Home » Marketing » Google Helpful Content Update rolt uit, wat betekent dit?

Google Helpful Content Update rolt uit, wat betekent dit?

Leestijd: 3 minuten

Google werkt constant aan het verbeteren van de zoekresultaten en als SEO man of vrouw is het de bedoeling dat je op de hoogte bent van alle updates. Onlangs kondigde Google aan te komen met een nieuwe update, namelijk de Google Helpful Content Update en deze gaat in vanaf 25 augustus 2022. Wat dit betekent voor jouw website vertel ik in dit artikel.

Focus op de gebruiker en niet het algoritme

De kern van deze Google update is om een zo’n nuttig mogelijk resultaat weer te geven voor de gebruiker van de zoekmachine. SEO mensen weten vaak alle trucjes om content goed te laten scoren, maar dit hoeft niet direct nuttige content te zijn waar mensen iets aan hebben. 

In de basis is dit waar Google nu nog meer op gaat letten met deze update. Pagina’s met enkel geoptimaliseerde content voor zoekmachines zonder daadwerkelijk waarde toe te voegen voor de zoeker zullen het waarschijnlijk zwaar krijgen. In de verklaring van Google noemen ze twee belangrijke pijlers van deze update.

People-first content

Het enige wat je zou moeten beoordelen op je pagina’s (naast de standaard optimalisatie) is of de gebruiker tevreden is na het lezen van de pagina. Iedere zichzelf respecterende SEO man of vrouw kan een pagina hoog op de zoekmachines krijgen. Dit betekent echter niet dat de gebruiker er ook écht iets aan heeft. Vragen die je jezelf kunt stellen rondom dit onderwerp zijn:

 • Zouden je bestaande lezers de content nuttig vinden, ook al komen ze direct op je website / pagina terecht?
 • Laat je content daadwerkelijk expertise zien vanuit de schrijver?
 • Is de content in lijn met de rest van de content op de website of hoort het er niet thuis?
 • Heeft de lezer het gevoel iets geleerd te hebben na het lezen van de pagina?

Geen content voor zoekmachines maken

Voor Google is de tevredenheid van de lezers het belangrijkst. SEO trucjes zijn voor de eigenaar van de website handig want zo krijgen ze traffic binnen. Dit zorgt er echter voor dat de lezer een ontevreden gevoel overhoudt aan de ervaring op de website. Ze hebben immers niet geleerd waar ze naar zochten. Voorkom het schrijven van content enkel voor zoekmachines. Stel jezelf de volgende vragen om te kijken hoe dit er bij jou voor staat:

 • Is de content specifiek gemaakt voor het aantrekken van verkeer uit de zoekmachines of daadwerkelijk voor lezers?
 • Schrijf je over veel verschillende onderwerpen in de hoop dat sommige ervan werken in de zoekmachines?
 • Wordt de content (gedeeltelijk) geautomatiseerd gemaakt?
 • Schrijf je alleen over trending onderwerpen?
 • Moet een gebruiker verder zoeken na het lezen van de content?
 • Schrijf je altijd volgens een bepaalde hoeveelheid woorden? (Google let hier niet op)
 • Schrijf je in een niche waar je niet echt expertise in hebt alleen omdat er veel naar gezocht wordt?
 • Heeft je content de belofte een vraag te beantwoorden om bezoekers te krijgen, maar beantwoord je de vraag niet?

Hoe werkt de update?

Vanaf 25 augustus 2022 zal de update uitgerold worden en het kan tot twee weken duren voordat het afgerond is. Met deze update wordt er een nieuwe rankingfactor geïntroduceerd die samen met alle andere de zoekresultaten opmaken.

Dit signaal zal op websites kijken naar pagina’s met een lage toegevoegde waarde. Hoe meer van deze pagina’s op de website aanwezig zijn (ook pagina’s die niet bedoeld zijn voor SEO), hoe lager de kans dat de content het goed zal doen in de zoekresultaten. 

In eerste instantie zal deze update gelden voor Engelse websites. Op termijn ook voor de websites in andere talen. Het beste wat je kunt doen is om ‘nutteloze’ pagina’s met slechte content te verwijderen of te verbeteren.

Net zoals bij iedere Google update is het niet aan te raden direct je hele website op de schop te gooien. Helemaal niet als de update nog uitgerold wordt. Vaak zie je grote schommelingen in het zoekvolume in deze periode.

Hou je altijd aan de guidelines van Google voor het schrijven van content en je zult weinig last hebben van dergelijke updates. Ben je enkel op een blackhat manier SEO aan het doen? Dan is het altijd zweten bij grote updates om te zien wat er met jouw website gebeurt.

Meest recente update: augustus 27, 2022 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie