Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Ondernemen 9 Handige tips bij het oprichten van een bv

Handige tips bij het oprichten van een bv

bv oprichten
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

april 16, 2024 @ 4:22 pm

Leestijd:
2 minuten

Auteur: Kaj
Laatst bijgewerkt:

april 16, 2024 @ 4:22 pm

Leestijd: 2 minuten

Moet je een rechtsvorm kiezen voor jouw onderneming? Of wil je wellicht overstappen op een geheel nieuwe rechtsvorm? Dan is het slim om meer over de verschillende rechtsvormen te weten te komen. Een bv is een van de meest gekozen rechtsvorm in ons land, maar wat houdt dit precies in?

Ben je een rechtspersoon als bv?

Anders dan bij een eenmanszaak of VOF is de bv de rechtspersoon. Hierdoor is het bestuur beperkt verantwoordelijk. Een bv oprichten kan op verschillende manieren. Wees je ervan bewust dat hier flink wat bij komt kijken. Daarom is het goed om jezelf voor te bereiden en contact op te nemen met verschillende specialisten.

Bespreek in elk geval je plannen met een boekhouder, zodat deze kan berekenen of het oprichten van een bv ook fiscaal aantrekkelijk zal zijn. Hieronder volgen enkele belangrijkste stappen die nodig zijn voordat je een bv kunt starten. We zijn zelf onlangs overgegaan van een VOF naar een bv, we kunnen beamen dat het doen van gedegen onderzoek heel belangrijk is.

1. Schrijf een ondernemingsplan

Er komt veel kijken bij de oprichting van een bv. Zo moet je ook aan heel veel verschillende verplichtingen voldoen. Daarom moet je er zeker van zijn dat je dit tot een succes kunt maken. Schrijf daarom eens op wat de bedoeling is van jouw bv. Hoe je de markt gaat bereiken en welke verdere plannen er nog zijn. Dit is niet alleen handig om zelf houvast te hebben, maar ook om te delen en zo eventueel investeerders aan te trekken.

2. Neem contact op met een notaris

De tussenkomst van een notaris is noodzakelijk zodra je voor een besloten vennootschap kiest. Zij zullen alle belangrijkste informatie met betrekking tot jouw bv in een akte vastleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gegevens van de aandeelhouder(s). Gelukkig is dit tegenwoordig een stuk eenvoudiger geworden.

Zo is sinds 2021 in de nieuwste Europese wetgeving vastgelegd dat het ook mogelijk moet zijn om een bv digitaal op te richten. Dit kan bijvoorbeeld via firm24. Het voordeel hiervan is dat je veel minder tijd kwijt bent aan de oprichting. De akte is binnen korte tijd geregeld. Meestal al binnen vijf werkdagen.

3. Houd rekening met financiële verplichting

Bij de oprichting van een bv komt veel kijken. Zo moet je aan verschillende financiële verplichtingen voldoen. Een grote verandering sinds 2012 is dat je geen grote inleg meet hoeft te doen voor de oprichting. Dit kan al vanaf één eurocent. Houd er wel rekening mee dat je te maken krijgt met het zogenaamde DGA salaris.

Dit houdt in dat de aandeelhouder een salaris van minimaal van € 56.000 (2024) per jaar moet krijgen uitgekeerd. Verdien je nog niet voldoende om dit te realiseren? Dan is het ook mogelijk om een verlaging bij de Belastingdienst aan te vragen. Dit moet wel tijdig gebeuren, zodat je zeker weet dat dit goed geregeld is en je aan alle financiële eisen voldoet.

Het is verstandig om een boekhouder of accountant in te schakelen die samen met jou de financiële verplichtingen kan bekijken. Deze kan ook diverse berekeningen uitvoeren om te controleren of het oprichten van een bv voor jouw bedrijf wel zo aantrekkelijk is. Dit is namelijk niet vanzelfsprekend.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Je bedrijf optimaliseren?

Bekijk onderstaande pagina's en ontdek de mogelijkheden!

Voor je administratie Voor je bedrijfsvoering
Calculator Icon
0 reacties
Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj schrijft vanuit zijn eigen expertise als ondernemer en online marketeer dagelijks op hoebeginik.nl. Na zijn studie marketing is hij direct als ondernemer aan de slag gegaan. Eerst als kleine zzp'er, toen samen met Chris. Inmiddels hebben ze samen een groot bedrijf, nemen personeel aan en hebben ze hun bedrijf laten groeien tot een zeer winstgevende onderneming. Deze expertise op de verschillende gebieden van ondernemerschap, marketing en beleggen (want dat doen ze met hun geld), delen ze met jou. Hierdoor bespaar je jezelf veel tijd en kun je fouten voorkomen. Heb je vragen voor Kaj, stuur dan vooral een bericht.