Home » Economisch nieuws » Duitse waakhond maant Google om software voor auto’s

Duitse waakhond maant Google om software voor auto’s

Leestijd: < 1 minuut

Google moet in Duitsland mogelijk stoppen met het meeleveren van kaartendienst Google Maps, appwinkel Play Store en slimme assistent Google Voice met zijn besturingssysteem voor auto’s. De Duitse mededingingswaakhond Bundeskartellamt vindt dat Google met de verplichte koppeling van die diensten met Android Automotive mogelijk concurrentie beperkt.

Google probeert met Android Automotive een belangrijke leverancier voor de auto-industrie te worden. Dat is een besturingssysteem voor de boordcomputer in auto’s, waarmee alles kan worden bestuurd, van de airco tot de radio, navigatie en bellen. Onder meer in auto’s van het Zweeds-Chinese merk Polestar, Volvo en Renault is dat ingebouwd.

Maar het Bundeskartellamt vindt dat Google, dat met Android op telefoons en computers al alom aanwezig is, zijn positie gebruikt om ook de automarkt te veroveren. Ook het feit dat Google alleen reclame-inkomsten deelt met autofabrikanten die beloven alleen Googles slimme assistent te installeren of Googles diensten als standaard in te stellen, is mogelijk in strijd met de Europese mededingingsregels.

“Door dergelijke instellingen ontstaat het risico dat alternatieve diensten niet worden opgemerkt en dus ook nauwelijks worden gebruikt”, stelt de Duitse toezichthouder. “Google heeft dergelijke praktijken al gebruikt bij mobiele apparaten om zijn marktpositie te vergroten.”

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie