Home » Economisch nieuws » Goedkoop kopje koffie moeilijker te krijgen door run op robusta

Goedkoop kopje koffie moeilijker te krijgen door run op robusta

Leestijd: 2 minuten

Koffiedrinkers stappen door de hoge inflatie steeds vaker over op goedkopere soorten koffie. Daardoor is er meer behoefte aan de robusta-soort, die doorgaans goedkoper is dan arabica-koffie. Maar boeren hebben steeds meer moeite die vraag bij te benen.

“De vraag is zo ver afgeschoven van hoger geprijsde koffie dat de markt nog steeds niet tevreden is met de toegenomen export van robusta”, zegt de New Yorkse grondstoffenconsultant Judith Ganes tegen persbureau Bloomberg.

Maar de vraag naar de koffiesoort, die vaak terechtkomt in goedkopere oploskoffie, is zo groot dat de prijzen relatief hard stijgen. Zo steeg de prijs voor oploskoffie in Duitsland met bijna 20 procent, terwijl de prijzen voor koffie in het algemeen juist steeds minder hard omhoog gaan.

Energieprijzen

Robusta-bonen komen van bomen die gemakkelijker groeien en weerbaarder zijn dan de arabica-soort. Maar deze koffie is vaak bitterder van smaak, waardoor die lange tijd minder populair was. Daar kwam verandering in na de sterke stijging van de energieprijzen. Die noopte koffiebranders meer goedkopere koffie in hun mengsels te verwerken, om zo op kosten te besparen. Daarnaast stappen meer consumenten over op goedkopere oploskoffie nu de prijzen in de supermarkt hard zijn gestegen.

Koffielanden exporteerden tussen oktober en maart 4 procent meer robusta-bonen dan in dezelfde periode een jaar eerder, berekende de International Coffee Organization. In de eerste zes maanden van het koffieseizoen, dat ongeveer halverwege het kalenderjaar begint, lag de export van robusta-koffiebonen op het hoogste niveau van de afgelopen drie jaar.

Het aanbod robusta-koffie blijft waarschijnlijk krap. In Vietnam, wereldwijd de grootste producent van de soort, zijn veel boeren overgestapt op gewassen die meer geld opleveren om hun gestegen kosten voor kunstmest te kunnen betalen. Daardoor is de oogst dit jaar waarschijnlijk de kleinste van de afgelopen vier jaar. De op een na grootste producent, Brazilië, kampt met droogte die de opbrengst van de koffieplantages beperkt. In Indonesië bestaan zorgen over de gevolgen van extreme regenbuien voor de oogst.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie