Investeren is een slimme manier om je vermogen te laten groeien en financiële doelen te bereiken. Of je nu kiest voor aandelen, vastgoed of crypto, een doordachte strategie is essentieel om risico’s te beperken en rendement te maximaliseren.
Door goed onderzoek te doen en je investeringen te spreiden, vergroot je je kansen op succes. In dit artikel ontdek je de basisprincipes van investeren en hoe je hier verantwoord mee begint.
Wat is investeren?
Investeren betekent het inzetten van geld, tijd of middelen met als doel om in de toekomst meer waarde of rendement te creëren. Denk hierbij aan het kopen van vastgoed dat je verhuurt, beleggen in aandelen in een winstgevend bedrijf, of investeren in een startup.
Wat het ook is, het wordt allemaal gedaan met hetzelfde doel voor ogen: Het vergroten van je vermogen of het behalen van andere financiële doelen (op lange termijn).
Het verschil tussen investeren en beleggen
Investeren en beleggen lijken erg op elkaar en worden vaak door elkaar gehaald. Er zit echter een belangrijk verschil tussen de twee. Beleggen gaat meestal specifiek over financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties en fondsen, terwijl investeren wat breder kan zijn.
Investeren kan ook betekenen dat je geld steekt in fysieke projecten zoals vastgoed, edelmetalen of zelfs je eigen of een andere onderneming.
Ter verduidelijking een voorbeeld: als je aandelen koopt in een bedrijf zoals Tesla, dan beleg je. Als je daarentegen besluit om een pand te kopen om te verhuren, dan investeer je.
Investeren is een slimme stap om je financiële toekomst veilig te stellen, mits je dit goed doet. Investeringen kunnen, zeker op de lange termijn, voor groei van je vermogen zorgen en je helpen om je financiële doelen te bereiken, zoals een pensioenvoorziening, het financieren van je droomhuis, of studie van je kinderen.
Soorten investeringen en beleggingen
Hieronder een overzicht van verschillende manieren om te investeren, elk met eigen voordelen en risico’s.
Beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s
- Aandelen: Je koopt als het ware een klein stukje van een bedrijf. Je profiteert van waardestijging en eventuele dividenduitkeringen. Maar als de waarde van het bedrijf daalt zal jouw aandeel minder waard worden.
- Obligaties: Je verstrekt leningen aan bedrijven of overheden tegen rente. Dit wordt vaak als minder risicovol gezien dan aandelen.
- ETF’s (Exchange Traded Funds): Deze bevatten meerdere aandelen of obligaties, wat zorgt voor meer spreiding en minder risico.
Voorbeeld: je kunt kiezen voor een ETF die de AEX-index volgt, waardoor je automatisch investeert in grote Nederlandse bedrijven zoals Shell of ASML. Een ander bekende ETF is de S&P500, waarbij je in één keer investeert in de 500 grootste bedrijven van Amerika.
Naast deze ‘normale’ manieren, zijn er ook andere mogelijkheden waarop je vermogen kan investeren en kan beginnen met beleggen in aandelen. Denk bijvoorbeeld aan een hedgefonds.
Vastgoed
Vastgoedinvesteringen, zoals het kopen van woningen of commercieel vastgoed, kunnen een stabiele bron van inkomsten zijn. Zowel voor de verhuur als de investering op lange termijn. Je kunt huur ontvangen en profiteren van waardestijging.
Edelmetalen zoals goud en zilver
Goud en zilver zijn traditioneel populaire investeringen, vooral in economisch onzekere tijden. Ze behouden vaak hun waarde, ongeacht de economische situatie, waardoor het door vele investeerders gezien wordt als ‘veilige haven’. Bijvoorbeeld tijdens de economische crisis van 2008 steeg de goudprijs enorm, omdat investeerders bescherming zochten. Lees hier meer over investeren in goud.
Alternatieve investeringen
Naast de bovenstaande investeringen kun je kiezen voor alternatieven zoals:
- Cryptocurrency: zoals Bitcoin of Ethereum, die de afgelopen jaren flink aan populariteit wonnen.
- Kunst en verzamelobjecten: deze kunnen sterk in waarde stijgen, maar vereisen specifieke kennis.
- Crowdfunding: je investeert in start-ups en innovatieve projecten, vaak met aantrekkelijke rendementen.
Hoe kan je beginnen met investeren?
Investeren is niet iets wat je zomaar doet. Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt en een goede strategie hebt. Er komen veel dingen bij kijken en als je wat onderzoek gaat doen vliegen er allerlei termen voorbij als moving average en nominale waarde.
Voordat je grote bedragen gaat investeren raden we je daarom ook altijd aan om advies te zoeken van een financieel expert. Diegene kan meekijken naar je persoonlijke situatie en je gericht advies geven.
Voor beginners zijn er echter wel een paar stappen die je kan doorlopen om ervoor te zorgen dat je niet zomaar je geld investeert.
Stel je financiële doelen
Vraag jezelf eerst af waarom je wilt investeren. Wil je vermogen opbouwen voor je pensioen, een nieuwe auto, of wil je binnen 10 jaar financieel onafhankelijk zijn? Hoe concreter je doel, hoe duidelijker je strategie wordt.
Maak een investeringsplan
Het maken van een investeringsplan kan erg handig zijn. Het zet je aan het denken over alle verschillende stappen die erbij komen kijken en geeft je veel inzicht in hoe je het aan wil pakken.
Een investeringsplan bestaat in ieder geval uit:
- Je financiële doelen (wat wil je bereiken?)
- Je tijdshorizon (hoe lang wil je investeren?)
- Je risicobereidheid (hoeveel risico durf je te nemen?)
- De soorten investeringen die daarbij passen (aandelen, vastgoed, etc.)
Noteer alles zorgvuldig in een documentje en zorg ervoor dat je jezelf eraan houdt. Zo voorkom je impulsieve beslissingen die niet bij je doelen passen. Ook raden we je aan om dit plan samen met een expert door te nemen om te kijken of je op de goede weg zit. Een expert kan ook iemand zijn in je netwerk die al meer ervaring hier mee heeft.
Kleine bedragen investeren
Je hoeft niet direct met grote bedragen te beginnen. Sterker nog, dat raden we je als beginner ook niet aan. Begin eerst met kleine bedragen om de feeling te krijgen en ervaring op te bouwen. Het is namelijk onvermijdelijk dat je fouten gaat maken, dus het is fijn als dat niet direct met een groot deel van je investeringsbudget is.
Als je wat meer ervaring hebt kan je met grotere bedragen gaan investeren. Let er echter op dat dit nooit zonder risico’s is. Maak dus altijd de afweging of de investering het risico waard is.
Ook hoef je niet rijk te zijn om te beginnen met investeren of beleggen. Via apps zoals Peaks, DEGIRO of Bux kun je met een paar euro per maand al starten. Beleggen is voor beginners met kleine bedragen is dus zeker mogelijk!
Sterker nog, hoe eerder je begint, hoe beter. Kleine bedragen kunnen dankzij het rente-op-rente effect (compound interest) na verloop van tijd aanzienlijk groeien. Lees hier hoe je kan beginnen met beleggen.
Verschillende investeringsstrategieën
Een slimme investeerder gaat niet zomaar ergens geld in stoppen zonder plan. Er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om risico’s te beperken en je kansen op succes te vergroten. Hieronder een paar veelgebruikte strategieën die je kunt toepassen.
Dollar-Cost Averaging (DCA)
Bij Dollar-Cost Averaging investeer je op vaste momenten een vast bedrag, ongeacht of de markt omhoog of omlaag gaat. Dit voorkomt dat je in één keer een groot bedrag investeert op een ongelukkig moment.
Door gespreid in te stappen, koop je soms tegen een hoge prijs en soms tegen een lage prijs, waardoor je een gemiddelde aankoopprijs krijgt. Dit is vooral handig bij beleggingen in aandelen, ETF’s en crypto, waar de markt flink kan schommelen.
Ook voorkom je hiermee dat je beleggingen beïnvloed worden door emoties als er veel volatiliteit is. Dit wordt deels aangetoond door de Fear and Greed index die inzicht geeft in de mate van angst en hebzucht op de markt en of een markt bearish of bullish is.
Spreiding
De gouden regel van investeren: zet niet alles op één paard. Door je geld te verdelen over verschillende soorten investeringen, zoals aandelen, obligaties, vastgoed en crypto, verklein je het risico op het verlies van je vermogen.
Als één investering slecht presteert, wordt dat gecompenseerd door de andere. Binnen een categorie kun je ook spreiden, bijvoorbeeld door aandelen te kopen van bedrijven in verschillende sectoren of landen. Dit zorgt ervoor dat je portefeuille minder gevoelig is voor schommelingen in de markt.
Lange termijn vs. korte termijn
Je kunt investeren met een lange of korte termijn visie. Lange termijn investeren betekent dat je je geld voor meerdere jaren in een belegging laat zitten en profiteert van stabiele groei en het rente-op-rente effect (compound interest).
Dit is de strategie die de meeste succesvolle investeerders volgen, omdat de markt op lange termijn meestal stijgt.
Korte termijn investeren, zoals daytrading of speculeren op prijsbewegingen, kan sneller winst opleveren, maar brengt ook meer risico met zich mee. Het vraagt om meer ervaring, kennis en een sterke discipline om emoties onder controle te houden.
Als je (bijna) geen verstand hebt van investeren en beleggen, maar hier wel wil mee beginnen kan je beter beginnen met beleggen in aandelen waarbij je je eieren over verschillende mandjes verdeelt.
Welke strategie je kiest, hangt natuurlijk af van je doelen, hoeveel risico’s je wil nemen en hoeveel tijd je erin wilt steken. Wat je ook doet, zorg dat je een plan hebt en niet zomaar ergens instapt omdat het een hype is. Lees hier meer over het slim opbouwen van vermogen.
Risico’s van investeren en beleggen
Hoewel investeren en beleggen vele kansen bieden om je vermogen te vergroten, is het ook belangrijk om te beseffen dat er veel risico’s aanzitten. Zo kan je (een deel van) je inleg verliezen en kunnen schommelingen in de markt ervoor zorgen dat je investering een stuk minder waard wordt.
Door je beleggingen en investeringen te spreiden kan je schommelingen (deels) opvangen en zorgen voor een stabielere basis. Echter kan niemand voorspellen wat er gaat gebeuren. Investeer daarom alleen met geld dat je kunt missen.
Ons advies is om eerst een goede buffer op te bouwen. Hoe groot deze moet zijn, verschilt per persoon. Als je dit hebt gedaan en nog geld overhoudt kan je kijken naar manieren om je vermogen te vergroten.
Let ook goed op de belastingen die je moet betalen over het vermogen dat je opbouwt. Zo is er bijvoorbeeld een aparte dividendbelasting en telt het vermogen dat je opbouwt in een andere belastingschijf mee dan het normale inkomen.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.
0 reacties