Home » Ondernemen » FTE berekenen

FTE berekenen

Leestijd: 4 minuten

De fte (voltijdequivalent) is een belangrijk kengetal voor alle ondernemers met personeel. Fte geeft namelijk een idee over de personeelsbehoefte van je bedrijf. Daarnaast geeft het een belangrijk beeld voor een eventuele herstructurering en over het aannemen of ontslaan van personeel.

In dit artikel geven we antwoord op de vraag: wat is fte? Daarnaast laten we zien hoe je het aantal fte binnen een bedrijf kan berekenen en leggen we uit waarom het zo belangrijk is om deze kengetallen over je personeel bij te houden.

Snel actie ondernemen? Met deze business tools zit je goed!
 

Wat is fte?

Wat is fte

Tegenwoordig hebben lang niet alle bedrijven alleen fulltime medewerkers (40 uur per week) meer. In tegendeel; veel bedrijven kiezen namelijk ook voor parttimers of uitzendkrachten. Met behulp van de fte berekening heb je een beter beeld van de totale personeelscapaciteit. 

De fte wordt uitgedrukt in een kengetal tussen de 0,2 en 1,0 waarbij een fte van 1,0 overeenkomt met een arbeidsduur van een fulltime werknemer (40 uur per week). De fte voor een parttimer die 8 uur per week werkt, komt uit op 0,2.

Kortom, wanneer iemand aangeeft dat hij of zij 1,0 fte werkt, dan werkt diegene een volledige werkweek. Als het kengetal lager dan 1,0 is, betekent dit automatisch dat deze persoon geen volledige werkweek werkt.

Een voorbeeld van een FTE binnen je bedrijf

Een bedrijf heeft acht mensen in dienst. Een fulltime werkweek bestaat bij dit bedrijf uit 40 uur.

Drie medewerkers van dit bedrijf werken 40 uur per week (1,0 fte per medewerker), drie werken parttime voor 32 uur (0,8 fte per medewerker) per week en de andere twee werken 24 uur (0,6 fte per medewerker) per week. De fte is in dit geval 6,6 (3,0 + 2,4 + 1,2).

Zoals je ziet worden de parttimers omgezet in het functioneren van een fulltimer. De fte is dus niet het aantal werknemers in een bedrijf, maar het equivalent van een voltijdse werknemer.

Het aantal medewerkers zegt namelijk niets over de daadwerkelijke arbeidscapaciteit in de praktijk.

Wat is het doel van het berekenen van fte?

De omzetting van parttime medewerkers naar fulltime medewerkers geeft informatie over de personeelscapaciteit van een bedrijf. Dit brengt enkele voordelen met zich mee, namelijk:

  • Bedrijven leren over de feitelijke werkprestaties van hun personeel. Het is minder belangrijk hoeveel werknemers er in een bedrijf zijn dan de beschikbare werkoutput. Met de berekende waarde kunnen belangrijke personeelsbeslissingen worden genomen, zoals verbeteringen in prestatiemanagement.
  • Deeltijd is een werktijdmodel waar steeds meer vraag naar is. Voor een Hr-afdeling is het voltijdse equivalent dan ook bijzonder belangrijk voor de personeelsplanning. Zo kunnen veranderingen en trends op de arbeidsmarkt beter worden ingeschat.
  • Projecten kunnen beter worden gepland. Medewerkers met verschillende werktijdmodellen kunnen gemakkelijker aan projecten worden toegewezen, omdat de prestaties van een medewerker gemakkelijker kunnen worden berekend. Ongeacht hoeveel uur ze per week werken.
  • De personeelscapaciteit van bedrijven via is nauwkeuriger af te lezen. Als je alleen het aantal medewerkers vergelijkt, zijn de resultaten veel te onnauwkeurig.

Hoe bereken je fte?

Hoe bereken je fte

Bij onze fte berekening van 1,0 gaan we uit van een fulltime medewerker die 40 uur per week werkt. Kortom, om op 1,0 of hoger uit te komen heb je één (of meerdere) medewerkers nodig die in totaal 40 uren per week (of meer) werken voor het bedrijf. 

Echter hanteert niet elk bedrijf een standaard werkweek van 40 uur. Er zijn genoeg bedrijven waarbij een volledige werkweek bestaat uit 38 of zelfs 36 uur.

Fte berekenen op basis van 40-urige werkweek

In de tabel hieronder kun je aflezen hoe je de fte kan omrekenen naar uren op basis van een 40-urige werkweek. Vervolgens laten we ook hoe je dit kan doen met een 38-urige en 36-urige werkweek. 

Fte omrekenen naar uren
1,0 fte40 uur
0,8 fte32 uur
0,6 fte24 uur
0,4 fte16 uur
0,2 fte8 uur

Fte berekenen op basis van 38-urige werkweek

Fte omrekenen naar uren
1,0 fte38 uur
0,8 fte30,4 uur
0,6 fte22,8 uur
0,4 fte15,2 uur
0,2 fte7,6 uur

Fte berekenen op basis van 36-urige werkweek

Fte omrekenen naar uren
1,0 fte36 uur
0,8 fte28,8 uur
0,6 fte21,6 uur
0,4 fte14,4 uur
0,2 fte7,2 uur

Conclusie

Stel dat je het aantal fte binnen je organisatie wilt bepalen dan is het belangrijk om vast te stellen uit hoeveel uur een fulltime werkweek bestaat binnen je bedrijf.

  • Stel dat een fulltime werkweek binnen een bedrijf bestaat uit 40 uur. In dit geval staat 1,0 fte gelijk aan 40 uur. 32 uur staat dan gelijk aan 0,8 fte (0,8 * 40 uur = 32 uur).
  • Stel dat een ander bedrijf een fulltime werkweek 38 uur is. In dit geval is 1,0 dus 38 uur. 0,8 fte staat in dit geval gelijk aan 30,4 uur werken per week (0,8 * 38 uur = 30,4 uur).

Tenslotte kunnen recruiters en de hr-afdelingen op basis van het totaal aantal fte binnen een bedrijf de planning opstellen en het beleid bepalen.

Veelgestelde vragen

Waarom is fte zo belangrijk?

0.8 fte hoeveel uur?

Wat is fte betekenis?

Waar is fte de afkorting van?

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie