Een bedrijf verkopen is geen kwestie van “te koop zetten” en wachten tot de juiste koper zich aandient. Het is een langdurig traject van maanden en zelfs jaren waarin voorbereiding, timing en onderbouwing het verschil maken tussen succes en falen. De allereerste stap in dat proces? Een grondige en realistische waardebepaling van je bedrijf. Die bepaalt niet alleen de vraagprijs, maar ook hoe je jouw onderneming in de markt zet en met welke kopers je serieus in gesprek komt.
Waardebepaling is geen ruwe schatting, maar een analyse
Een goede waardebepaling kijkt verder dan de omzet of winst van het afgelopen jaar. Het is een grondige analyse van financiële en niet-financiële factoren. Daarvoor zijn verschillende methodes beschikbaar, zoals de discounted cash flow-methode (DCF) waarbij toekomstige kasstromen worden omgezet naar hun huidige waarde of de multiples-methode die kijkt naar vergelijkbare transacties in jouw branche. Maar welke methode je ook kiest, de uitkomst is alleen waardevol als je input klopt. En daar begint het werk.
Wat moet je dus echt op orde hebben?
Een koper wil simpelweg risico’s kunnen inschatten. Alles wat onzeker of onduidelijk is verlaagt je prijs. Daarom is het cruciaal om een aantal zaken tot in detail voor te bereiden:
Drie tot vijf jaar aan sluitende jaarrekeningen, maar ook kwartaalrapportages, cashflow-overzichten en prognoses zijn waardevol. Let daarbij op je kostenposten en zorg dat je het kunt toelichten: waarom is je brutomarge vorig jaar gedaald? Wat is de reden van die stijging in overheadkosten?
Heb je langlopende huur-, lease- of leverancierscontracten? Lopen er juridische geschillen? Heb je een beperkt aantal klanten die samen verantwoordelijk zijn voor een groot deel van je omzet? Dit soort zaken beïnvloeden het risicoprofiel en daarmee de waarde.
Zijn sleutelpersonen contractueel gebonden of kunnen ze bij een overname zomaar vertrekken? Bestaat er een opvolgingsplan als jij als eigenaar vertrekt? Maak inzichtelijk hoe afhankelijk het bedrijf van jou is en in welke mate de operationele kennis geborgd is in je team of processen.
Denk aan merkrechten, software-licenties, productformules of exclusieve distributieafspraken. Documenteer waar deze zijn vastgelegd, wie eigenaar is en of er overdraagbaarheid is bij verkoop.
Komen je inkomsten uit eenmalige projecten of heb je abonnementen, onderhoudscontracten of andere vormen van terugkerende omzet? Hoe schaalbaar is je businessmodel als een koper wil groeien?
Een waardebepaling als intern kompas
Zelfs als je nog niet direct wilt verkopen, is het verstandig om regelmatig een waardebepaling te laten doen door een bedrijf als Anno1982. Het helpt je te zien waar de waarde in je bedrijf zit en waar niet. Soms zit die waarde bijvoorbeeld niet in je winst maar in je klantenbestand, technologie of strategische positie in de markt. Een professionele waardebepaling is dus niet het eindpunt, maar een beginpunt. Van daaruit werk je gericht toe naar een verkoopbare onderneming.
Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.
0 reacties