Ondanks de inflatiecijfers van 2022 was het een relatief rustig jaar wat betreft faillissementen. Volgens cijfers van het CBS zijn er 2144 bedrijven die faillissement aangevraagd hebben. Dat cijfer was alleen lager in 2021.
Trend van aantal faillissementen gaat de verkeerde kant op
Het jaar 2021 was een bijzonder jaar, helemaal voor ondernemers. We zaten toen nog midden in de coronacrisis, veel bedrijven moesten gedeeltelijk dicht blijven en er werd steun vanuit de overheid gegeven met soms ingewikkelde regels. Toch was het een jaar met de minste faillissementen, waarschijnlijk door deze steun.
De verwachting was dan ook dat we in 2022 hier de naweeën van zouden zien. Bedrijven die het volgehouden hebben dankzij de steun, maar uiteindelijk in 2022 toch moeten stoppen met ondernemen. Dit bleek echter mee te vallen. Sinds de start van de meting in 1981 was alleen 2021 het jaar met minder faillissementen.
Alleen aan het einde van het jaar in december zagen we een stijging van de cijfers en we moeten dus nog even afwachten hoe deze trend (zoals te zien op onderstaande afbeelding) zich in 2023 zal ontwikkelen.
De verwachting is dat de hoge kosten voor gas en elektra nog wel even aan blijven houden. Dit samen met de onzekere tijden in Oekraïne en de hoge kosten voor verzending is het aannemelijk dat we meer faillissementen gaan zien nu de steun grotendeels gestopt is.
De stijging van het aantal bedrijven dat noodgedwongen gestopt is steeg ten opzichte van 2021 met 18%. Hieraan zien we dus duidelijk dat de slechte trend omhoog ingezet is.

Getroffen sectoren
De sector handel was net zoals het jaar 2021 het hardst getroffen. Van de in totaal 2144 faillissementen in 2022 kwamen 428 bedrijven uit deze sector (19,96%). De kans is groot dat ten minste een gedeelte van deze bedrijven opgericht zijn tijdens de coronapandemie en nu gewoon niet meer levensvatbaar zijn al is dit niet hard te maken.
Praktisch alle sectoren stegen qua faillissementen. Met name de bouwnijverheid, specialistische zakelijke diensten en detailhandel stegen het hardst. Opvallend is ook dat dit niet met provincies te maken heeft. In driekwart van de provincies steeg het aantal bedrijven dat moest stoppen namelijk. Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant hadden het grootste aandeel. Friesland, Drenthe en Zeeland stonden onderaan op deze lijst.
Hoe voorkom ik mijn faillissement?
Wat de toekomst voor ons als ondernemers in petto heeft weet niemand. Verstandig omgaan met je geld is één van de zaken die jij in de hand hebt om een faillissement te voorkomen. Inzicht in je uitgaven (bijvoorbeeld met behulp van een boekhoudprogramma voor zelfstandigen) en rekening houden met de te betalen inkomstenbelasting zorgen ervoor dat je hier wat meer grip op krijgt.
Ook is een eerlijke blik op je bedrijf noodzakelijk. Recent nog zijn wij namelijk gestopt met een van onze webshops. Het kon simpelweg niet meer uit door o.a. de stijging van de verzendkosten en het sentiment van de consumenten op dit moment. Het is soms beter om de pleister eraf te trekken dan om ‘aan een dood paard te blijven trekken’.
Meest recente update: oktober 16, 2023 by Kaj
Top 5 boekhoudprogramma's
- e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
- InformerOnline - Altijd een correcte boekhouding
- Exact - Vertrouwd door 675.000+ bedrijven
- Ficsus.nl - Boekhoudpakket voor ZZP’ers
- Snelstart - In minder tijd je administratie doen