Home » Economisch nieuws » Europese gasprijs weer omlaag na forse stijging vorige week

Europese gasprijs weer omlaag na forse stijging vorige week

Leestijd: < 1 minuut

De Europese gasprijs is maandag weer omlaag gegaan nadat vorige week nog een flinke stijging was te zien. Handelaren kijken onder meer naar een toenemende vraag naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren vanwege het warme weer. Maar tegelijkertijd zijn de Europese gasvoorraden erg goed gevuld, wat weer tegenwicht biedt aan de prijs.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde de prijs van een megawattuur maandagochtend met meer dan 8 procent tot onder de 30 euro. Vorige week steeg de prijs juist nog met ongeveer 38 procent. Dat was de sterkste wekelijkse stijging sinds augustus vorig jaar. In die maand werden nog prijspieken van meer dan 340 euro bereikt vanwege zorgen over gastekorten in de winterperiode.

Om de voorraden te vullen heeft Europa veel meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) geïmporteerd. Landen in Azië zijn ook meer lng aan het importeren, omdat het erg warm weer is in die regio en de stroomvraag voor airconditioning dus toeneemt waardoor meer gas verstookt wordt in centrales. Dat zorgt voor toenemende concurrentie op de lng-markt voor Europese kopers wat een prijsopdrijvend effect kan hebben.

Ook zijn er minder gasleveringen uit Noorwegen vanwege onderhoudswerkzaamheden aan Noorse gasvelden en installaties.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie