Wat is het gemiddelde spaargeld van de Nederlander per leeftijd?

Leestijd: 9 minuten

Wat is het gemiddelde spaargeld van een Nederlander? Een vraag die we vaak horen. Buiten ons land staan we er namelijk om bekend dat we van onze centen houden en dat is zo slecht nog niet. Goed met je geld omgaan maakt je leven gewoon veel makkelijker. Toch is het gemiddeld spaargeld een interessant weetje om te kijken hoe jij ervoor staat ten opzichte van de rest van Nederland.

In dit artikel gaan we daarom in op het spaargeld van de Nederlander. We noemen je het gemiddeld spaargeld, behandelen de vraag hoeveel spaargeld moet je hebben en pakken het gemiddeld spaargeld per leeftijd erbij zodat je voor iedere levensfase kunt kijken hoe je ervoor staat ten opzichte van leeftijdsgenoten. Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander?

Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander?

Een gemiddelde Nederlander heeft volgens cijfers van het CBS € 42.300 aan spaargeld. Deze cijfers zijn samengesteld per huishouden en op het eerste gezicht lijkt dit bedrag best hoog (of niet?). 

Het is goed om direct te noemen dat het gemiddelde spaargeld van Nederlanders niet te verwarren met de mediaan. Dit is het inkomen dat de ‘middelste’ groep Nederlanders heeft. Het gemiddelde spaargeld wordt in de praktijk vaak opgekrikt door de zeer vermogende mensen met miljoenen en miljarden op hun naam.

De mediaan van het gemiddelde spaargeld van Nederlanders is € 14.900. Je ziet direct dat deze bedragen behoorlijk ver uit elkaar liggen en het is bij de beoordeling van je financiën goed om met dit verschil rekening te houden.

Gemiddeld spaargeld per leeftijd

Iedereen wordt ouder en in deze nieuwe levensfase zit je in een hele andere situatie. Tot 25 jaar studeren de meesten nog en werken ze relatief weinig om hun spaargeld op te krikken. 

De grootste sprong in het gemiddelde spaargeld zien we tussen de leeftijd 35 – 45 jaar en 45 – 55 jaar. Hieruit kunnen we dus wel concluderen dat dit de leeftijd is waar de meesten het ‘serieuze’ geld beginnen te verdienen. Ook hebben veel Nederlanders rond deze tijd de eerste duren jaren van een kind achter de rug. 

Iedere levensfase brengt nieuwe kosten met zich mee, maar ook nieuwe kansen wat betreft je carrière. Door te kijken hoe jij ervoor staat ten opzichte van je leeftijdsgenoten kan je een beeld geven of je op de juiste manier aan het sparen bent. Toch is iedere situatie anders. Laat je hier niet door beïnvloeden en volg je eigen plan. Hieronder het gemiddelde spaargeld per leeftijd:

LeeftijdGemiddeld spaargeldMediaan spaargeld
Tot 25 jaar€ 8.100,00€ 2.700,00
25 – 35 jaar€ 16.200,00€ 6.700,00
35 – 45 jaar€ 26.600,00€ 10.900,00
45 – 55 jaar€ 42.400,00€ 16.300,00
55 – 65 jaar€ 55.200,00€ 21.000,00
65 – 75 jaar€ 61.000,00€ 24.500,00
75 – 85 jaar€ 60.500,00€ 25.000,00
85 jaar of ouder€ 63.000,00€ 25.400,00

Gemiddeld spaargeld tot 25 jaar

Het gemiddelde spaargeld in de leeftijdscategorie tot 25 jaar is € 8100. De mediaal in deze groep is € 2700. Mensen in deze groep zijn net begonnen met hun carrière of zijn nog aan het studeren. Ook zijn vaak de kosten nog laag in deze categorie, waardoor ze ook minder spaargeld nodig hebben.

Gemiddeld spaargeld tot 25 jaar

Gemiddeld spaargeld 25 – 35 jaar

Het gemiddelde spaargeld in de leeftijdscategorie 25 – 35 jaar is al een stuk hoger. Gemiddeld heeft deze groep € 16.200 op de bank staan. De mediaan is € 6700. De carrière van de meesten in deze groep is net van start gegaan en er wordt nog hard gewerkt om de beoogde baan te verkrijgen of de eigen organisatie op te bouwen.

Gemiddeld spaargeld 25 - 35 jaar

Gemiddeld spaargeld 35 – 45 jaar

Het spaargeld van de Nederlander in de groep 35 – 45 jaar is € 26.600 en de mediaan € 10.900. Toch is dit vaak een dure fase van je leven. Je koopt een huis, krijgt kinderen en dat soort dingen maakt sparen soms wat lastiger.

Gemiddeld spaargeld 35 - 45 jaar

Gemiddeld spaargeld 45 – 55 jaar

De Nederlander in deze groep van 45 – 55 jaar heeft een gemiddelde bankrekening van € 42.400. De mediaan binnen deze groep is € 16.300. Mensen bereiken rond dit punt vaak een hoogtepunt in hun carrière en beginnen soms zelfs al af te bouwen. Deze groep heeft de grootste stijging doorgemaakt in het gemiddelde spaargeld ten opzichte van de vorige leeftijdscategorie.

Gemiddeld spaargeld 45 - 55 jaar

Gemiddeld spaargeld 55 – 65 jaar

Het gemiddelde spaargeld in deze leeftijdscategorie van 55 – 65 jaar is € 55.200. Het mediaan spaargeld voor deze groep is € 21.000. Uit ons artikel over het modaal inkomen per leeftijd blijkt ook dat dit de groep is die het meeste geld verdient. 

Gemiddeld spaargeld 55 - 65 jaar

Gemiddeld spaargeld 65 – 75 jaar

Het gemiddelde spaargeld voor de leeftijdsgroep 65 – 75 is € 61.000. Hiervoor staat een mediaan van € 24.500. We zitten nu op écht op serieuze bedragen spaargeld en dat terwijl de meesten in deze categorie met pensioen zijn. Genieten geblazen dus!

Gemiddeld spaargeld 65 - 75 jaar

Gemiddeld spaargeld 75 – 85 jaar

Opvallend genoeg gaat het gemiddelde spaargeld van de Nederlander tussen de 75 & 85 jaar iets omlaag naar een bedrag van € 60.500. Dat terwijl de mediaan nog wel iets hoger is dan de vorige leeftijdsgroep, namelijk € 25.000 precies. 

Gemiddeld spaargeld 75 - 85 jaar

Gemiddelde spaargeld 85 jaar of ouder

Het is al een prestatie op zich om deze groep te bereiken. Het is dan ook niet zo vreemd dat deze oude rakkers het hoogste gemiddelde spaargeld hebben van alle Nederlanders, namelijk zo’n € 63.000. De mediaan voor deze groep is € 25.400. 

Gemiddeld spaargeld 85 jaar en ouder

Spaargeld Nederland ten opzichte van leeftijdsgenoten

Zoals ik je net ook al vertelde moet je je niet gek staren op het gemiddelde inkomen in Nederland. Het leven van iedereen is anders en daarmee ook de financiële situatie. Wel is het een goed doel op te stellen, bovengemiddeld veel spaargeld hebben. Hoeveel spaargeld heb jij?

Door een goede financiële administratie voor jezelf bij te houden en dit regelmatig bij te werken wordt je hier steeds beter in. Je gaat zo beter nadenken over de uitgaven die je doet en ook over of je dit eigenlijk wel wilt en niet liever meer spaart.

Heb je moeite met sparen? Dan is dit de beste tip die we je kunnen geven! Een grote bankrekening begint door soms streng voor jezelf te zijn met een lege bankrekening. De truc is om dezelfde discipline te hebben zodra je meer geld gaat verdienen. Je kunt hierover meer lezen in ons artikel over je eigen vermogen berekenen.

Gemiddeld spaargeld zzp

Als zzp’er is het nog belangrijker om goed met je geld om te gaan. Iemand in loondienst krijgt na een carrière een pensioen, maar jij als zzp’er moet daar helemaal zelf voor zorgen. Het gemiddelde spaargeld op de bankrekening van een zzp’er in Nederland is € 43.200 volgens cijfers van CBS.

Dit is alleen lang niet genoeg om lekker met pensioen te gaan. Hiervoor heb je aanzienlijk meer geld nodig op je bankrekening, in beleggingen of in stenen. Je zou voor jezelf moeten bekijken van hoeveel geld je per maand zou willen leven. 

Dit bedrag zou je bij elkaar moeten sparen aan bijvoorbeeld dividend uitbetalingen. Een goede methode om te berekenen hoeveel je hiervoor nodig hebt, lees je in ons artikel over compound interest.

Gemiddeld spaargeld zzp

Hoeveel spaargeld heb jij?

En, hoe doe jij het ten opzichte van de gemiddelde Nederlander met je spaargeld? Zit je boven het gemiddelde of zit je er nog onder? Maakt natuurlijk helemaal niet uit, maar als je iemand bent zoals ik dan vind je het interessant om te zien waar je staat.

Ook motiveert het mij persoonlijk om te werken aan een hoger inkomen en een hogere bank- en beleggingsrekening. Het maakt helemaal niet uit hoeveel spaargeld jij hebt ten opzichte van het gemiddelde spaargeld van de Nederlander, maar het geeft je wel een idee hoe je het doet met je financiën. Hopelijk schrikt het spaargeld van de gemiddelde Nederlander je niet af. Veel succes met sparen!

Veelgestelde vragen over spaargeld van de Nederlander

Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander?

De gemiddelde Nederlander heeft € 42.300 aan spaargeld.

Dit bedrag is voor iedereen anders. Als we kijken naar het mediaan inkomen in Nederland dan ligt dit bedrag op € 14.900. We kunnen er dus vanuit gaan dat we dit als normaal kunnen beschouwen voor de gemiddelde Nederlander van een gemiddelde leeftijd. Jongeren hebben natuurlijk wat minder, ze moeten nog beginnen met werken. Ouderen wat meer omdat ze al aan lange carrière achter de rug hebben.

De hoeveelheid spaargeld die je moet hebben hangt volledig van je eigen situatie af. Hoeveel geld geef je uit per maand en van hoeveel wil je leven? Het Nibud adviseert maandelijks 10% van je spaargeld opzij te zetten, maar om eerlijk te zijn vind ik dat veel te weinig. Persoonlijk zou ik ernaar streven om aanzienlijk meer opzij te zetten, maar dat moet natuurlijk wel kunnen. Een goed doel om voor te werken. Afhankelijk van wie je vraagt, is het advies om ten minste drie tot twaalf maanden aan spaargeld als buffer te hebben.

Veel spaargeld is voor iedereen anders. Persoonlijk vind ik veel spaargeld een bedrag waarmee je rustig kunt slapen. Daarmee bedoel ik dat je geen slapeloze nachten hoeft te hebben als je je baan verliest of plotseling voor onverwachte kosten komt te staan. Voor anderen begint veel spaargeld pas in de miljoenen.

Het advies van Nibud is om 10% van je inkomen maandelijks aan de kant te zetten. Zoals ik eerder al aangaf, zou ik proberen om zelfs meer te sparen of hier naartoe te werken. Hoe meer je aan de kant kunt zetten, hoe beter.

Genoeg spaargeld is voor iedereen anders. De een heeft als doel om te stoppen met werken op veertigjarige leeftijd. Deze man of vrouw heeft veel meer spaargeld nodig dan iemand die door gaat werken tot zijn of haar 65e. Sparen zou je moeten doen met een doen en zodra je dit doel bereikt hebt, kun je spreken van genoeg spaargeld.

Een huis kopen is een grote uitgaven, de grootste van je leven voor de meeste mensen. In Nederland kun je tot 100% van de waarde van je huis lenen. Alle kosten die daar boven komen zoals het overbieden, kosten voor de makelaar en dat soort dingen moet je allemaal zelf betalen en dus aan spaargeld hebben.

50.000 is een mooi bedrag, maar of het veel is verschild per persoon. Geef jij 100.000 per maand uit? Dan is 50.000 spaargeld weinig. Kun je leven van 20.000 per jaar? Dan is 50.000 veel spaargeld. Het is in ieder geval boven het gemiddelde van het spaargeld dat de Nederlander heeft.

100.000 euro is een flink bedrag, een ton zoals dat ook wel heet. In principe is het veel geld, maar als jouw uitgaven hoger zijn wordt deze verhouding natuurlijk anders. Je zit met 100.000 euro ruim het dubbele boven het gemiddeld spaargeld in Nederland in ieder geval!

Je mag oneindig veel geld op je spaarrekening hebben staan. Of dit verstandig is kun je je afvragen. Eventueel investeren in een huis, in een belegging of wat dan ook kan verstandig zijn. In Nederland hebben we een bankgarantie tot € 100.000. Alles daarboven verlies je mocht een bank failliet gaan. Dit hebben we gezien bij de DSB bank en veel spaarders verloren hierdoor hun geld. Heb je een groot vermogen? Laat dit dan niet allemaal op je bankrekening staan voor de veiligheid, maar het mag wel natuurlijk.

Niks moet, maar het is verstandig om een buffer op te bouwen. Hoe meer hoe beter vind ik persoonlijk. Als we hiervoor experts raadplegen liggen de adviezen ver uit elkaar. Toch doe je er goed aan ten minste drie tot twaalf maanden inkomen op je spaarrekening te hebben als buffer voor het geval er iets gebeurt en je ineens geld nodig hebt.

De laatste cijfers die ik hiervan heb kunnen vinden dateren van 2018. Destijds hadden 225.000 huishoudens minimaal een ton spaargeld. We kunnen er wel vanuit gaat dat dat inmiddels wat meer is.

Er zit geen limiet aan hoeveel geld je op de bank mag hebben. Wel is het verstandig om rekening te houden met de bankgarantie van € 100.000.

Je mag zoveel sparen als je wilt en dit is ook verstandig. Heb je meer dan een stevige buffer opgebouwd? Dan raden we je aan ook eens te kijken naar investeren. Het rendement op onze spaarrekening is laag, dus je kunt overwegen wat meer risico te nemen met een gedeelte van je geld om zo extra vermogen op te bouwen.

Er is geen limiet aan de hoeveelheid geld dat je mag hebben op je betaalrekening. Het is alleen niet verstandig om hier veel geld te hebben. Oplichters kunnen hier makkelijker bij, bijvoorbeeld als ze je pinpas stelen. Daarnaast ontvang je geen rente over deze tegoeden.


Top 5 boekhoudprogramma's

  • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
  • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
  • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
  • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
  • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.