Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Ondernemen 9 Hoe begin ik een restaurant?

Hoe begin ik een restaurant?

hoe begin ik een restaurant
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

Leestijd:
2 minuten

Auteur: Kaj
Laatst bijgewerkt:

Leestijd: 2 minuten

Je bent vastberaden om eindelijk de stap te zetten naar het starten van je eigen onderneming, en dan nog wel een restaurant. Het is een flinke uitdaging, maar zeker niet onmogelijk.

Als je alle stappen nauwgezet volgt, kan het alleen maar positief uitpakken. Er komt meer bij kijken dan enkel het aanschaffen van een horeca vaatwasser of het aannemen van personeel. Hier vind je precies welke stappen je moet nemen, en voor je het weet kun je aan de slag.

Voorbereiding

Bij de voorbereiding komt veel kijken. Het openen van een restaurant is namelijk geen eenvoudige zaak. Alles wat hieraan voorafgaat, is even cruciaal. Als eerste stap moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK), en daarnaast zijn er nog diverse documenten vereist.

Hierbij kun je denken aan een bestemmingsplan en verschillende vergunningen. De meest voorkomende vergunningen zijn de drank- en horecavergunning / alcoholvergunning, exploitatievergunning en soms een terrasvergunning en omgevingsvergunning.

Online kun je hierover meer inzicht krijgen, wat je helpt om alles op een rustige manier te regelen. Mocht je vragen hebben, dan kun je ook bij de KVK terecht.

Plannen 

Vervolgens is het tijd om alle verzekeringen te regelen en ervoor te zorgen dat de financiën op orde zijn. Je wilt namelijk niet direct een aanzienlijk bedrag lenen van de bank. Uiteindelijk zul je dit allemaal moeten terugbetalen, en je weet van tevoren niet zeker of alles succesvol zal verlopen, zelfs als je daar wel van uitgaat.

Zorg ervoor dat het concept duidelijk wordt gepresenteerd en stel doelen vast. Je kunt een business model canvas invullen en je doelen SMART maken om beter inzicht te krijgen. Op die manier heb je een helder beeld van wat je wilt bereiken en kun je snel beoordelen of dit haalbaar is. Het kan waardevol zijn om gesprekken aan te gaan met andere horecaondernemers; zij kunnen je mogelijk van nuttige inzichten voorzien.

Aanschaffing

Zodra alles op papier duidelijk en goedgekeurd is, is het tijd om de plannen in praktijk te brengen. Dit betekent onder andere dat je op zoek gaat naar alle benodigde apparatuur en meteen de inrichting bepaalt. Denk aan kook en bak apparatuur; koelapparatuur; opslagapparatuur; professionele keukengerei; voedselbereidingsapparatuur en schoonmaakapparatuur.

Ook het personeel speelt nu een rol, aangezien een restaurant niet kan functioneren zonder personeel. Begin tijdig met het zoeken naar de juiste mensen, want je weet nooit wanneer je de ideale kandidaten tegenkomt. Je kunt dit doen via Indeed, LinkedIn, of via een recruitmentbureau.

Reclame

Zodra alles gereed is, kun je aan de slag met marketing. Het is namelijk geen gemakkelijke taak om klanten te trekken, vooral wanneer je iets nieuws begint. Het kan dan wellicht meer tijd en moeite vergen, maar uiteindelijk zal het de investering waard zijn.

Er zijn genoeg mensen met expertise op dit gebied, en als je het budget hebt, kun je zelfs direct in gesprek gaan met een marketingbureau. Er komt dus veel bij kijken, maar nu heb je in ieder geval een globaal idee van wat je kunt verwachten. Begin vroegtijdig en verdeel het werk, want anders kun je erin opgaan.

Meer handige tips over marketing & ondernemen?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en we sturen je iedere week een overzicht met handige artikelen. Meer dan 1000 mensen ging je al voor!


0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is als student begonnen met ondernemen en hier niet meer mee opgehouden. Begonnen met een simpele website, samen met Chris uitgegroeid tot een serieuze marketing agency. Al deze ervaringen zet ik hier voor je op papier zodat je van onze fouten kunt leren en je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.