Home » Economisch nieuws » Google brengt AI-chatbot Bard naar Nederland

Google brengt AI-chatbot Bard naar Nederland

Leestijd: 2 minuten

Ook Nederlanders kunnen voortaan gebruikmaken van Bard, een chatbot van Google die werkt op basis van kunstmatige intelligentie (AI). De dienst is vanaf donderdag beschikbaar in Nederland. Hij begrijpt opdrachten in het Nederlands en kan teksten schrijven in het Nederlands. Met een Google-account kunnen mensen inloggen.

Met Bard wil Google de concurrentie aangaan met het populaire ChatGPT van de start-up OpenAI. Enkele maanden geleden werd Bard in eerste instantie geactiveerd voor geselecteerde gebruikers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De chatprogramma’s kunnen vragen over een breed scala aan onderwerpen beantwoorden en teksten schrijven die zo logisch klinken dat het lijkt of ze door mensen zijn geschreven. Dat maakt zulke diensten populair maar ook omstreden.

Google zegt dat het contact heeft gehad met privacytoezichthouders en dat het maatregelen neemt om gegevens van en informatie over mensen te beschermen.

Meer dan 43 talen

Bard was de afgelopen tijd in drie talen beschikbaar: Amerikaans Engels, Japans en Koreaans. Daar komen nu meer dan veertig talen bij. Behalve Nederlands zijn dat bijvoorbeeld Arabisch, Deens, Fins, Duits, Hebreeuws, Italiaans, Russisch, Hindi, Spaans en Turks.

Behalve Nederland zijn er ook 58 andere landen en gebieden waar Bard voortaan kan worden gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld Sint-Maarten, België, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Groenland en Vaticaanstad, maar ook de Zuidpool. Bard was al een tijdje beschikbaar op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba en Sint-Eustatius en in Suriname.

Elon Musk

Concurrent Elon Musk heeft woensdag meer naar buiten gebracht over zijn plannen met kunstmatige intelligentie. Hij zet daarvoor een nieuw bedrijf op, xAI genaamd. Hij verwacht dat die technologie over 5 tot 6 jaar slimmer is dan mensen. Musk had eerder gepleit voor een pauze op de ontwikkeling van AI en voor regelgeving. Met xAI wil hij naar eigen zeggen een “maximaal nieuwsgierige” kunstmatige intelligentie ontwikkelen. In zijn team zitten mensen die eerder bij Google en Microsoft hebben gewerkt.

Meest recente update: oktober 19, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie