Home » Beginnen » Grote pensioenfondsen kunnen pensioen volgend jaar amper verhogen

Grote pensioenfondsen kunnen pensioen volgend jaar amper verhogen

Leestijd: 2 minuten

Miljoenen Nederlanders zullen waarschijnlijk geen grote verhoging van hun pensioen zien, ondanks de verbeterde financiële positie van veel pensioenfondsen dankzij de gestegen rente. De aankondiging komt als een teleurstelling, vooral na de oproep van de Koepel Gepensioneerden voor een substantiële indexatie van de pensioenen.

Indexatie Afhankelijk van CBS Prijsindexcijfers

De beleidsrichtlijnen van de fondsen stipuleren dat beslissingen over de indexatie van pensioenen, het aanpassen ervan aan de inflatie, gebaseerd moeten zijn op de prijsindexcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recentelijk zijn deze cijfers aanzienlijk gedaald, mede door een nieuwe berekeningsmethode van het CBS. De peildatum die de fondsen kiezen voor het nemen van een besluit over de pensioenen voor het komende jaar speelt ook een cruciale rol in de mogelijke verhoging.

Variatie in Mogelijke Pensioenverhogingen

Verschillende grote pensioenfondsen tonen variërende mogelijkheden voor pensioenverhogingen. Het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, kan de pensioenen volgend jaar maximaal met 3 procent verhogen, terwijl bij zorgfonds PFZW de maximale verhoging slechts 0,2 procent lijkt te zijn.

bpfBOUW, het pensioenfonds voor de bouwsector, ziet geen ruimte voor een verhoging van de pensioenen, aangezien er in hun vergelijkingsperiode geen sprake was van inflatie, maar eerder van een prijsdaling van gemiddeld 1,39 procent.

Metaalfondsen PME en PMT lijken iets meer ruimte te hebben voor pensioenverhoging, met een mogelijke verhoging van rond de 5 procent, aangezien zij de inflatie al begin juli peilden.

Reactie van Pensioenfondsbestuurders

ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen en Eline Lundgren, bestuursvoorzitter van bpfBOUW, verklaren de situatie en benadrukken dat de beslissingen zorgvuldig zullen worden overwogen om een evenwichtige uitkomst voor alle deelnemers te garanderen. Ze erkennen ook de discrepantie tussen de CBS-cijfers en de werkelijke kosten van levensonderhoud, zoals de kosten van boodschappen en energie, die de mensen ervaren.

Het totale beeld laat zien dat, ondanks een algemene verbetering in de financiële gezondheid van de pensioenfondsen, de mogelijkheid van substantiële pensioenverhogingen nog steeds beperkt is door beleidsrichtlijnen en de recente aanpassingen in de berekeningsmethode van het CBS voor inflatie.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie