen de inkomsten niet meer onder ‘overig werk’. 

Op het internet lees je bedragen van € 8750 als maximum bedrag dat je mag verdienen zonder inschrijving bij de KvK. Je kunt je alleen afvragen of je dan niet een bedrijf hoort te hebben. Per slot van rekening is een van de onderstaande voorwaarden dat er geen structureel werk gedaan mag worden of structurele inkomsten mogen zijn. 

Er zijn maar weinig mensen die één klus doen voor een dergelijk bedrag. De kans is dan ook groot dat je bij dergelijke inkomsten dicht in de buurt zit van een bedrijf en die ook maar beter kunt beginnen. Je profiteert zo van de voordelen en houdt aan het einde van de rit zelfs meer geld over.

Wanneer ben ik een ondernemer volgens de Belastingdienst & KvK?

Inschatten of je je moet inschrijven bij de KvK kan best lastig zijn. Daarom zijn er een aantal criteria opgesteld die je langs je activiteiten kunt houden. In dit artikel gaan we verder in op de vraag: ben ik ondernemer voor de Belastingdienst? Voldoe je aan een of meerdere van deze criteria dan is het verstandig om na te gaan denken over je inschrijving van de Kamer van Koophandel:

 • Je levert goederen of diensten
 • Je vraagt meer geld dan wat het gekost heeft om het te maken oftewel je maakt winst
 • Zaken doe je met andere mensen dan alleen familie en vrienden. Daarnaast concurreer je met anderen voor dezelfde verkopen.
 • Je investeert geld en tijd in de groei van je bedrijf
 • Werk je regelmatig in je eigen bedrijf of is het een eenmalige klus?
 • Heb je meerdere opdrachtgevers?
 • Kun je zelf bepalen wanneer en voor wie je werkt?

Freelance zonder KvK naar eenmanszaak

De meest voorkomende stap in het ondernemen is die van de hobbyist naar een serieus bedrijf. In mijn eigen situatie begon ik een affiliate website om de skill te leren. Lang verdiende ik hier niets mee, maar toen het begon te lopen ben ik naar de KvK gegaan en heb mijn bedrijf ingeschreven.

Een eenmanszaak is de meest voorkomende rechtsvorm in Nederland voor mensen die uit hobby een bedrijfje beginnen om geld bij te verdienen. Je bent in principe nog hoofdelijk aansprakelijk, maar profiteert wel van de volgende voordelen:

 • Fiscale aftrekposten
 • Het terugvorderen van BTW
 • Het opgeven van je kosten 

Door je onderneming te beginnen en te voldoen aan de minimale criteria als een ondernemer zoals het urencriterium mag je bovenstaande zaken toepassen op je boekhouding. 

Hierdoor valt je wist lager uit en hoef je minder belasting te betalen. Helemaal in de beginjaren met een medium winst levert dit aardig wat geld op. Ten opzichte van mensen in loondienst betaal je relatief minder belasting. Natuurlijk is je inkomen onzeker, maar dat mag de pret niet drukken.

Heb je als freelancer een btw nummer nodig?

Als freelancer zonder KvK mag je geen btw schrijven op de factuur omdat je geen BTW nummer hebt. Dit krijg je pas na je inschrijving bij de KvK. Zodra je een bedrijf opricht krijg je dit nummer en vanaf dat moment ben je ook verplicht om je BTW aangifte goed bij te houden en je btw nummer op iedere factuur te zetten.

Van freelance zonder KvK naar eigen bedrijf, mijn ervaringen

Voldoe jij met je nieuwe bedrijf(je) aan de genoemde criteria van de belastingdienst? Dan raad ik je nogmaals aan om je eigen bedrijf te beginnen. De voordelen heb ik zojuist al genoemd en deze zijn zeer interessant.

Er zijn alleen ook wat verplichtingen waar je aan moet voldoen. De belangrijkste hiervan is het bijhouden van je boekhouding. Je moet namelijk ieder kwartaal je BTW aangifte doen en ook een jaarrekening opstellen om je uiteindelijke fiscale winst op te geven bij de belastingdienst.

Dit vond ik persoonlijk een grote drempel. Het kost in sommige gevallen twee tientjes per maand, ik had geen kennis over boekhouding en het leek me gewoon veel werk. 

De truc die ik hiervoor gevonden heb, is boekhoudsoftware in combinatie met en boekhouder. Je kunt op deze pagina zzp boekhoudprogramma’s vergelijken. Met deze software schrijf je in een handomdraai een factuur, hou je de BTW bij en doe je de aangifte voor de belastingdienst altijd op de juiste manier.

Zie de overstap van freelance zonder kvk naar een eigen bedrijf als een grote stap naar de groei van je inkomen uit je eigen bedrijf. Je wilt dit toch zo goed mogelijk doen? Dan horen daar ook de taken als de boekhouding bij. Doe dit ook zo goed mogelijk om je later veel problemen te besparen.

We verwachten dat je deze artikelen ook wel kunt waarderen:

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie