Home » Economisch nieuws » Geld besparen, 30 handige bespaartips om te bezuinigen

Geld besparen, 30 handige bespaartips om te bezuinigen

Leestijd: 9 minuten

Geld besparen is de makkelijkste manier om geld te verdienen. Een bekende uitspraak is: het is niet hoeveel geld je kunt verdienen, maar hoeveel geld je kunt behouden. We schrijven op onze website dagelijks over het verdienen van geld, maar gaan minder in besparen.

In dit artikel geven we je daarom handige geld besparen tips waarmee je op verschillende gebieden geld besparen kunt. We gaan o.a. in op besparen op boodschappen, besparen op vaste lasten en algemene tips om hier en daar wat geld over te houden. Aan het einde van de rit telt dit vaak op tot hele mooie bedragen.

Een budgetplan maken en je eraan houden

Een budgetplan maken

We schreven eerder al over budgetteren. Een handige manier om voor jezelf potjes te maken voor uitgaven en je hieraan te houden. Je maakt hiermee een begroting voor al je kosten en deelt hier een gedeelte van je inkomen aan toe. Zodra je kosten maakt, kun je het geld hiervoor uit de potjes halen.

Een budget maken is dé truc om je financiën weer onder controle te houden en bij een budget planning moet je vooral streng zijn voor jezelf. Geld besparen werkt niet in theorie. Je kunt het nog zo mooi uitdenken, maar uiteindelijk zul jij de hand op de knop moeten houden.

Door dit met al je kosten te doen, bijvoorbeeld ook je eigen risico van de zorgverzekering, kom je nooit voor verrassingen te staan. Je hebt voor letterlijk al je mogelijke uitgaven een voorziening gereserveerd en hoeft zo niet plotseling veel geld uit te geven dat je niet hebt. Hieronder een aantal handige geld bespaartips rondom je budget.

  • Bepaal je inkomen. Dit is de eerste stap in het maken van een budget. Afhankelijk van hoeveel je verdient, kun je straks je potjes indelen. Als je niet weet hoeveel je verdient, geef je snel teveel uit en zul je achterblijven met schulden of een chronisch tekort aan geld. 

  • Breng je uitgaven in kaart. Maak een duidelijke lijst met al je uitgaven, hoe groot of klein ze ook zijn. Je kunt bij je bank je bankafschrijvingen downloaden en dit in een Google Spreadsheet plaatsen. Ga deze allemaal bij langs en verdeel ze in categorieën zoals vaste lasten (huur, hypotheek, zorgverzekering), variabele kosten (boodschappen, benzine), overige uitgaven (amusement, uit eten) en geef hierbij aan of kosten maandelijks terugkomen of niet.

  • Vergelijk je inkomen en je uitgaven. Onder aan de streep komt hier een getal uit en als dit negatief is weet je dat je te veel uitgeeft. Is het positief, maar is dit niet het bedrag dat je maandelijks kunt sparen? Dan geef je waarschijnlijk tussendoor toch wat meer geld uit dan je zelf denkt.

  • Zet een doel. Wil je sparen voor een vakantie? Sparen om een buffer op te bouwen? Maak een spaardoel aan de hand van het bedrag dat jij iedere maand overhoudt en maak er een sport van om dit doel zo snel mogelijk te behalen.

  • Hou bij hoeveel je uitgeeft. Dit is niet het leukste werk, maar kan snel een gewoonte worden. Door iedere keer dat je de pinpas trekt ook je mobiel tevoorschijn te halen en een kleine notitie te maken breng je snel genoeg in kaart waar nou écht je geld heen gaat. Op een gegeven moment word je je bewust van bepaalde producten die je koopt die eigenlijk heel duur zijn.

  • Automatiseer je budget. Plaats een automatische overboeking op dezelfde dag dat je je salaris krijgt. Deze overboeking stuurt geld dat je toegeschreven hebt aan bepaalde potjes direct op deze rekeningen. Zo kom je niet in de verleiding om geld uit te geven als je plotseling veel op je rekening hebt.

Voorbeeld budgetplan

Om mezelf maar als voorbeeld te houden ga ik in op mijn eigen budget plan. Iedere maand betaal ik mezelf als zzp’er hetzelfde uit, dit om een salaris na te bootsen. Ben je in loondienst kan ontvang je iedere maand hetzelfde. Bepaal aan de hand daarvan hoeveel geld je wilt uitgeven voor je vaste lasten, boodschappen, sparen voor de vakantie, opzij zetten voor ‘eigen risico’ bedragen en dat soort dingen. Alles waar je mogelijk geld voor aan de kant zet. 

Verdeel vervolgens direct nadat je je geld ontvangt alles in je potjes. Bij mij betekent dit dat ik het geld voor boodschappen en dagelijks leven voor één week op mijn lopende rekening heb. De rest zit onderverdeeld in de talloze potjes die ik gemaakt heb. 

Iedere week op maandag geef ik mezelf opnieuw het geld voor één week boodschappen en leven. Je kunt er zelfs een sport van maken om hier zoveel mogelijk van over te houden. Wordt er iets afgeschreven, bijvoorbeeld de hypotheek? Dan haal je simpelweg dit geld uit het potje voor hypotheek en klaar is kees.

Je uitgaven zijn zo heel duidelijk en je weet je geen geld uit andere potjes mag halen. Ook is het heel snel duidelijk dat je te vaak buiten de deur eet als je wekelijkse potje voor boodschappen op woensdag al op is. Het is een budget dat je zelf opgesteld hebt, dan zou jij er ook alles aan moeten doen om je aan dit budget te houden.

Betaal je schulden af

Schulden zijn helaas voor veel mensen een realiteit. Toch bestaat er zoiets als goede schuld en slechte schuld als je het mij vraagt. De ene schuld is goed omdat je er écht iets aan hebt, zoals je hypotheek of een studieschuld voor een baan waarmee je nu je geld verdient. 

Schulden afbetalen

Slechte schuld is een schuld over producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe auto gekocht hebt met een lening terwijl je nog best even in je oude auto door het kunnen rijden. 

Aan schuld zit altijd een rente en dit snijdt behoorlijk in je te besteden inkomen. Helemaal als je het niet meer kunt betalen is de rentebetaling een pijnlijk onderwerp als we het hebben over geld besparen. Je schulden aflossen is daarom heel belangrijk. Eenmaal afgelost dan ben je simpelweg van die maandlasten af en kun je dit geld ergens anders voor gebruiken.

  • Stop het bedrag voor al je aflossingen standaard in een potje zoals besproken bij punt 1 en zorg dat je al je geld direct aflost en niet met een hogere rente komt te zitten omdat je verzaakt de rente te betalen.

  • Hou je geld over door goed te budgetteren? Overweeg dan om de schuld met de hoogste rente extra af te lossen. Hoef je hierdoor aan het einde van de maand een termijn minder te betalen? Dan is dit geld dat je in eigen zak kunt steken.

  • Een andere manier van het aflossen van schulden is de ‘sneeuwbal’ manier. Dit is een techniek waarmee je eerst je kleinste schuld aflost. Zodra dit termijnbedrag niet meer betaald hoeft te worden, kan je dit bedrag gebruiken om de volgende schuld af te lossen. Net zo lang tot je geen schulden meer hebt en dus geen rente meer hoeft te betalen.

  • Gebruik geen creditcards om hoge kosten te voorkomen.

  • Verkoop spullen die je écht niet meer nodig hebt en gebruik dit om je schulden af te lossen. Werkelijk iedereen heeft onbewust veel ‘ongebruikt’ geld in huis staan in spullen. Door dit te gebruiken om je schulden af te lossen sla je twee vliegen in een klap. Geen rommel meer en geen rente.

  • Geen geld dat je ontvangt als bonus niet uit aan leuke dingen. Gebruik bijvoorbeeld je dertiende maand of vakantiegeld voor het aflossen van je schulden. Hoe sneller dit afgelost is, hoe eerder je af bent van de extra betalingen. Je loopt zo niet meer achter de feiten aan.

Besparen op boodschappen

Voor iedereen in Nederland staan boodschappen hoog op de lijst met kosten. We moeten allemaal eten, maar toch zijn er veel mensen die aanzienlijk meer geld uitgeven dan anderen. Dit komt voornamelijk doordat supermarkten erg goed zijn om ons extra producten aan te smeren. Hieronder vind je handige tips om te bezuinigen op boodschappen.

Besparen op boodschappen
  • Maak een boodschappenlijst met enkel de noodzakelijke dingen. Hierin kun je best wat lekkers opnemen, maar dan iets dat je vooraf gekozen hebt.

  • Koop in bulk in. De voordeelverpakkingen bevatten vaak per kilo of liter net iets meer en helemaal met een groot gezin levert dit onbewust veel geld op.

  • Koop bij de voordeelwinkels zoals de ALDI of Lidl. De kwaliteit van de producten is vergelijkbaar, maar het prijskaartje is afhankelijk van producten die je koopt heel anders.

  • Hou de aanbiedingen in de gaten. In de meeste gevallen kan het niet uit om voor één product naar een andere winkel te gaan. Zie je echter een aanbieding van iets dat lang houdbaar is en waarvan je veel gebruikt? Dan kan het uit.

    In mijn geval bijvoorbeeld koffie van Douwe Egberts. Dit is lang houdbaar en drink ik uiteindelijk toch wel op. 1 + 1 gratis is daarom de perfecte aanbieding voor mij, scheelt me toch rond de € 6 per verpakking die je er zomaar bij krijgt. Groot inslaan dus!

  • Vries producten in die je in bulk koopt. Er is niets zo zonde dan producten weg te moeten gooien omdat je ze te lang hebt laten staan. Brood bijvoorbeeld leent zich hier goed voor, maar ook vlees en groente is goed in te vriezen.

  • Winkel nooit als je honger hebt. De extra donut ligt zomaar in je mandje en kost je extra geld dat je vooraf niet begroot had.

  • Doe weekboodschappen. Minder contactmomenten met de winkel zorgt voor minder verleiding. Ook hoef je minder vaak heen en weer te gaan met de auto, wat je ook weer geld bespaart.

  • Doe boodschappen op de fiets. Met een grote boodschappentas op het stuur of de pakjesdrager fietsen heb je zo onder de knie en is helemaal gratis in vergelijking met de auto.

  • Sla voorverpakte maaltijd over. Dit is vaak duurder dan zelf koken. Het kost je wat tijd, maar kan je over een lange termijn veel geld besparen en daar hebben we het nu uiteindelijk over.

Besparen op vaste lasten

Besparen op vaste lasten is wellicht de meest effectieve manier om geld te besparen. Je moet ze immers één keer opzeggen en de lasten komen daarna niet meer terug. Dat is natuurlijk anders dan je iedere keer weer inhouden om die donut te kopen in de supermarkt. Je vindt daarom bij alle geld besparen tips de vaste lasten terug als belangrijkste onderdeel van de aanbevelingen.

Besparen op vaste lasten
  • Wissel van mobiel abonnement en neem niet meer het nieuwste van het nieuwste. Koop een keer een telefoon (goede telefoons voor 100 – 150 euro beschikbaar) en neem in sim-only abonnement.

    Dit kan al voor 10  – 20 euro per maand met een fatsoenlijke bundel en scheelt je geld voor de aflossing van de telefoon.

    Voor de nieuwste iPhone ben je lachend eenmalig € 800 kwijt of € 30+ aflossing per maand bovenop je mobiele abonnement.

  • Kijk eens kritisch naar je mobiele abonnement. Heb je echt zoveel zenders nodig en kun je toch niet beter een keer op zondag de voetbalsamenvattingen kijken dan alle wedstrijden live?

  • Let op deals bij gas en elektra prijzen. Een nieuwe elektrische tandenborstel kan praktisch zijn bovenop voordeligere gasprijzen. Een nieuwe TV terwijl je oude het nog niet is overbodig.

  • Gebruik geld dat je overhoudt aan het einde van de maand voor verduurzaming in je huis. LED lampen, een keer ergens dubbel glas of spaar voor zonnepanelen.

  • Haal apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact. Een TV bijvoorbeeld staat altijd stand-by en verbruikt daarom meer stroom dan 0. Doe dit voor alle apparaten in je huis en bespaar passief op je energierekening.

  • Draag een trui en dikke sokken in huis in plaats van de verwarming omhoog te gooien.

  • Zet een wekker bij het douchen. Douchen is namelijk een grootverbruiker qua gas en persoonlijk verlies ik regelmatig de tijd. Al die extra minuten douchen kosten je aan het einde van de maand meer geld dan nodig is.

  • Neem al je abonnementen door. Zet abonnementen stop die je niet meer gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Netflix, Videoland en noem het maar op. Gebruik je het niet wekelijks? Dan kun je wel zonder en is het zonde om er iedere maand voor te betalen. Dit levert je écht snel geld op.

  • Stap meer op de fiets of op de benenwagen dan al die kleine ritten. Het is gezond en zorgt ervoor dat je de tank niet meer zo vaak vol hoeft te gooien.

Geld besparen tips, onze conclusie

Geld besparen is voor veel mensen niet het leukste onderwerp. Dit komt namelijk voort uit problemen en is een noodoplossing. Toch kan het een hele leuke sport worden en je veel geld opleveren waar je écht leuke dingen mee kunt doen. Bijvoorbeeld die vakantie om herinneringen voor het leven te maken. Dat is toch veel leuker dan al die kleine uitgaven die je extra maakt bij de supermarkt zonder erover na te denken?

Onze bezuinigen tips zijn niet gericht op de grootste uitgaven. Op je huur of hypotheek kun je lastig bezuinigen. Waar je écht geld op kunt besparen zijn al die kleine uitgaven waar je niet echt over nadenkt. Iedere week die paar euro extra bij de supermarkt, dat vergeten abonnement van Netflix en ga zo maar door.

Als je deze bezuinigen bij elkaar optelt aan het einde van de maand en gebruikt om bijvoorbeeld je schulden af te lossen kan je financiële situatie er over een jaar heel anders voor staan. Probeer een sport te maken van makkelijk geld besparen en het is de beste sport die ooit zult spelen!

Verder lezen:

Hoe bespaar je geld?

Geld bespaar je door kritisch te kijken naar je uitgaven, een budget te maken aan de hand van je inkomsten en jezelf hieraan te houden. Het meeste geld geef je onbewust uit bij het doen van boodschappen en dat soort dingen. Door hier op te letten kun je honderden euro’s per jaar besparen zonder ook maar iets te hoeven missen.

Meest recente update: februari 21, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie