Home » Economisch nieuws » Frankrijk: G7 wil sneller af van vuilste fossiele brandstoffen

Frankrijk: G7 wil sneller af van vuilste fossiele brandstoffen

Leestijd: < 1 minuut

De G7, een groep van zeven rijke landen, heeft afgesproken sneller een einde te maken aan het verbranden van fossiele brandstoffen zonder maatregelen om de CO2-uitstoot te beperken. Dat maakte de Franse minister voor energiezaken, Agnès Pannier-Runacher, bekend bij een bijeenkomst van bewindslieden in de Japanse stad Sapporo.

De afspraken gaan over de uitfasering van bijvoorbeeld kolencentrales die de eigen CO2-uitstoot niet beperken door het broeikasgas af te vangen en op te slaan. De G7 kon het niet eens worden over de termijn waarop ze steenkolen, een erg vervuilende brandstof, volledig in de ban doen. Maar volgens Pannier-Runacher is de groep het er wel over eens dat er geen nieuwe kolencentrales bij moeten komen. De G7 doet volgens de Française ook een oproep om sneller zonnepanelen, windmolenparken of andere bronnen van hernieuwbare energie te installeren.

De groep bestaande uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Italië, Canada en Frankrijk zien zichzelf als voortrekkers van de overgang naar schonere energiebronnen. Overeenkomsten tussen die landen kunnen daarom van invloed zijn op verdere internationale onderhandelingen over de strijd tegen klimaatverandering.

Kritiek

De leden van de G7 kregen eerder ook kritiek omdat ze toch nog fossiele projecten steunen zonder tegenmaatregelen om de uitstoot te beperken. Zo zegden Japanse ontwikkelingsbanken nog honderden miljoen euro’s toe voor de bouw van een gasgestookte elektriciteitscentrale in Oezbekistan. Volgens milieuorganisatie Oil Change International zijn ook niet alle publieke uitgaven aan fossiele energie van Duitsland en Italië in overeenkomst met hun milieubeloftes.

Volgens de Japanse publieke omroep NHK werkt de G7 ook aan een plan dat ervoor moet zorgen dat de leden voldoende belangrijke grondstoffen kunnen binnenhalen voor de energietransitie, zoals lithium en nikkel voor batterijen. Daarvoor zouden ze omgerekend ruim 6,7 miljard euro willen vrijspelen.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie