Home » Geld » Goud kopen, investeren in goud & voordeligste goudprijs

Goud kopen, investeren in goud & voordeligste goudprijs

Leestijd: 11 minuten

Goud kopen, investeren in goud of goud dragen als pronkstuk. Al sinds de oudheid zijn wij mensen gefascineerd door het edelmetaal. Het is schaars en heeft daarom veel waarde. Veel mensen zoeken dan ook naar de voordeligste goud prijs om te beleggen in goud. 

In deze pagina vertel ik je daarom alles over goud. We gaan in op de vraag: “hoe ontstaat goud” en duiken dieper in op de achterliggende redenen waarom goud kopen zo interessant kan zijn, zelfs voor ‘kleine’ beleggers. 

Bovendien vind je hier een overzicht van de goudprijs van vandaag, de goudprijs per gram en de goudkoers van vandaag en voorspellingen voor morgen. Tot slot weet je na het lezen van dit artikel precies bij welk goudwisselkantoor jij het beste goud kopen kunt. Ga jij investeren in goud?

Goud kopen

Investeren in goud is heel eenvoudig. Je hoeft tegenwoordig niet meer naar de juwelier voor een horloge of naar de goudsmid voor een klompje. Je kunt fysiek goud kopen vanaf je telefoon of computer. Een bijkomend voordeel is dat je hierbij ook geen rekening hoeft te houden met de opslag.

Wél ben je in dit geval juridisch eigenaar van het fysieke goud dat je online koopt. Je hebt de optie om het gekochte goud thuis te laten bezorgen of voor je te laten bewaren in een kluis. Dit kan in Zürich, Amsterdam of Frankfurt. Voor iedere euro die je uitgeeft wordt er daadwerkelijk goud in de kluis voor jou bewaard. 

Dit online goudwisselkantoor zorgt er bovendien voor dat jouw goud goed verzekerd is tegen diefstal. Bewaar je fysiek goud thuis, dan ben je hier zelf verantwoordelijk voor en dit kan flink oplopen in de kosten. 

Investeren in fysiek goud

 • Een gemiddeld jaarrendement van +9,0% sinds 2001
 • Investeer vanaf €50,-
 • U koopt fysiek goud. Het goud is uw juridisch eigendom
 • Met onze terugkoopgarantie uw geld snel weer beschikbaar

Waarom bij GoldRepublic?

✔️ Je goud is direct verzekerd
✔️ De voordeligste goud prijs
✔️ Beheer je account en geld via de mobiele app 

 1. Maak een account aan op GoldRepublic
 2. Voltooi de registratie (slechts een paar vragen invullen)
 3. Connect je bank (een snelle iDEAL betalen van € 0,01)
 4. Klik onder ‘Mijn account’ in het menu op ‘kopen/verkopen’
 5. Koop goud / zilver / platinum voor het door jouw gekozen bedrag (zie afbeelding hieronder voor opzet)

Waarom investeren in goud?

Goud heeft diverse unieke eigenschappen die het tot een aantrekkelijke investering maken. Een van de belangrijkste voordelen van goud is dat het een tastbaar bezit is. 

investeren in goud

In tegenstelling tot andere vormen van investeringen, zoals aandelen of obligaties, kun je goud daadwerkelijk in handen hebben. Dit geeft een gevoel van veiligheid en zekerheid.

Bovendien heeft goud altijd waarde behouden ten opzichte van andere assets. Zelfs in tijden van economische crisis of onzekerheid. Het is een van de oudste vormen van geld en wordt wereldwijd erkend als een waardevolle grondstof. Dit maakt goud een relatief stabiele investering die niet snel in waarde zal dalen.

Een ander belangrijk voordeel van goud is dat het een goede diversificatie kan bieden voor je beleggingsportefeuille. Door goud toe te voegen aan je investeringen, kun je jezelf beschermen tegen de volatiliteit van andere activa, zoals aandelen of (crypto) valuta.

Goud is niet alleen een waardevolle investering, maar het heeft ook een rijke geschiedenis. Al duizenden jaren wordt goud gebruikt als een vorm van geld en als een symbool van rijkdom en status. 

In het oude Egypte werd goud gebruikt om prachtige sieraden en kunstwerken te maken. De Egyptische farao’s werden begraven met gouden voorwerpen om hen te begeleiden in het hiernamaals. 

In het oude Rome werd goud gebruikt om munten te slaan en werd het beschouwd als een teken van welvaart en macht.

Naast zijn historische betekenis heeft goud ook praktische toepassingen in verschillende industrieën. Goud wordt gebruikt in elektronica, zoals mobiele telefoons en computers, vanwege zijn uitstekende geleidbaarheid. 

Het wordt ook gebruikt in de medische industrie, met name in tandheelkunde, vanwege zijn biocompatibiliteit en duurzaamheid.

Schaarste van goud

Wellicht de meest interessante eigenschap van goud en dé reden dat het zo populair is bij beleggers is de schaarste. Van ons geld kan ieder moment meer bijgedrukt worden. Bij goud is het niet mogelijk om op enkele knoppen te drukken en meer goud te krijgen.

Voordat ik vertel waarom dit zo belangrijk is geef ik hier eerst een voorbeeld van. Het mag duidelijk zijn dat er voor COVID veel geld uitgegeven is. Steun voor particulieren en bedrijven en het bewaken van de aandelenkoersen over de hele wereld.

Hiervoor is een gigantisch dollar bedrag bijgedrukt. Let op: 80% van alle dollars in omloop zijn sinds het jaartal 2020 gedrukt volgens sommige rapporten.

Voor jouw geld betekent dit concreet dat het aanzienlijk minder waard geworden is. Iets kan natuurlijk niet dezelfde waarde / koopkracht behouden als er een factor 4 tot 5 van bijgedrukt wordt. 

Dat is precies de reden dat goud, of andere assets met een schaars karakter zoals Bitcoin, zo interessant zijn voor beleggers. Bij de dollar of euro heb je te maken met inflatie, het letterlijk minder waard worden van je geld. 

Voor een groot gedeelte heeft dat te maken met de alsmaar groeiende supply aan geld. Het tegenovergestelde is aan de orde met goud. Er kan niet zomaar goud bijgemaakt worden. Hier gaat een heel proces aan vooraf. 

Juist om die reden is het één van de manieren om waarde te behouden. De productie van goud bedroeg in 2022 slechts 2%. Dat betekent dat er slechts 2% van de totale hoeveelheid goud bij gekomen is op de markt. In tegenstelling tot 32,1% voor de dollar is dat natuurlijk een groot verschil (Bron: Federal Reserve).

Hoewel er nog steeds nieuwe goudvoorraden worden ontdekt, wordt de hoeveelheid goud op aarde als beperkt beschouwd. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar goud hoog blijft en draagt bij aan de waarde ervan.

De voordelen van goud als investering

Goud heeft verschillende voordelen als investering:

 • Het houdt een stabiele waarde (minder volatiel)
 • Tastbaar bezit
 • Veel gebruikt in productieprocessen
 • Diversificatie van je beleggingsportefeuille
 • Een schaars goed

Risico’s van investeren in goud

Hoewel goud veel voordelen heeft als investering, zijn er ook enkele risico’s waar je rekening mee moet houden. Een van de belangrijkste risico’s is de volatiliteit van de goudprijs. 

Risico goud kopen

Net als andere grondstoffen kan de prijs van goud schommelen, afhankelijk van factoren zoals economische omstandigheden en geopolitieke gebeurtenissen.

Hoewel dit in vergelijking met assets zoals cryptocurrency mee valt, brengt investeren altijd risico’s met zich mee. Beleg dan ook alleen maar je eigen geld dat je kunt missen en zodra je zelf goed onderzoek gedaan hebt en achter je eigen keuze staat.

Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan het kopen en verkopen van goud. Denk hierbij aan opslagkosten en transactiekosten. Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het bepalen van je investeringsstrategie. Hierover vertel ik je later in dit artikel meer.

Investeren in goud doe je natuurlijk het liefst voor een zo’n voordeligst mogelijke goudprijs. We gaan daarom verderop in dit artikel in op de goudprijs van vandaag. 

Hoe koop je goud?

Er zijn verschillende manieren om goud te kopen. Een van de meest gebruikelijke manieren is het kopen van fysiek goud, zoals goudstaven of gouden munten. Deze kunnen worden gekocht bij een gespecialiseerd goudwisselkantoor of banken.

Een andere optie is het beleggen in goud via financiële producten, zoals goud-ETF’s (Exchange Traded Funds) of goudmijnaandelen. Deze producten bieden de mogelijkheid om indirect te investeren in goud, zonder fysiek goud te hoeven bezitten.

Goud kopen op de eenvoudigste manier zoals je gewend bent? Dat doe je via een online goudwisselkantoor. Zelf doen wij dit via GoldRepublic.

Via deze partij koop je online fysiek goud. Je hebt de optie om het thuis te laten bezorgen (voor een meerprijs) of daadwerkelijk te laten bewaren in één van de drie kluizen in Zürich, Frankfurt of Amsterdam. Wij doen dit altijd in Zürich omdat Zwitserland, maar veel maakt het niet uit. 

Je kunt een account aanmaken op GoldRepublic en goud, zilver of platinum kopen zoals dat eigenlijk gaat bij alle andere online brokers die je misschien gewend bent. Eenvoudig met iDEAl en een handig overzicht in de app. 

Hieronder vind je de uitleg over hoe jij snel goud kunt kopen voor de voordeligste goudprijs van vandaag. Je vindt de goudprijs per gram en de goudprijs per kilo terug op deze pagina. Ook zie je in je eigen portfolio hoeveel goud jij bezit qua gewicht en hoeveel dit precies waard is.

 1. Maak een account aan op GoldRepublic
 2. Voltooi de registratie (slechts een paar vragen invullen)
 3. Connect je bank (een snelle iDEAL betalen van € 0,01)
 4. Klik onder ‘Mijn account’ in het menu op ‘kopen/verkopen’
 5. Koop goud / zilver / platinum voor het door jouw gekozen bedrag (zie afbeelding hieronder voor opzet) *

* Bestens = kopen voor actuele goudprijs. Limiet = kooporder plaatsen voor goud prijs naar keuze

Goud kopen GoldRepublic

Verschillende vormen van goud kopen

Als je ervoor kiest om fysiek goud te kopen, zijn er verschillende vormen waaruit je kunt kiezen. Goudstaven en gouden munten zijn de meest gangbare vormen van fysiek goud. Het is belangrijk om bij het kopen van fysiek goud de zuiverheid en het gewicht van het goud te controleren.

Daarnaast zijn er ook andere vormen van goud die je kunt overwegen. Zo zijn er gouden sieraden die ook als een vorm van investering kunnen dienen. Deze sieraden hebben niet alleen een financiële waarde, maar ook een emotionele waarde. 

Het is echter belangrijk om te weten dat de waarde van sieraden kan variëren, afhankelijk van de vraag en de trends in de markt. Heb je snel geld nodig? Dan kan het lastig zijn om hier de beste goudkoers voor te krijgen. Laat staat op korte termijn.

Het interessante aan GoldRepublic is dat het een terugkoopgarantie heeft. Dit betekent concreet dat je op ieder moment een verkooporder kunt plaatsen. Het platform garandeert dat ze het terug kopen voor de actuele goudprijs van vandaag.

Je kunt al goud kopen vanaf €50! Ook heb je de optie om goudbaren te kopen in verschillende formaten, zoals 100 gram goud, 250 gram goud, 500 gram goud of 1 kilo goud. Voor de mensen die écht all-in willen heb je zelfs de optie om 12,5 kilo goud te kopen.

Waar je op moet letten bij het kopen van goud

Bij het kopen van goud zijn er enkele factoren waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om de betrouwbaarheid van de verkoper te controleren. Koop alleen goud bij gerenommeerde edelmetaalhandelaren zoals GoldRepublic.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de opslagkosten van fysiek goud. Als je ervoor kiest om goudstaven of gouden munten te kopen, moet je ook nadenken over waar je het goud veilig kunt opslaan.

Sommige mensen kiezen ervoor om een kluis te huren bij een bank, terwijl anderen ervoor kiezen om een kluis thuis te installeren. Bij GoldRepublic kun je kiezen uit drie kluizen. Hiervoor betaal je wel een vergoeding, maar die wordt ingehouden van je saldo. Dit is aanzienlijk goedkoper dan zelf een kluis & verzekering regelen.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat de waarde van goud kan fluctueren. De goud prijs wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de vraag en het aanbod, de economische situatie en geopolitieke ontwikkelingen. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te informeren voordat je besluit om goud te kopen.

De voordeligste goudprijs vandaag

Goudprijs per gram

De prijs van goud wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de vraag en aanbod van goud, de economische situatie en de koers van valuta. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze factoren om te kunnen profiteren van de voordeligste goudprijs.

Goud is al eeuwenlang een waardevol edelmetaal en wordt wereldwijd verhandeld. Het heeft een intrinsieke waarde die het aantrekkelijk maakt voor beleggers en verzamelaars. De prijs van goud kan fluctueren, afhankelijk van de marktomstandigheden.

Hieronder zie je een handig overzicht van de goud prijs per gram en andere gewichten zoals de goudprijs kilo. Handig om voor jezelf te rekenen is om de 1 gram goud prijs aan te houden in je hoofd. Dit is eenvoudig rekenen. Bekijk hier de goudprijs op GoldRepublic.

Daarnaast wordt het ook op deze manier weergegeven in je GoldRepublic overzicht. Je ziet hoeveel geld in euro je hebt, maar ook de actuele goudprijs per gram en de totale hoeveelheid goud die je bezit. Hieronder de goudprijs per gram vandaag:

Tips om goud te kopen tegen de voordeligste prijs

Als je op zoek bent naar de voordeligste goudprijs, zijn er enkele tips die je kunt volgen:

1. Koop op het juiste moment, bijvoorbeeld wanneer de goudprijs laag is

De goudprijs kan fluctueren en het is dus belangrijk om op het juiste moment te kopen. Wanneer de goudprijs laag is, kun je meer goud krijgen voor je geld. Het is echter lastig om het perfecte moment te bepalen, omdat de prijs afhankelijk is van verschillende factoren. 

Zelf doen we aan dollar cost average. We kopen iedere maand een vast bedrag, ongeacht de prijs. Toch houden we een beetje geld aan de kant zodat we in kunnen stappen als de goudkoers plotseling hard omlaag gaat. Zo kun je profiteren van externe factoren die zorgen voor een koersdaling.

2. Vermijd extra kosten, zoals transactiekosten en opslagkosten

Bij het kopen van goud kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht, zoals transactiekosten en opslagkosten. Hier ontkom je niet aan, maar het is goed om op te letten.

Persoonlijk raden we je aan je goud gewoon door GoldRepublic te laten bewaren. Je kunt ervoor kiezen om het thuis te bezorgen. Hier zijn alleen extra kosten aan verbonden én je bent niet direct verzekerd. Bij opslag bij GoldRepublic wel.

Door deze tips te volgen, kun je profiteren van de voordeligste goudprijs en een verstandige keuze maken bij het kopen van goud.

Lange termijn investering in goud

Goud wordt vaak gezien als een geschikte lange termijn investering. Het heeft een bewezen staat van dienst van waarde behoud en kan bescherming bieden tegen inflatie en economische onzekerheid.

Goud als veilige haven in economisch onzekere tijden

Tijdens economische onzekerheid, zoals recessies of politieke instabiliteit, kan goud fungeren als een veilige haven. Het heeft de neiging om in waarde te stijgen wanneer andere activa in waarde dalen. Dit maakt goud aantrekkelijk voor investeerders die op zoek zijn naar stabiliteit en bescherming.

Bovendien heeft goud een lange geschiedenis als een waardevol edelmetaal. Het werd al duizenden jaren geleden gebruikt als een betaalmiddel en een symbool van rijkdom. Zelfs vandaag de dag wordt goud nog steeds gewaardeerd om zijn schoonheid en intrinsieke waarde.

Daarnaast heeft goud ook praktische toepassingen in verschillende industrieën. Het wordt gebruikt in elektronica, tandheelkunde en zelfs in de ruimtevaart. Deze vraag naar goud vanuit diverse sectoren draagt bij aan de stabiliteit van de goudprijs en maakt het een aantrekkelijke investering.

De toekomst van goud als investering

De toekomst van goud als investering blijft onzeker, net zoals de toekomst van de financiële markten. Hoewel goud altijd waarde heeft behouden, kunnen er nieuwe ontwikkelingen en trends zijn die invloed hebben op de goudprijs.

Recentelijk is er bijvoorbeeld een groeiende interesse in duurzaamheid en ethische investeringen. Dit heeft geleid tot de opkomst van “groen goud”, waarbij goud wordt gewonnen op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier. 

Deze ontwikkeling kan de vraag naar duurzaam goud verhogen en daarmee de prijs beïnvloeden.

Bovendien zijn er nieuwe technologieën zoals blockchain die de transparantie in de goudindustrie kunnen vergroten. Dit kan investeerders helpen om de herkomst en echtheid van het goud dat ze kopen te verifiëren, wat het vertrouwen in de markt kan versterken.

Het is belangrijk om altijd goed geïnformeerd te blijven en je investeringsbeslissingen af te stemmen op je individuele financiële doelen en risicobereidheid. Toch denken wij dat goud kopen een goede optie is voor iedere investeerder!

Onze conclusie en ervaring met goud

Goud is een interessante investering met verschillende voordelen. Het biedt stabiliteit, diversificatie en een tastbaar bezit. Het kopen van goud kan op verschillende manieren, zowel fysiek als via financiële producten. 

Goud kan ook dienen als veilige haven in economisch onzekere tijden, maar het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de markt. Hierop kan je je investeringsstrategie aanpassen.

Zelf zijn we een groot voorstander van dollar cost averaging. Je kunt natuurlijk proberen om de markt te timen, maar dit is lastig. Niemand weet precies wat de toekomst brengt. Door wekelijks, maandelijks of per kwartaal voor een vast bedrag in te kopen heb je historisch gezien de meeste kans op een goede inkoopprijs.

Goud kopen doe je eenvoudig via GoldRepublic. Kijk altijd goed naar de goudprijs vandaag om te bepalen of het een goed instapmoment is. Beter nog, plaats een automatische order zodat je maandelijks heel gemiddeld inkoopt. De actuele goudprijs is dan een stuk minder belangrijk. Ga jij investeren in goud?

Meest recente update: augustus 23, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

  Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

  Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie