Home » Economisch nieuws » Goldman schikt zaak over onderbetaalde vrouwen voor 215 miljoen

Goldman schikt zaak over onderbetaalde vrouwen voor 215 miljoen

Leestijd: 2 minuten

Goldman Sachs heeft ingestemd met het betalen van 215 miljoen dollar om een einde te maken aan een langlopende rechtszaak. In die zaak werd de Amerikaanse zakenbank ervan beschuldigd vrouwen systematisch onder te betalen. De in New York gevestigde bank sloot de deal met de advocaten van de ongeveer 2800 vrouwelijke medewerkers die de zaak tegen Goldman Sachs hadden aangespannen.

Volgens een gezamenlijke verklaring van de bank en de advocaten van de vrouwen zal Goldman Sachs gedurende drie jaar een onafhankelijke deskundige inschakelen. Die zal de beoordelingsprocessen van medewerkers en de promotiekansen bij de bank analyseren.

Persbureau Bloomberg meldde vorige week al dat de twee partijen hard werkten aan een schikking om een proces, dat voor volgende maand stond gepland, te voorkomen. De zaak werd ook nauwlettend in de gaten gehouden in de bankensector, waar vrouwen al langer klaagden over oneerlijke en ongelijke behandeling op de werkvloer.

Geheimhoudingsovereenkomsten

De Goldman-zaak werd voor het eerst aangespannen door Cristina Chen-Oster, die na haar studie aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in 1997 aan het werk ging bij de bank als obligatiehandelaar. Ze diende in juli 2005 een discriminatieklacht in bij de Amerikaanse Equal Employment Opportunity Commission, een federaal agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. In 2020 klaagde ze vervolgens de bank aan.

Goldman Sachs verzette zich, in sommige gevallen met succes, tegen andere rechtszaken die door vrouwen waren aangespannen. Ook gebruikte de bank geheimhoudingsovereenkomsten om claims van slecht gedrag tegen vrouwen en oneerlijke behandeling uit de schijnwerpers te houden.

Goldman Sachs en andere grote banken op Wall Street beloven al jaren om hun werknemersbestand en het management diverser te maken, in het besef dat ze het beter moeten doen. Het aantal medewerkers dat zich partner mag noemen bij Goldman Sachs bestond vorig jaar desondanks voor slechts 29 procent uit vrouwen.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie