Home » Economisch nieuws » Heijmans verkoopt minder woningen door afkoeling huizenmarkt

Heijmans verkoopt minder woningen door afkoeling huizenmarkt

Leestijd: 2 minuten

Het grote bouwconcern Heijmans heeft afgelopen jaar minder nieuwe woningen opgeleverd door de recente afkoeling van de huizenmarkt. Toch blijft topman Ton Hillen erop vertrouwen dat het tij op een gegeven moment weer keert. “Gezien de onverminderd hoge vraag naar woningen blijft het perspectief voor de woningmarkt op de middellange termijn positief”, zegt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van Heijmans.

Een jaar geleden was de huizenmarkt nog oververhit en gingen de huizenprijzen hard omhoog. Maar in de zomer zette een prijsdaling in toen de hypotheekrentes snel begonnen op te lopen. Daarbij werden huizenzoekers terughoudender vanwege de fors toegenomen energielasten sinds de oorlog in Oekraïne.

Uiteindelijk slaagde Heijmans erin om vorig jaar 1811 woningen te verkopen. Dat waren er een jaar eerder nog 2682. Vooral de verkoop aan particulieren liep terug. Het zakelijke segment inclusief de huizen voor woningbouwcorporaties bleef wel op niveau.

Lichte omzetgroei

Heijmans is in meerdere takken van de bouw actief en zag zijn totale omzet wel licht stijgen naar 1,8 miljard euro. De nettowinst bedroeg 60 miljoen euro, waar een jaar eerder nog 50 miljoen euro winst overbleef. Daarbij dikte het orderboek met 300 miljoen euro aan tot 2,4 miljard euro. Hillen vindt dat Heijmans zich met deze cijfers “wendbaar” heeft getoond en voor 2023 rekent hij weer op lichte omzetgroei.

“Nog maar amper had Nederland de coronamaatregelen van zich afgeschud of we kregen te maken met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De impact daarvan laat zich nog steeds voelen”, zegt hij. Bij de afdeling Inkoop kreeg Heijmans bijvoorbeeld te maken met schommelingen in inkooprijzen en leveringsproblemen.

Stikstof

“Later in het jaar werd de bouwsector in het stikstofdossier geconfronteerd met het schrappen van de bouwvrijstelling door de Raad van State. Door een gedegen voorbereiding wisten wij de negatieve consequenties van deze uitspraak op Heijmans tot een minimum te beperken”, aldus Hillen.

De omzetzetontwikkeling bij Heijmans, en ook bij rivaal BAM die donderdag al met cijfers kwam, wijkt af van de algehele trend in de bouwsector. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de omzet voor de branche vorig jaar bijna een tiende hoger dan in 2021. Tussen de verschillende takken van de bouw bestaan echter grote verschillen. Vooral in de hout- en bouwmaterialenindustrie werd meer omgezet, omdat daar de afzetprijzen hard zijn gestegen. Grote bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw behaalden gemiddeld een omzetgroei van nog geen 5 procent.

Meest recente update: oktober 19, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie