Home » Marketing » Generatie Z – De generatie Z leeftijd & kenmerken

Generatie Z – De generatie Z leeftijd & kenmerken

Leestijd: 8 minuten

Generatie Z of gen Z is een leeftijdsgroep die we steeds vaker in de media terug zien komen. Wie deze groep precies is en wat hun kenmerken precies zijn vertel ik je allemaal in dit artikel.

We gaan in op de generatie Z leeftijd, hier is namelijk wat onduidelijkheid over. Daarnaast gaan we in op de generatie Z kenmerken en hoe je dit in de praktijk kunt gebruiken. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar personeel, in sales gesprekken of zelfs in je dagelijkse leven. Val jij in de gen Z generatie?

Wat is de generatie Z leeftijd?

Mensen die behoren bij generatie Z zijn geboren tussen de 1995 en 2010. Er zijn verschillende bronnen die hier een beetje van afwijken, bijvoorbeeld dat de generatie Z leeftijd ligt tussen de 1997 en 2012 (bron). In de regel kun je er dus vanuit gaan dat mensen die behoren tot gen z geboren zijn in de late 1990 en vroege 2000’s. 

Hieronder vind je een grafiek met alle verschillende generaties. Interessant aan deze generaties is dat er bij iedere groep andere kenmerken horen. Dit heeft te maken met de technologie van dat moment en de wereldwijde trends. Dit vormt een generatie en hier dien je anders mee om te gaan. Generatie x y z en andere oudere generaties vind je hieronder met de juiste geboortedata.

generatie z leeftijd

Generatie Z kenmerken

De kenmerken van generatie Z zijn anders dan die van hun ouders. Dit heeft voor een groot gedeelte te maken met de grote technologische ontwikkelingen zoals het internet, e-commerce en dat soort zaken. Generatie Z is de eerste generatie die volledig opgegroeid is met het internet.

Mensen geboren tussen 1995 en 2010 kunnen zich niks voorstellen bij het gebruiken van een papieren kaart om de route uit te stippelen in de auto en in te moeten bellen op het internet. Oudere generaties stonden erom bekend om veel telefoonnummers uit hun hoofd te kennen, waar generatie Z alles met de mobiele telefoon op kan slaan om maar een paar dingen te noemen.

Concreet heeft dit gevolgen voor hoe deze generatie is als mens. Dit heeft o.a. invloed op het koopgedrag (kopen via het internet), communicatie op de werkvloer (digitale meetings, minder persoonlijk contact) en arbeidsvoorwaarden (mogelijkheden om remote te werken).

Als werkgever, ondernemen, maar zeker ook als (online) marketeer is het daarom belangrijk om je bewust te zijn van deze fundamentele verschillen van je doelgroep. Hieronder daarom een uitgebreid overzicht met de belangrijkste 10 kenmerken van generatie Z.

Kenmerken van generatie Z op een rij

Nr.EigenschapBeschrijvingKoopgedragAls Werknemer
1Digitale NativesOpgegroeid in het tijdperk van smartphones en internet, waardoor ze zeer technologievaardig zijn.Vertrouwt op online winkelen en digitale betalingen; zoekt naar authenticiteit en reviews.Verwacht flexibiliteit, technologie-integratie en betekenisvol werk.
2Diversiteit en InclusiviteitZeer bewust van en betrokken bij sociale, culturele en genderdiversiteit.Geeft de voorkeur aan merken die diversiteit en inclusiviteit vertegenwoordigen.Zoekt naar werkplekken die diversiteit en inclusie ondersteunen.
3OnderwijsgerichtHoog opgeleid en gericht op zelfontwikkeling door middel van formele en informele educatie.Investeert in producten en diensten die bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling.Streeft naar levenslang leren en professionele ontwikkeling.
4MilieubewustSterk betrokken bij milieukwesties en duurzaamheid, vaak activistisch in deze gebieden.Geeft de voorkeur aan milieuvriendelijke en duurzame producten.Verwacht dat werkgevers milieuvriendelijke praktijken hanteren.
5Financieel BewustVoorzichtig met geld en meer geneigd tot sparen dan voorgaande generaties.Zoekt naar waarde, duurzaamheid, en prijs-kwaliteitverhouding in aankopen.Waardeert financiële stabiliteit en voordelen zoals pensioenplannen.
6OndernemendNeigt naar ondernemerschap, innovatie en zelfstandige carrières.Geïnteresseerd in nieuwe en innovatieve producten; bereid om te investeren in startups.Zoekt naar kansen voor ondernemerschap en zelfsturing binnen een organisatie.
7GezondheidsbewustMeer gericht op mentale gezondheid en welzijn dan vorige generaties.Geeft voorkeur aan producten die gezondheid en welzijn bevorderen.Verwacht een gezonde werkplek en aandacht voor mentaal welzijn.
8Visueel en MultimediaalSterk beïnvloed door visuele media en communicatie, zoals video’s en sociale media.Reageert sterk op visuele en multimedia marketing; zoekt engagement op sociale media.Werkt graag in visueel stimulerende en technologisch geavanceerde omgevingen.
9Authentiek en WaardengedrevenZoekt authenticiteit in merken en relaties en wordt gedreven door persoonlijke waarden.Hecht waarde aan transparantie, authenticiteit en ethische praktijken van merken.Zoekt naar organisaties wiens waarden overeenkomen met hun eigen waarden.
10Globaal VerbondenHeeft een wereldwijd perspectief en is vaak in contact met diverse culturen via digitale media.Heeft een brede interesse in wereldwijde merken en producten.Verwacht een wereldwijde, cultureel diverse en verbonden werkplek.

Het koopgedrag van generatie Z

De wereld ligt open voor gen Z. Dit komt omdat we heel eenvoudig vliegen over de hele wereld. Dit betekent dat deze generatie meer geld uitgeeft aan reizen, maar ook een bredere interesse heeft in andere culturen. 

Dit samen met het feit dat dit dé generatie is die samen opgegroeid is met het internet maakt dit een hele bewuste doelgroep. Online aankopen zijn geen drempel, maar duurzaamheid en het milieu spelen een belangrijke beweegreden voor generatie Z. Als ondernemer is het dus goed om hierop in te spelen als dit jouw doelgroep is.

Deze trend trekt zich ook door in andere producten die de doelgroep koopt. Denk hierbij een cursussen en boeken voor zelfontwikkeling, maar ook nieuwe technologische producten. De doelgroep is bereid om veel geld uit te geven als het product kwalitatief is en/of bijdraagt aan sociale herkenning. Het social media gebruik is de normaalste zaak van de wereld en men laat graag zien hoe goed het allemaal gaat.

 1. Digitale Voorkeur:
  • Rol: Generatie Z geeft de voorkeur aan online winkelen en gebruikt digitale platforms voor hun aankopen.
  • Strategie voor Ondernemers: Investeer in een sterke online aanwezigheid. Zorg voor een gebruiksvriendelijke, mobiel-geoptimaliseerde website en integreer e-commerce oplossingen.
 2. Zoekt Authenticiteit:
  • Rol: Ze waarderen transparantie en echtheid in merken en producten.
  • Strategie voor Ondernemers: Wees transparant over productieprocessen en bedrijfswaarden. Gebruik authentieke storytelling in marketing en creëer echte connecties via sociale media.
 3. Diversiteit en Inclusiviteit:
  • Rol: Gen Z hecht veel waarde aan diversiteit en inclusiviteit in de merken die ze steunen.
  • Strategie voor Ondernemers: Toon diversiteit in marketingcampagnes. Zorg ervoor dat producten en diensten inclusief zijn en spreek een breed publiek aan.
 4. Milieubewustzijn:
  • Rol: Deze generatie is zeer betrokken bij milieukwesties en geeft de voorkeur aan duurzame en milieuvriendelijke producten.
  • Strategie voor Ondernemers: Implementeer duurzame praktijken in je bedrijfsvoering. Bied milieuvriendelijke producten aan en communiceer deze inspanningen duidelijk naar je klanten.
 5. Invloed van Sociale Media:
  • Rol: Sociale media spelen een grote rol in hun koopbeslissingen, vooral visuele content en beïnvloedersmarketing.
  • Strategie voor Ondernemers: Benut sociale media effectief. Gebruik visuele content en werk samen met influencers die resoneren met Gen Z.
gen z

Generatie Z op de werkvloer

Anders dan andere generaties is de gen Z generatie erg gehecht aan vrijheid en zekerheid. De vrijheid zit hem voornamelijk in de mogelijkheid om thuis te werken via het internet of zelfs te reizen en werken. Dit is dan ook bij uitstek de generatie van ‘digital nomads’ omdat de wereld aan hun voeten ligt. 

Flexibiliteit zou als werkgever daarom zeker in de arbeidsvoorwaarden moeten staan. Enkel maar naar kantoor gaan past niet meer bij ‘deze tijd’. Ook is het voor deze generatie makkelijker om over te stappen van werkgever. Waar hun ouders nog 40 jaar bij dezelfde werkgever werken is dat bij gen Z anders. 

Door alle informatie die er beschikbaar is en de vlotte online communicatie weet men snel of ze ergens anders meer kunnen verdienen. Eerdere generaties hadden deze informatie niet en waren banger om over te stappen. Deze jonge generatie heeft wat dat betreft meer informatie en daarom meer lef om dergelijke keuzes te maken.

 1. Technologische Affiniteit:
  • Rol: Gen Z is opgegroeid met technologie en verwacht een technologisch geavanceerde werkomgeving.
  • Strategie voor Ondernemers: Zorg voor moderne technologische hulpmiddelen en digitale platforms. Blijf op de hoogte van technologische ontwikkelingen en integreer deze in de werkplek.
 2. Behoefte aan Flexibiliteit:
  • Rol: Deze generatie waardeert flexibiliteit in werkuren en locatie.
  • Strategie voor Ondernemers: Bied flexibele werktijden en mogelijkheden voor thuiswerken. Creëer een werkcultuur die balans tussen werk en privé ondersteunt.
 3. Waardengericht en Zoekt Betekenis:
  • Rol: Gen Z werknemers zijn op zoek naar betekenisvol werk dat aansluit bij hun persoonlijke waarden.
  • Strategie voor Ondernemers: Communiceer duidelijk de missie en waarden van het bedrijf. Zorg dat werknemers begrijpen hoe hun rol bijdraagt aan het grotere geheel.
 4. Verlangen naar Persoonlijke Ontwikkeling:
  • Rol: Ze zijn gericht op groei en ontwikkeling, zowel professioneel als persoonlijk.
  • Strategie voor Ondernemers: Bied mogelijkheden voor professionele ontwikkeling, zoals trainingen, workshops, en doorgroeimogelijkheden.
 5. Voorkeur voor Directe Feedback en Communicatie:
  • Rol: Deze generatie waardeert open, eerlijke en regelmatige feedback.
  • Strategie voor Ondernemers: Implementeer een cultuur van continue feedback. Zorg voor regelmatige check-ins en een open deur-beleid.

Hoe gebruik je de kenmerken van generatie Z in je voordeel?

Nu je de generatie Z kenmerken weet kun je dit gebruik in je voordeel. Weet jij in welke generaties jouw klanten vallen bijvoorbeeld? Een CRM systeem is hiervoor heel handig. Met één druk op de knop kun je zien hoe groot deze groep is van je al je klanten. Mocht het een significant percentage zijn, dan doe je er goed aan rekening mee te houden in je dienstverlening en marketing uitingen. 

Door al deze boodschappen goed aan te laten sluiten bij gen Z kun je ze écht aan je binden. Hierboven heb je kunnen lezen dat deze generatie merktrouw is als een bedrijf aansluit bij hun normen en waarden. Als ondernemer bind je natuurlijk liever iemand aan je dan dat je constant nieuwe klanten moet werven. Hieronder vind je daarom een handig overzicht met CRM software die jij snel kunt gaan gebruiken voor dit doeleinde.

 

Onze ervaring met generatie Z

Generatie Z, geboren tussen 1995 en 2010, onderscheidt zich duidelijk van voorgaande generaties door hun unieke kenmerken en gedragingen. Deze generatie, opgegroeid in een tijdperk van technologische vooruitgang, internet en sociale media, vertoont opvallende eigenschappen zoals digitale geletterdheid, een sterke nadruk op diversiteit en inclusiviteit, en een diepe betrokkenheid bij milieukwesties.

Hun koopgedrag is gevormd door de digitale wereld, met een voorkeur voor online winkelen, duurzame producten, en merken die authenticiteit en transparantie uitstralen.

Voor werkgevers, ondernemers en marketeers is het essentieel om deze kenmerken te erkennen en hierop in te spelen. Werkgevers moeten flexibele werkomstandigheden en kansen voor persoonlijke ontwikkeling bieden om aan hun behoeften te voldoen.

Ondernemers kunnen profiteren van hun digitale voorkeuren door een sterke online aanwezigheid en gepersonaliseerde marketingstrategieën. Marketingspecialisten moeten zich richten op authentieke en waardegedreven benaderingen om deze generatie effectief te bereiken en te binden.

In het licht van deze inzichten biedt Generatie Z zowel uitdagingen als kansen voor bedrijven en organisaties. Door een dieper begrip van hun unieke kenmerken en behoeften kunnen bedrijven strategieën ontwikkelen die resoneren met deze dynamische en invloedrijke generatie.

Veelgestelde vragen rondom generatie Z

Wat is een typische Gen Z?

Gen Z-ers, geboren tussen 1997 en 2012, worden gekenmerkt door hun flexibiliteit, technologische vaardigheden en progressieve houding. Ze zijn opgegroeid in een tijdperk van digitalisering, sociale media en wereldwijde connectiviteit, waardoor ze een sterke affiniteit hebben met technologie en innovatie. Daarnaast staan ze bekend om hun diversiteit, verdraagzaamheid en inclusiviteit, en zijn ze vaak bewust bezig met sociale en milieukwesties.

Gen Z-ers zijn ook ondernemend en streven naar zelfexpressie en authenticiteit. Ze hechten veel waarde aan gelijkheid, diversiteit en sociale rechtvaardigheid, en zijn vaak kritisch over traditionele machtsstructuren en instellingen.

Wat is het verschil tussen Generatie Y en Z?

Wat is het verschil tussen millennials en generatie Z?

 

Meest recente update: december 10, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie