Home » Beginnen » Hoe zorg je ervoor dat nieuwe personeelsleden zich welkom voelen?

Hoe zorg je ervoor dat nieuwe personeelsleden zich welkom voelen?

Leestijd: 2 minuten

Ben je een beginnende ondernemer, maar groei je de laatste tijd hard en heb je om die reden meer personeel nodig? Dan is het in de eerste plaats te begrijpen dat je selectief bent. Je neemt immers niet zomaar iemand aan, want het is belangrijk dat die persoon past binnen jouw organisatie. Bovendien moet je weten of die persoon kennis en kunde in huis heeft.

Heb je nieuw personeel geworven? Dan is het ook van belang dat het nieuwe personeel zich thuis voelt. Tevreden medewerkers zijn namelijk sneller geneigd om bij je te blijven werken. Ze vallen bovendien minder vaak uit en ze hebben de innerlijke motivatie om constant goed te presteren.

Een warm bad voor je nieuwe personeel

Als ondernemer is het van belang om jezelf te verplaatsen in je nieuwe werknemers. Je weet misschien nog wel hoe het was toen jij voor het eerst ergens ging werken. Je bent waarschijnlijk vooral de eerste werkdag heel zenuwachtig, want je weet totaal niet wat je te wachten staat.

Om die reden is het van belang om ze de eerste dag van een warm bad te voorzien. Licht al je collega’s in en zorg dat ze erg geïnteresseerd en vriendelijk voor het nieuwe personeel zijn. Daarnaast is het ook niet handig om de eerste dag al hoge eisen te stellen of veel van de nieuwe werknemers te vragen. Aan het begin van het onboarding proces moet nieuw personeel de gelegenheid hebben om de kat uit de boom te kijken.

Het belang van uitstekende begeleiding

Nieuwe personeelsleden willen allereerst binnen de groep passen en daarom is een warm onthaal belangrijk. Maar je bent natuurlijk niet alleen maar op het werk voor de gezelligheid. Een nieuwe werknemer wil ook goed functioneren en om die reden is het belangrijk om hem of haar van uitstekende begeleiding te voorzien.

Wanneer je nieuwe personeelsleden aan hun lot overlaat, dan is de kans groot dat ze sneller ontevreden zijn en daar zit je niet op te wachten. Maar het is niet alleen belangrijk om ze te voorzien van goede begeleiding bij de nieuwe werkzaamheden, maar ook bij andere kleine praktische zaken.

Waar kan iemand bijvoorbeeld parkeren en hoe werkt de printer? Voor nieuwe personeelsleden is al die praktische kennis nog niet vanzelfsprekend.

Werken met een buddysysteem

Veel grote ondernemingen werken met een buddysysteem, maar dit systeem kun je als kleine ondernemer ook toepassen. Als je nieuwe personeelslid een buddy krijgt, dan blijft die persoon de hele dag bij de nieuwe werknemer.

Op die manier kan het nieuwe personeelslid het bedrijf goed leren kennen en hij of zij heeft constant de gelegenheid om vragen te stellen. Het is verstandig om hiervoor iemand met een vergelijkbare functie in te schakelen.

Meest recente update: oktober 19, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie