In de razendsnelle wereld van vandaag is het maken van de juiste keuzes van cruciaal belang. Soms kan een beslissing zo overweldigend zijn dat je vastloopt. Daarom is het nuttig om creatieve technieken te kennen die je helpen beslissingen te visualiseren en daarmee gemakkelijker te maken. Zo kun je op een overzichtelijke manier dingen op papier zetten en kijken wat. Nu vraag je je misschien af: welke beeldtechnieken kan ik dan gebruiken om snel en doeltreffende keuzes te maken? Laten we er een vijftal samen bekijken.
1. Praatplaat
Een van deze technieken is het inzetten van PraatPlaten, die complexe informatie omzetten in duidelijke, visuele verhalen. Bij het maken van keuzes kun je al snel verdrinken in de zee van mogelijkheden. In een wereld vol informatie en ingewikkelde processen zoeken we steeds vaker naar manieren om de essentie snel te begrijpen.
De praatplaat is een visuele weergave van een verhaal, proces, strategie of idee. Het is geen infografiek vol cijfers, maar een overzichtelijke tekening die complexe informatie op een toegankelijke manier samenvat. Denk aan een soort landkaart van je onderwerp – met iconen, kleuren en kernwoorden die direct het grotere plaatje laten zien.
Waar je met een Powerpoint soms twintig slides nodig hebt om een idee uit te leggen, laat een praatplaat het in een oogopslag zien. Als je nog meer technieken wilt, biedt bijvoorbeeld de website van Buro BRAND uitkomst. Ze hebben een schatkist aan tools en technieken die je helpen om via beeld het kaf van het koren te scheiden.
2. Mind mapping
De welbekende mindmap, is een visuele representatie van je gedachten en ideeën rondom een centraal thema. Het gebruik van mind mapping stelt je in staat om alle facetten van een beslissing in beeld te brengen en te zien hoe ze met elkaar verband houden. Dit helpt bij het prioriteren van wat belangrijk is en het identificeren van minder relevante aspecten, waardoor je sneller tot de kern komt.
Begin met het plaatsen van het hoofdonderwerp in het midden en werk van daaruit naar buiten toe, met vertakkingen die verschillende opties of factoren aangeven. Door deze visualisatie wordt duidelijk waar je focus moet liggen, en dat maakt kiezen een stuk eenvoudiger.
3. Flowcharts
Flowcharts zijn er niet alleen voor programmeurs of systeemanalisten; ze zijn enorm effectief bij het structureren van een beslissingsproces. Deze diagrammen leiden je via logische stappen naar een eindconclusie of -beslissing. Door alle mogelijke uitkomsten en routes in kaart te brengen, kun je de effecten van elke keuze voorafgaand aan het besluitvormingsproces doorlopen.
In een flowchart begin je met een vraag of keuzemoment en teken je pijlen naar verschillende uitkomsten of vervolgstappen. Dit helpt je om te zien waar beslissingen toe kunnen leiden en elimineert de onzekerheid die vaak gepaard gaat met het maken van belangrijke keuzes.
4. SWOT-analyse
Een SWOT-analyse – die sterktes (Strengths), zwaktes (Weaknesses), kansen (Opportunities) en bedreigingen (Threats) in kaart brengt – kan ook een visuele vorm aannemen. Hoewel dit vaak gebruikt wordt in bedrijfsstrategieën, is het eveneens handig voor persoonlijke besluitvorming. Door je opties te beoordelen aan de hand van deze vier categorieën, kun je een gebalanceerd beeld vormen van de beste route om te nemen.
Begin met het maken van vier aparte vakken voor elk onderdeel van de SWOT. Schrijf vervolgens je observaties en ideeën in het juiste vak. De visualisatie die hieruit voortkomt, biedt een helder overzicht waarmee je een geïnformeerde keuze kunt maken.
5. Infographics
De laatste techniek omvat infographics, krachtige visuele hulpmiddelen die data en informatie op een inzichtelijke en aantrekkelijke manier weergeven. Of het nu gaat om het simpelweg weergeven van feiten of om het illustreren van processen en trends, infographics helpen je om in een oogopslag de essentie te vatten.
Dit is bijzonder nuttig wanneer je een beslissing moet baseren op complexe informatie of statistische data. Om een infographic te maken, kies je eerst welke informatie je wilt delen en hoe je deze wilt structureren. Je kunt gebruikmaken van diagrammen, tijdslijnen, statistieken en pictogrammen.
Het visuele element helpt je om snel de benodigde inzichten te verkrijgen en onderbouwde keuzes te maken. Het maken van beslissingen hoeft geen tijdrovende of stressvolle taak meer te zijn. Door gebruik te maken van deze vier beeldtechnieken kun je informatie filteren, verbanden leggen en de keuzeopties vereenvoudigen. Dus de volgende keer dat je voor een belangrijke keuze staat, pak een pen en papier (of je favoriete digitale tool) en begin met visualiseren. Voor je het weet, heb je de knoop doorgehakt en kun je verder met de volgende stap in je project of leven.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.
0 reacties