Wat zijn goed betaalde banen zonder diploma? 13 voorbeelden

Leestijd: 8 minuten

Zoek je goed betaalde banen zonder diploma? Dan zit je in bij artikel goed. Veel geld verdienen willen we allemaal. We hebben alleen niet allemaal even veel zin of tijd om lang te studeren. 

In Nederland heerst een bepaalde cultuur waarin een ‘hoge’ opleiding als de heilige graal gezien wordt. Ik zou het zelfs durven zeggen dat er in sommige kringen neergekeken wordt op praktisch of ongeschoold werk, dat terwijl daar nou juist een groot tekort aan is!

Ik vertel je in dit artikel daarom alles over een goed betaalde baan zonder diploma. Veel geld verdienen zonder diploma is heel goed mogelijk in Nederland, je moet alleen nog iets vinden wat je leuk vindt. Wat zijn de best betaalde banen zonder diploma?

Goed betaalde banen zonder diploma

Het is waar dat in Nederland de best betaald banen een lange opleiding vereisen. Denk bijvoorbeeld aan een dokter, advocaat of accountant. Toch betekent dit niet dat je geen goed betaalde baan met vmbo of iets dergelijks kunt vinden. Hieronder vind je onze lijst met goed betaald werk zonder diploma.

Programmeur

Er bestaan veel opleidingen tot programmeur, maar in tegenstellen tot een dokter kun je programmeren heel goed zelf leren. De bekende voorbeelden zijn de oprichters van Zuckerberg en Microsoft bijvoorbeeld. Beide zeer goede programmeurs die nooit hun opleiding afgemaakt hebben en zelf de stof meester hebben gemaakt.

In Nederland kun je heel eenvoudig aan het werk komen als je een goede portfolio hebt met klussen die je hebt gedaan of projecten die je gemaakt hebt. Een goede programmeur kan in feite vragen wat hij of zij wil. 

Als we kijken op de vacaturesites hoef je niet ver te zoeken om vacatures voor programmeurs te vinden zonder opleiding en met een maandsalaris van duizenden euro’s.

Potentieel salaris: € 80.000 ++ per jaar

Liftmonteur

De meeste grote gebouwen hebben wel een lift in Nederland en deze mogen niet kapot gaan. Het is dan ook logisch dat er in Nederland veel mensen nodig zijn die de praktische technische opleiding genoten hebben. 

Hiermee bedoel ik mensen die affiniteit hebben met techniek. Op een willekeurige vacaturesite vond ik ten minste 5 vacatures waarbij dat de enige vereiste is voor de baan. Een interne opleiding wordt je bij het bedrijf betaald aangeboden.

Potentieel salaris: € 35.000 + per jaar

Journalist

Als journalist heb je veel dingen nodig zoals een vlotte pen, een speciale blik op de wereld en capaciteit om kritisch te denken. Een opleiding is alleen niet noodzakelijk hoewel er wel veel studies voor bestaan.

Op iedere vacaturesite vind ik veel oproepen voor (freelance) journalisten. Met een portfolio onder de arm en een aantal goede verhalen kun je overal aan de bak. Het gemiddeld uurtarief voor een zzp’er als journalist kan behoorlijk oplopen.

Potentieel salaris: € 50.000 + per jaar

Luchtverkeersleider

Een van de belangrijkste banen op een vliegveld is die van een verkeersleider. Piloten moeten een lange opleiding afronden, maar zijn in het dagelijkse leven afhankelijk van de luchtverkeersleider en hiervoor hoef je geen opleiding te hebben op een school.

Natuurlijk krijg je intern een opleiding die soms wel drie jaar kan duren, maar dit is onderdeel van je werk. Het is veel belangrijker dat je stressbestendig bent en het hoofd koel kunt houden. Een startsalaris van minimaal € 3000 is normaal en het is daarom een goed betaalde baan zonder diploma.

Potentieel salaris: € 80.000 per jaar

Chauffeur

Oke, je hebt me. Je hebt één opleiding nodig om de rest van je leven als chauffeur aan de slag te kunnen en dat is een rijbewijs. Verder is veel oefening en goede manieren belangrijk. Je kunt met de juiste skills aan het werk in een taxi, in een Uber, vrachtwagen, touringcar en ga zo maar door.

Zo lang wij spullen blijven kopen en ons blijven verplaatsen zal er vraag zijn naar mensen die dit op een goede en veilige manier kunnen doen. Je zult dus altijd aan de bak kunnen als je de skills hebt om dit voor anderen te doen. 

Potentieel salaris: € 35.000 per jaar

Financieel adviseur

Hoe hoog je opleiding ook is, het betekent nog niet dat je goed met geld om kunt gaan. Ben jij iemand die ieder vrij uurtje met geld bezig is, strategieën verzint om geld te besparen en altijd geld over hebt ongeacht hoeveel je verdient?

Dan is dit een skill waar veel mensen, ook zeer hoog opgeleide mensen, veel baat bij zouden kunnen hebben en hiervoor willen betalen. Mensen hebben nou eenmaal een gat in hun hand en werken zichzelf hierdoor in de problemen.

Potentieel salaris: € 45.000 per jaar

Vuilnis ophalen

Als vuilnisman of vuilnisvrouw heb je in Nederland een heel goed salaris ‘om het vuile werk te doen’. Er is geen opleiding anders dan die in de praktijk en om bestuurder te worden.  Als bijrijder is je salaris iets lager, maar nog steeds uitstekend.

Op willekeurige vacaturesites vind ik tientallen vacatures voor vuilnismannen en vuilnisvrouwen. Het salaris kan oplopen tot wel € 3000+ per maand. Lang niet gek!

Potentieel salaris: € 35.000 per jaar

CV monteur

Op zo’n beetje iedere vacature voor een CV monteur wordt er gesproken over affiniteit met techniek, geen 9 tot 5 mentaliteit en een verantwoordelijkheidsgevoel. Af en toe vind je iets over een certificaat (dat je kunt halen op het werk), maar bijna nergens spreken ze over een opleiding die je hiervoor moet hebben.

Wel krijg je een auto van de zaak, een telefoon, een vaste aanstelling en een goed salaris dat kan oplopen tot wel € 4000 per maand. Dit geeft wel aan hoeveel vraag er is naar technische mensen, opleiding niet noodzakelijk.

Potentieel salaris: € 48.000 per jaar

Productiemedewerker

In mijn zoektocht naar informatie voor dit artikel heb ik tijden op vacaturesites doorgebracht. Een van de vacatures die ik het meest zag was die voor productiemedewerker. Dit alleen geeft al aan hoeveel vraag er is naar goed personeel in die branche.

Overal werd je een goede baan zonder opleiding aangeboden en met een hoog salaris tot wel € 2800 per maand. Je werkt vaak in shifts en bent flexibel hoeveel je wilt werken. De hogeropgeleiden in ons land hebben deze luxe vaak niet.

Potentieel salaris: € 32.000 per jaar

Elektricien

Steeds minder mensen leren in Nederland een praktisch vak zoals elektricien, dat terwijl het steeds belangrijker wordt gezien de toename van de elektronica. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel vacatures te vinden zijn in dit vakgebied.

Het salaris van een leerling elektricien valt al tussen de € 1800 en € 3000 en voor een elektricien met veel ervaring kan dit nog verder oplopen. Je kunt dus veel geld verdienen zonder diploma als werker in de elektra.

Potentieel salaris: € 35.000 + per jaar

Portier

Veiligheid is heel belangrijk en een portier waarborgt dit. Of je nu op stap wilt, blijft overnachten bij een hotel of wat dan ook. Een portier zorgt ervoor dat je hier zorgeloos van kunt genieten zonder problemen.

Op vacature websites vinden we dan ook veel oproepen voor geschikte portieren terug. Het salaris verschilt enorm, maar je kunt er goed de kost mee betalen.

Potentieel salaris: € 35.000 per jaar

SEO consultant

Voor zoekmachine optimalisatie heb je geen officiële studie nodig. Sterker nog, die bestaat niet eens. Ik kan het weten, want het is mijn vak. Een studie als marketeer helpt een beetje, maar eigenlijk zoekt iedereen naar aantoonbare ervaring. Het liefst op eigen initiatief.

Weet jij hoe je een website hoog in de zoekmachine kunt krijgen? Dan is SEO een goedbetaalde baan zonder opleiding waar je veel geld mee kunt verdienen. Het salaris verschilt sterk afhankelijk van je kennis, maar kan behoorlijk oplopen.

Potentieel salaris: € 55.000 ++ per jaar

SEA consultant

Naast de organische zoekresultaten zijn de advertenties in een zoekmachine een van de beste manieren om snel bezoekers naar je website te krijgen. Niet zomaar bezoekers, maar bezoekers die over zullen gaan tot een aankoop.

Je kunt je dus wel voorstellen dat er altijd vraag is naar mensen die dit spelletje uitgespeeld hebben en iedere webshop tot een goudmijn kunnen maken. In principe kun je vragen wat je wilt als je dit onder de knie hebt!

Potentieel salaris: € 55.000 ++ per jaar

Goed betaald werk zonder diploma

Hopelijk heb je iets gehad aan onze lijst met goed betaalde banen zonder diploma. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel mogelijkheden om beroepen zonder diploma te vinden waarmee je goed geld kunt verdienen. In de regel heb ik kunnen vinden dat affiniteit met het vakgebied het belangrijkst is.

Iedere succesvolle werknemer of ondernemer in Nederland heeft passie voor het vak. Zolang je dit hebt, kun je in principe overal mee aan het werk zo lang je goed bent in wat je doet. Goed betaalde banen zonder diploma zijn er zoals gezegd genoeg. Voldoe je aan de eigenschappen zoals gezegd in deze alinea? Dan zou je ook voor jezelf aan de slag kunnen gaan als zzp’er.

Je hebt als zelfstandige geen vast salaris en moet je eigen zzp tarief bepalen. Wél is dit tarief vaak vele malen hoger dan wanneer je in loondienst zou werken. Wel moet je je eigen boekhouding bijhouden en zelf actief op zoek gaan naar klanten. Je kunt hier een zzp boekhoudprogramma vergelijken zodat je hier verder geen werk van hebt.

Praktisch ieder beroep zonder diploma kun je ook zelfstandig uitvoeren. Het kan heel lonend zijn om dit te doen naast dat het je een kik geeft dat je daadwerkelijk je eigen boontjes dopt. Passie voor het vak is het belangrijkste. Zo lang je iets doet wat je leuk vindt, zul je altijd je geld kunnen verdienen. Welke goed betaalde banen zonder diploma passen bij jou?

Veelgestelde vragen rondom veel geld verdienen zonder diploma

Wat zijn de best betaalde banen zonder diploma?

De best betaalde banen zonder diploma zijn (op onze lijst) programmeur (€ 80.000), luchtverkeersleider (€ 80.000) & journalist (€ 50.000). Dit zijn de banen waarvoor het potentiële jaarsalaris hoog is en zeker niet onder doet voor ‘geschoolde’ banen.

De best betaalde ongeschoolde banen zijn volgens ons de banen die je zelf maakt. Bijvoorbeeld als SEO- of SEA consultant of zzp’er in een van je eigen vakgebieden. Een eigen bedrijf beginnen is soms lastig, maar zal je als het goed gaat financieel veel meer op kunnen leveren dan een ‘normale’ baan.

Goed betalende simpele banen zijn bijvoorbeeld die in als productmedewerker (€ 32.000), portier (€ 35.000) of chauffeur (€ 35.000). Met simpel bedoelen we niet eenvoudig, want bij sommige van deze banen blijft het hard werken. Met simpel bedoelen we dat je geen jaren interne opleiding nodig hebt om toch veel geld te kunnen verdienen.


Top 5 boekhoudprogramma's

  • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
  • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
  • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
  • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
  • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.