De zorgsector biedt volop werkgelegenheid. Daar liggen ook kansen voor zelfstandige zorgprofessionals, hoewel die goed moet opletten dat ze niet door de Belastingdienst beschuldigd kunnen worden van schijnzelfstandigheid. Maar dat is niet het enige wat je goed op orde moet hebben. Wat moet je, nadat je weet welk beroep je wilt gaan uitoefenen en binnen welke specialisatie, allemaal doen om te kunnen beginnen als zzp’er in de zorg? We bespreken het.
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Ook als zelfstandig zorgprofessional ben je ‘gewoon’ een ondernemer. Dat betekent dat je je als zzp’er moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daarbij kies je ook je rechtsvorm, wat doorgaans een eenmanszaak zal betreffen. Bij je inschrijving krijg je een KVK-nummer en btw-nummer. Als je die hebt, mag je jezelf ondernemer noemen. De nummers in kwestie ga je nodig hebben voor je facturen en administratie.
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en BIG-registratie
Niet iedereen mag zorg verlenen. In veel gevallen is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verplicht. Met dit document moet je kunnen aantonen dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd die relevant zijn voor het werk dat je uit wilt gaan oefenen. Dat moet een recente VOG zijn.
Je kunt deze aanvragen bij Justis. Houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn. In veel zorgberoepen heb je daarnaast ook een BIG-registratie nodig. Bijvoorbeeld als verpleegkundige, arts of fysiotherapeut bent. Ook dat iets wat je goed op orde moet hebben dus.
Aansluiten bij een klachtenregeling
In veel gevallen moet je als zorgverlener een klachtenregeling op orde hebben die in lijn is met de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Dat houdt onder andere in dat je een onafhankelijke klachtenfunctionaris moet regelen die jouw patiënten of cliënten kan begeleiden bij het indienen van klachten en tussen jullie kan bemiddelen.
Ook moet je je aansluiten bij een erkende geschillencommissie die uitspraak kan doen wanneer klachten escaleren. Weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Solopartners helpt je op weg.
Zorg voor de juiste verzekeringen
Deze stap – het zorgen voor de juiste verzekeringen – mag je wettelijk gezien overslaan, maar dat is niet verstandig. Je bent immers als zzp’er zelf verantwoordelijk voor het afdekken van risico’s, tenzij deze door je opdrachtgever afgedekt zijn. Primair van belang is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Die dekt schadeclaims die het gevolg zijn van fouten tijdens je werk, en die kunnen flink in de papieren lopen. Kom je bij mensen thuis, dan kan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook van pas komen om je te beschermen voor materiële schade die je bij anderen veroorzaakt.
Vergeet niet, zeker bij een fysiek relatief belastend beroep, om ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten, zodat je ook een inkomen hebt als je langdurig niet kunt werken.
Zorg dat je voldoet aan de eisen van de Wet DBA
We benoemden eerder al het even het begrip schijnzelfstandigheid. Dit is zeker voor zzp’ers in de zorg iets om serieus te nemen. Vaak hebben die namelijk maar één opdrachtgever waar ze al hun uren voor maken, waardoor de nadrukkelijke schijn wordt opgewekt dat het in feite om een verkapt dienstverband gaat.
Om dit te voorkomen, moet je zorgen dat je voldoet aan de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Die bepaalt of je écht als zelfstandige werkt of dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Het gebruiken van goede modelovereenkomsten (ook beschikbaar gesteld door de Belastingdienst) kan een hoop problemen voorkomen.
Uiteraard heb je wel opdrachtgevers nodig. Netwerken en mond-tot-mondreclame zijn daarbij nuttig, maar er zijn ook bemiddelingsbureaus die zzp’ers koppelen aan zorginstellingen, net als online platforms die je aan opdrachten kunnen helpen. Heb je beet? Zorg dan dat je heldere afspraken maakt met je opdrachtgever en die vastlegt in een goed contract om misverstanden te voorkomen.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!
e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR
0 reacties