Home » Economisch nieuws » Frits van Eerd keert niet terug als topman van Jumbo

Frits van Eerd keert niet terug als topman van Jumbo

Leestijd: 2 minuten

Frits van Eerd keert niet terug als topman van supermarktketen Jumbo. Van Eerd is verdachte in een witwaszaak en had zijn functie al tijdelijk neergelegd. Volgens Jumbo heeft hij besloten niet meer terug te komen als bestuursvoorzitter. Van Eerd wordt nu opgevolgd door Ton van Veen die al tijdelijk leiding gaf aan het directieteam van Jumbo.

In september werd bekend dat Van Eerd was opgepakt als verdachte in een witwasonderzoek door de FIOD en het Openbaar Ministerie. Daarbij werden op meerdere plekken in Nederland doorzoekingen gedaan. Invallen vonden plaats in de woning van Van Eerd in Heeswijk-Dinther, maar ook op plaatsen in Groningen en Drenthe. Jumbo verklaarde dat het onderzoek niet gericht is op het supermarktbedrijf zelf.

Het onderzoek van het OM is nog niet afgerond. “Frits is de afgelopen maanden tot het besluit gekomen dat hij, ook na een voor hem positieve afronding van dat onderzoek, niet meer wil terugkeren als CEO van Jumbo”, aldus een verklaring. De witwaspraktijken zouden volgens het OM hebben plaatsgevonden via onder meer vastgoedtransacties, autohandel en sponsoring in de motorcross.

Financieel topman

Van Veen werkt sinds 2004 bij Jumbo. Hij was eerder financieel topman en commissaris bij het bedrijf. Colette Cloosterman-van Eerd, de zus van Frits, wordt president-commissaris. Zij volgt hiermee haar vader en grondlegger Karel van Eerd op, die in december op 84-jarige leeftijd is overleden. Hij droeg in 2009 de dagelijkse leiding over aan zijn zoon Frits.

Jumbo stelt dat het bedrijf met de benoeming van Van Veen “doorgaat op de ingeslagen weg en dat de strategische koers voor de korte en lange termijn is gewaarborgd”. “Wij zijn verheugd dat Ton Frits wil opvolgen als CEO. Ton biedt Jumbo de continuïteit en stabiliteit die het in deze economisch uitdagende tijd nodig heeft”, aldus Cloosterman-van Eerd.

Blunder

Jumbo kwam vorig jaar niet alleen door de witwaszaak negatief in het nieuws, maar ook door een blunder met een WK-reclame met dansende bouwvakkers. Dit leverde kritiek op omdat bij de bouw van de WK-stadions in Qatar bouwvakkers uit vooral Zuid-Azië zeer slecht behandeld zijn. In november werd de spot direct stopgezet.

De totale omzet van de Jumbo Groep (inclusief restaurantformule La Place) kwam over 2022 voor het eerst boven de 10 miljard euro uit.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie