Home » Geld » Hoe kun je schenkbelasting omzeilen?

Hoe kun je schenkbelasting omzeilen?

Leestijd: 4 minuten

Het schenken van geld of andere zaken die waarde hebben, is in Nederland een belaste transactie. Met een goed plan is deze belasting op schenkingen te minimaliseren. In dit artikel vind je een aantal praktische tips om zo vriendelijk mogelijk bezittingen over te dragen.

De tarieven voor de schenkbelasting in Nederland zijn in vergelijking met onze buurlanden hoog. De vrijstellingen daarentegen, zijn relatief laag. Het ligt er ook aan wie de ontvanger van de schenking is. Voor kinderen en partner zijn de tarieven laag (tot 20%), voor kleinkinderen al een stuk hoger (tot 38%) en voor alle anderen is het maximum 40%.

Eenmalige schenkingen

De wet geeft een aantal mogelijkheden om eenmalig belastingvrij te schenken. Hieronder vind je een aantal toepassingen.

1. De Jubelton

Je hebt vast gehoord over de Jubelton. Met het oog op de woningmarkt en de alsmaar stijgende prijzen is er in 2013 een speciale schenkingsvrijstelling gecreëerd. Een bedrag van EUR 100.000 mag worden geschonken aan mensen in de leeftijd tussen 18 en 39 jaar. Met het geld moet een eigen woning worden gekocht.

Het is niet relevant wie de schenker is! Na een jaar werd deze vrijstelling afgeschaft, maar in 2017 weer in ere hersteld. Helaas komt aan alles een eind. De vrijstelling is voor 2023 drastisch verlaagd naar EUR 28.749. In 2024 wordt de vrijstelling helemaal afgeschaft. Dit jaar is dus de laatste kans!

2. De eenmalige schenking

Naast de Jubelton zijn er andere mogelijkheden om onbelast aan je partner en/of kinderen (stief- en pleegkinderen inbegrepen) te schenken. Voor kinderen is er een regeling, die erin voorziet dat eenmalig EUR 28.947 belastingvrij mag worden geschonken.

Het kind moet een leeftijd tussen 18 en 39 jaar hebben, de dag van de 40e verjaardag telt mee. Deze schenking is zo simpel als het doen van een overboeking. De ontvanger meldt de schenking in de belastingaangifte over het desbetreffende jaar.

3. De schenking voor een dure studie

Belastingvrij mag ook worden geschonken aan een kind tussen 18 en 39, als het kind een studie volgt die meer dan EUR 20.000 per jaar kost. Dit gaat dus alleen om de kosten van de studie. De bijkomende kosten voor reizen, levensonderhoud en andere uitgaven tellen niet mee. Met de opkomst van de particuliere onderwijsinstellingen is de verwachting dat er vaker een beroep op deze vrijstelling gedaan zal worden.

Doorlopende schenkingen

De simpelste manier om belastingvrij te schenken is om ieder jaar het bedrag van de vrijstelling (2023: EUR 6.035) te schenken. Op die manier wordt er tegen 0% vermogen overgeheveld. Het kan zijn dat je dit een te laag bedrag vindt. Dan is er de mogelijkheid om te schenken tegen 10%, tot een bedrag van EUR 138.641.

Als je die schijf volledig benut, schenk je dus EUR 6.053 + EUR 138.641 = EUR 144.694. De belasting is dan EUR 13.864. Mocht je meer dan EUR 144.694 willen schenken, houd dan rekening met een tarief van 20% voor alles boven dit bedrag.

Deze tarieven zijn van toepassing voor schenkingen aan je partner of kinderen. Voor een schenking aan kleinkinderen zijn de tarieven 18% en 36% en voor een schenking aan anderen zijn de tarieven 30% en 40%.

Door een degelijke planning te maken kan er flink belasting bespaard worden. Als je de schenkingen uitsmeert over een langere periode, wordt ieder jaar weer de vrijstelling benut en wordt de eerste EUR 138.641 belast tegen 10%.

Had je dit bedrag het jaar ervoor aan je schenking toegevoegd, dan was de belasting daarover 20% geweest. Een flinke besparing dus, goed plannen loont.

Overdracht van bedrijfsvermogen, de Bedrijfsopvolgingsregeling

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)is een gedeeltelijke vrijstelling bij schenking of vererving van ondernemingsvermogen. Om het simpel te houden, je schenkt je bedrijf. Als je dus eigenaar bent van een onderneming, dan kan het aantrekkelijk zijn om een beroep te doen op deze regeling.

De vrijstelling is hoog (EUR 1.205.871), er is een grote korting over het vermogen boven de vrijstelling en de schenkbelasting daarover hoeft pas na 10 jaar te worden betaald, wel met rente. Bij de aangifte schenkbelasting moet wel uitdrukkelijk om de toepassing van deze regeling gevraagd worden.

Het zogenaamde buitenvennootschappelijk vermogen (zoals bijvoorbeeld een bedrijfspand) telt ook mee. Het mooie is wel, dat boven de vrijstelling een korting van 83% gegeven wordt: als het vermogen bijvoorbeeld EUR 1.000.000 boven de vrijstelling ligt, dan telt maar EUR 170.000 mee voor de schenkingsbelasting.

Overigens geldt het bedrag van de vrijstelling voor de hele overdracht van de onderneming. De vrijstellingen gelden dus voor alle verkrijgers samen; zijn er twee ontvangers, dan delen zij de vrijstellingen.

Er zijn wel aanvullende voorwaarden: Allereerst moet de onderneming minimaal een jaar in bezit van de schenker zijn geweest en de ontvanger moet de onderneming in ieder geval nog vijf jaar voortzetten.

Mocht er sprake zijn van aandelen, dan mogen die vijf jaar lang niet verkocht worden. De belastingvrijstelling is bovendien voorwaardelijk. Belasting zal alsnog geïnd worden als niet meer aan de voorwaarden voldaan wordt.

Een prima besparingstip: het is voordelig om net voor het moment van schenking aanvullend privévermogen in de bv te storten. Hiermee kan de bv schulden aflossen. Dit verhoogt de grondslag van de vrijstelling en beperkt de schenkingsbelasting.

Het versterkt op die manier ook de financiële positie van het bedrijf. De verkrijgers hebben een mooie start, de belastingheffing is beperkt en uiteindelijk is er minder belastbaar vermogen over bij overlijden van de schenker.

Let op: laat ons heel duidelijk zijn. Belastingen dien je keurig te betalen en we zeggen niet dat je ze zou moeten omzeilen. Wel mag je van de fiscus gebruikmaken van bepaalde regels die je enige euro’s kunnen besparen. Door hier slim mee om te gaan kun je jezelf veel besparen.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie