Home » Economisch nieuws » FT: recordwinst voor TikTok-moederbedrijf ByteDance

FT: recordwinst voor TikTok-moederbedrijf ByteDance

Leestijd: < 1 minuut

ByteDance, het moederbedrijf van de vooral onder jongeren populaire filmpjesapp TikTok, heeft vorig jaar een recordwinst behaald. Dat meldden ingewijden rond ByteDance aan de Britse zakenkrant Financial Times. Ook nam de omzet van het bedrijf sterk toe omdat meer advertenties werden geplaatst op TikTok en de Chinese tegenhanger Douyin. TikTok ligt steeds meer onder vuur door overheden vanwege mogelijke spionage voor de Chinese overheid.

Volgens de bronnen bedroeg de operationele winst van ByteDance vorig jaar circa 25 miljard dollar, omgerekend bijna 23 miljard euro. De omzet nam met ruim 30 procent toe tot bijna 85 miljard dollar. ByteDance heeft geen beursnotering en maakt dus geen resultaten bekend, maar investeerders met kennis van de cijfers hebben Financial Times geïnformeerd.

TikTok trekt ook steeds meer gebruikers. Het in 2012 opgerichte ByteDance werd vorig jaar nog gewaardeerd op 300 miljard dollar. Overigens zou TikTok zelf nog wel verlieslijdend zijn, onder meer door de grote investeringen die worden gedaan in de app. Douyin is de grootste bron van inkomsten voor ByteDance.

Verzamelen gebruikersdata

TikTok ligt ook onder vuur vanwege de vele informatie die de app verzamelt over zijn gebruikers. Onlangs eiste de Amerikaanse commissie voor buitenlandse investeringen zelfs dat ByteDance TikTok verkoopt of dat TikTok verboden wordt in de Verenigde Staten. TikTok beweert dat het door geen enkele staat of overheid wordt gecontroleerd.

Inmiddels verbieden steeds meer regeringen en parlementen TikTok op de werktelefoons en andere zakelijke toestellen van hun personeel uit angst voor datadiefstal en spionage. Ook de Belastingdienst heeft medewerkers gevraagd apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie